Ένα συνδυαστικό τέταρτο θέμα

Το ορθογώνιο πλαίσιο Π του σχήματος είναι τοποθετημένο παράλληλα προς τις δυναμικές γραμμές ομογενούς μαγνητικού πεδίου έντασης 0,2 Τ, ανάμεσα σε δύο ισχυρούς μαγνήτες.

Αποτελείται από n = 60 σπείρες συνολικής ωμικής αντίστασης R = 0,5 Ω και με διαστάσεις α = 6 cm μήκος και β = 4 cm πλάτος. Οι ακροδέκτες του, συνδέονται με ηλεκτρική πηγή τάσης 10 V και διαρρέεται από ρεύμα έντασης i.

Το πλαίσιο μπορεί να περιστρέφεται γύρω από ακλόνητο άξονα από μονωτικό υλικό στον οποίο είναι στερεωμένη μια τροχαλία ακτίνας r = √3 cm. Γύρω από αυτήν είναι τυλιγμένο ένα αβαρές νήμα, που είναι δεμένο στο ένα άκρο οριζόντιας ομογενούς ράβδου Ρ μάζας m και μήκους L = 9 cm. Η ράβδος Ρ είναι αρθρωμένη στο αριστερό της άκρο Α και στη θέση Β με δύο παράλληλες, αμελητέας μάζας, ράβδους μήκους ℓ = 0,1 m, οι οποίες, στην κατάσταση ισορροπίας που περιγράφεται στο σχήμα, έχουν εκτραπεί κατά 60ο από την κατακόρυφο.

Α. Δεδομένου ότι το σύστημα πλαίσιο – ράβδος ισορροπεί:

Η συνέχεια εδώ

(Visited 2,534 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
10 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Πρόδρομος Κορκίζογλου

Τάσο καλημέρα. Πολύ ωραία η άσκησή σου και εντός ύλης!

Συγχαρητήρια.

Ιδιαίτερα μου άρεσε ο υπολογισμός που κάνεις όταν κόβεται το νήμα. Όλα νόμιμα, αρκεί να διακρίνει κανείς ότι έχουμε μεταφορική κίνηση.

Να είσαι πάντα καλά και να δημιουργείς!

Ξενοφών Στεργιάδης

Καλημέρα , Χρόνια πολλά, ένα εξαιρετικό θέμα , διαβαθμισμένης δυσκολίας, χαρακτηριστικό της προσεγμένης δουλειάς που πάντα προσφέρεις.Η διδακτική εμπειρία, όταν δεν καταφεύγει σε εντυπωσιασμούς και εξεταστικούς κανιβαλισμούς, αποδίδει τέτοια ποιοτικά θέματα όπου εξετάζονται με ουσιαστικό τρόπο  αρχές και νόμοι, έτσι ο εξεταστής μπορεί να καταλάβει τι έχει αποκομίσει ο εξεταζόμενος από την εγκύκλιες σπουδές του στη Φυσική.

Στο γ ερώτημα θα επέλεγα να γράψω από την ισορροπία του δίσκου – τροχαλίας.

Τάσο , συγχαρητήρια για τη δουλειά σου να είσαι πάντα καλά.

 

Διονύσης Μάργαρης
Διαχειριστής
1 έτος πριν

Καλημέρα Τάσο.

Σε ευχαριστώ που μοιράστηκες μαζί μας, την δουλειά  σου.

Να είσαι καλά.

Εμμανουήλ Λαμπράκης

Τάσο καλό μεσημέρι.

Εξαιρετικό συνδυαστικό θέμα. Συγχαρητήρια

Παντελεήμων Παπαδάκης
Αρχισυντάκτης

Καλησπέρα Τάσο.

Πολύ μου άρεσε ο συνδυασμός ,αλλά και γενικά τα θέματά σου έχουν καλό… "χαρακτήρα",οι δε λύσεις

έχουν μια λιτή σαφήνεια, όσο σύνθετο και να'ναι το σενάριο.

Καλή δύναμη