Ένα θέμα Β στα ρευστά

Στο διπλανό σχήμα το υγρό πυκνότητας ρ ρέει με ταχύτητα αέρας υ1 σε οριζόντιο σωλήνα με διατομή A1  ο οποίος σε κάποιο σημείο παρουσιάζει στένωση. Στη συνέχεια το υγρό εξέρχεται από το στόμιο του
λεπτού οριζόντιου σωλήνα με ταχύτητα υ2 και πέφτει από ύψος h στο έδαφος…

ένα Β στα ρευστά

(Visited 1,529 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
5 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης
11 μήνες πριν

Καλησπέρα Μανόλη. Καλό β΄θέμα, που ελέγχει τις βασικές γνώσεις στα ρευστά των μαθητών. Έχει μάλιστα το στυλ των θεμάτων που "πέφτουν". Στο ερώτημα νομίζω ότι πρέπει να ζητάς τη μέση δύναμη, αφού η αύξηση της ταχύτητας στη στένωση δεν είναι γραμμική. Δες ΕΔΩ τη σχετική ανάρτηση του Διονύση και συγκεκριμένα το σχόλιο.
Να είσαι καλά!

Νίκος Ανδρεάδης
Αρχισυντάκτης
11 μήνες πριν

Μανώλη η ιδέα σου είναι πολύ καλή και μου αρέσει.
Αν αφαιρέσεις τον κόλουρο κώνο και θεωρήσεις μια μάζα dm στο κέντρο του σωλήνα 1, είναι όλα μια χαρα.
Δυστυχώς ο Διονύσης μας "καταδυναστεύει" και τον ευχαριστούμε γι' αυτό.

Πρόδρομος Κορκίζογλου

Μπράβο Μανόλη, ωραία άσκηση. Σωστά επισημάνθηκε το ζητούμενο, μέση δύναμη , γιατί δεν είναι σταθερή.

Μια παρόμοια είχε πέσει και σε διαγωνισμό Φυσικής πριν 4 χρόνια, αλλά ζητούσε την πίεση κατά μήκος του άξονα του κόλουρου κώνου, με τον άξονα να είναι πλάγιος και τη ροή προς τα πάνω.

Μια μαθήτριά μου την έλυσε, και πέρασε 11η στη δεύτερη φάση.Δεν της έδωσαν όλες τις μονάδες , αλλιώς θα ήταν η 5η και θα πήγαινε στη Διεθνή Ολυμπιάδα. Τώρα είναι στο τελευταίο έτος του Φυσικού ΕΚΠΑ.

η λύση που είχε κάνει είχε βγάλει το ίδιο αποτέλεσμα, αλλά ο τρόπος της διέφερε από αυτόν που είχε προταθεί από την επιτροπή.

Δεν είναι εύκολο θέμα! Πρέπει να σκεφτεί ο μαθητής να πάρει μια στοιχειώδη μάζα και με τον γενικευμένο νόμο του Νεύτωνα να βρει τη μέση δύναμη. 

Αν δεν έχει κάνει κάτι παρόμοιο, δύσκολο να το σκεφτεί!

Πέρα από τα πολύ κλασσικά θέματα, που αναφέρονται σε όλα τα βιβλία, κάτι τέτοια θέματα Β πρέπει να γεμίζουν τη φαρέτρα των γνώσεων του υποψηφίου, έτσι ώστε να είναι παντός καιρού.

Να είσαι καλά.