Δίνονται δύο ευθύγραμμοι αγωγοί (1) και (2), μεγάλου μήκους, όπου ο πρώτος είναι οριζόντιος και διαρρέεται από ρεύμα έντασης Ι1 και ο δεύτερος είναι κατακόρυφος, διαρρεόμενος από ρεύμα έντασης Ι2, όπως στο σχήμα.
Θέλουμε να σχεδιάσουμε την ένταση του μαγνητικού πεδίου, που δημιουργεί κάθε αγωγός, στο σημείο Α του οριζοντίου επιπέδου που βρίσκεται ο πρώτος αγωγός. Μας δίνονται τέσσερις εκδοχές:
- Ποιο από τα παραπάνω σχήματα δείχνει σωστά τις δύο (συνιστώσες) εντάσεις, όπου Β1 η ένταση του πεδίου που δημιουργεί ο οριζόντιος και Β2 η ένταση του μαγνητικού πεδίου που δημιουργεί ο κατακόρυφος αγωγός;
Να σχεδιάστε πάνω στο σωστό σχήμα την (συνολική) ένταση του μαγνητικού πεδίου στο σημείου Α.
- Αν δούμε το παραπάνω σύστημα «από πάνω» θα πάρουμε το διπλανό σχήμα. Να σχεδιάσετε τις συνιστώσες της έντασης Β1 και Β2 που οφείλονται στους δύο αγωγούς, στο σημείο Α.
ή
Ποιες οι εντάσεις των δύο αγωγών;
Ποιες οι εντάσεις των δύο αγωγών;
(Visited 826 times, 1 visits today)
Μπράβο Διονύση που θίγεις τα ..πάλαι ποτέ αυτονόητα!
Έτσι και πέσει κανένα τέτοιο θέμα, προβλέπω κάποιοι υποψήφιοι να πηγαίνουν στο ΚΑΤ για στραμπούληγμα του δεξιού χεριού ή σε λιγότερους του αριστερού χεριού, που προφανώς την έπαθαν γιατί δεν θυμόντουσαν αν είναι το δεξί η το αριστερό!
Να σοβαρευτούμε λίγο!
Ο πιό ασφαλής τρόπος εύρεσης του διανύσματος της έντασης Β είναι για μένα(κυρίως σε ευθύγραμμους και λιγότερο σε κυκλικό αγωγό):
Με τα τρία δάκτυλα του δεξιού χεριού δείχνουμε με τον αντίχειρα το ρεύμα, με τον δείκτη το σημείο, και τότε το μεσαίο δείχνει το Β.
Εννοείται σε τρισορθογωνια διάταξη.
Να είσαι καλά.
Καλησπέρα Πρόδρομε και σε ευχαριστώ για το σχολιασμό.
Προσωπικά προτιμώ την εύρεση του Β με τον τρόπο που γράφω παραπάνω, αφού "κρατάω" τον κανόνα των 3 δακτύλων για την Laplace…
Αλλιώς τα μπερδεύουν…
καλημέρα σε όλους
καλά ερωτήματα Α και Β θέματος, Διονύση, αλλά για να αποφευχθεί το ΚΑΤ, όπως σωστά γράφει ο Πρόδρομος, εγώ επιμένω στη χρήση του δεξιόστροφου κοχλία (άντε να σπάσουμε και μια βίδα, θα πάρουμε άλλη…)
Καλημέρα Βαγγέλη.
Μα και ο τρόπος που περιγράφω παραπάνω, δεν στέλνει στο ΚΑΤ!!!
Δεξιόστροφος κοχλίας είναι… Δίνοντας τα σχήματα:
δεν δίνω κανόνα τριών δακτύλων, ούτε στέλνω στο ΚΑΤ
άμα δεν βλέπω βίδα, Διονύση
βιδώνομαι,
μια βίδα με διαπερνάει,
πολύ σχολαστικά…
Καλημέρα Διονύση. Άπαιχτα σχήματα – όπως πάντα – και ένα θέμα που αν πέσει, θα φανεί η ασχετοσύνη των υπευθύνων που έβγαλαν τη στερεομετρία, από την ύλη. Οι ασύμβατες ευθείες δεν είναι εύκολα κατανοητές, από τους μαθητές, που ξέρουν μόνο τις 2 διαστάσεις…
Καλημέρα Διονύση.
Απ'αυτές που μου αρέσουν και συμφωνώ μαζί σου ,για έστω και στον καμβά της φαντασίας να σχεδιάζουν τις δυναμικές γραμμές και να βλέπουν εφαπτόμενες τις εντάσεις.
Ήθελα να πω ξανά ότι καλό είναι τα παιδιά να βλέπουν στην αίθουσα τα οριζόντια δάπεδο-οροφή) , κατακόρυφα (τοίχοι) επίπεδα και τα τρισορθογώνια συστήματα (τομές δαπέδου –δύο κάθετων τοίχων) για να διευκολύνουν την φαντασία τους στο χώρο.
Καλησπέρα παιδιά.
Ανδρέα και Παντελή σας ευχαριστώ για το σχολιασμό.
Το ξέρω ότι σας αρέσει η στερεομετρία, αλλά δύσκολα θα την ξαναδούμε να διδάσκεται στα σχολεία μας…
Βαγγέλη την άλλη φορά, θα βάλω και μια βίδα!