Κίνηση Ρευστού σε Σωλήνα Σχήματος U…

Κίνηση Ρευστού σε Σωλήνα Σχήματος U: Υπολογισμός της πίεσης

Όταν μελετάμε την ελεύθερη κίνηση ενός ρευστού, μέσα σε σωλήνα σχήματος U, συχνά αναζητάμε την επιτάχυνση του ρευστού (και προκύπτει ότι το ρευστό εκτελεί απλή αρμονική ταλάντωση). Συνήθως προσδιορίζουμε την επιτάχυνση εφαρμόζοντας το 2ο νόμο του Νεύτωνα σε όλη την ποσότητα του ρευστού. Αλλά πώς θα μπορούσαμε να υπολογίσουμε την πίεση σε κάποιο σημείο του ρευστού;

Σ’ αυτό το αρχείο υπάρχει μια κριτική του καθιερωμένου τρόπου υπολογισμού της επιτάχυνσης και στη συνέχεια ο υπολογισμός της πίεσης σε ένα σημείο του ρευστού.

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
10 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Πολύ καλή Ανδρέα!

Να δεις που οι πιέσεις θα υπολογίζονταν κάθε στιγμή από το ρ.g.h.

Λεπτό θέμα.

Διονύσης Μάργαρης
17/05/2020 11:17 ΠΜ

Καλημέρα Ανδρέα.

Νομίζω γίνεται σαφής η διάκριση με την λεγόμενη "υδροστατική" πίεση και γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείται άκριτα η εξίσωση p=ρgh σε κάθε περίπτωση…

Να είσαι καλά!

Δημήτρης Σκλαβενίτης

Συγχαρητήρια Ανδρέα

για τη συστηματική λύση, ξεκινώντας από τις βασικές αρχές.

Αποστόλης Παπάζογλου
Διαχειριστής

Καλημέρα Ανδρέα. Συγχαρητήρια για την αναλυτικότατη και ξεκάθαρη αντιμετώπιση του ζητήματος!

Στάθης Λεβέτας
Αρχισυντάκτης
17/05/2020 7:14 ΜΜ

Καλησπέρα Ανδρέα, συγχαρητήρια για την ανάρτηση, ειδικά για τον υπολογισμό της πίεσης στο τέλος.

Αρχικά να θυμίσω ότι στο ίδιο συμπέρασμα για την επιτάχυνση, καταλήγει κάποιος και μέσω της γενίκευσης της εξίσωσης Bernoulli (για παράδειγμα Ταλάντωση σε συγκοινωνούντα δοχεία, τα αποτελέσματα (14) και (16α,β) της περίπτωσης k=1).

Η μοναδική ανησυχία που έχω είναι για το κατά πόσον το οριζόντιο τμήμα μήκους s, θα αφήσει την επιτάχυνση στην μορφή της αρμονικής ταλάντωσης (θυμάμαι ότι τότε υπήρξε μία σχετική συζήτηση πάνω στο θέμα). Το σίγουρο είναι ότι αν ο σωλήνας έχει σταθερή διατομή και καμφθεί αυστηρά σε σχήμα U (χωρίς το οριζόντιο τμήμα μήκους s), τότε δεν υπάρχει πρόβλημα ως προς το είδος της επιτάχυνσης.

Στάθης Λεβέτας
Αρχισυντάκτης
18/05/2020 8:37 ΜΜ

Ανδρέα καλησπέρα.

Το να είναι ο σωλήνας λεπτός (παντού μικρής διατομής), δεν λύνει κατά την γνώμη μου το πρόβλημα.

Ανεξαρτήτου πάχους σωλήνα  θα παρατηρήσουμε ταλάντωση, αρκεί τα δύο κατακόρυφα στελέχη να ενώνονται με ένα τμήμα το οποίο δεν εμφανίζει «απότομες» γωνίες με αυτά (για παράδειγμα με ένα ημικύκλιο, αυτό καταλαβαίνω ως σχήμα U) και αν παντού το εμβαδόν της διατομής όλου του σωλήνα είναι σταθερό.

Συνεπώς πιστεύω ότι η σχέση στην οποία καταλήγεις για την πίεση, θα είναι μια καλή προσέγγιση, αν το τμήμα που ενώνει τα δύο κατακόρυφα στελέχη έχει μικρή ακτίνα εν συγκρίσει με το μήκος των κατακορύφων στελεχών (άρα αμελητέο  μήκος s στην τελευταία σου σχέση).

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλησπέρα παιδιά.

Για συγκοινωνούντα δοχεία είχα γράψει:

Και πάλι ο γενικευμένος νόμος Μπερνούλι.

Εκεί αντιμετωπίζεται και ο υοειδής σωλήνας.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Ο Στάθης είχε κάνει όμορφη παρατήρηση σε άλλη συζήτηση:

Όταν μια φλέβα νερού ρέει μέσα σε νερό, δεν έχουμε αστρόβιλη ροή. Προφανώς:

Screenshot-1

Αν διατρέξουμε την κόκκινη γραμμή θα βγει μηδέν;

Πρόδρομος Κορκίζογλου

Μπράβο Ανδρέα, πολύ καλή η λύση σου!!

Η μόνη ένσταση που έχω είναι ως προς το σχήμα του υιοειδούς σωλήνα, που είναι..τετραγωνισμένος! Θα μπορούσες στα σημεία καμπής να έχεις σωλήνα που κάμπτεται κυκλικά, σαν κεκκαμένος κύλινδρος. Έτσι θα είχες και στα σημεία κάμψης, την ίδια διατομή. Αν δώσεις και το ύψος του σωλήνα και το μήκος του οριζόντιου τμήματος αρκετά μεγαλύτερο από τη διάμετρο του σωλήνα, δεν υπάρχει πρόβλημα. Εξασφαλίζεις και αστρόβιλη ροή έτσι.

Ο υπολογισμός σου έτσι δεν θα έχει πρόβλημα. 

Το συμπέρασμα από την εργασία σου: μπορούμε να λύσουμε θέματα και με την κλασσική μηχανική και χωρίς τη χρήση διαφορικών εξισώσεων ή ολοκληρωμάτων 

Να είσαι καλά.