λόγω των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί από τον COVID-19, και μετά από συζητήσεις με συναδέλφους, αναρτήθηκαν βιντεοσκοπημένα πειράματα στη μορφή που μπορείτε να δείτε σε αυτό το κανάλι με στόχο να βοηθήσουν εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην οργάνωση των μαθημάτων τους από απόσταση
υπάρχουν πειράματα που είναι επικίνδυνα να γίνουν από τα παιδιά, χωρίς τη βοήθεια κάποιου ενήλικα (όπως π.χ. πειράματα με πηγές θερμότητας), και πειράματα που μπορούν να κάνουν τα παιδιά μόνα τους χωρίς τον παραμικρό κίνδυνο.
αφήνεται στην κρίση κάθε εκπαιδευτικού για το πώς θα χρησιμοποιήσει κάθε πείραμα π.χ. από απλή προβολή, πρόβλεψη της έκβασής του, εκ των υστέρων ερμηνεία του, μέχρι να ζητήσει από τα παιδιά, με την επίβλεψη των γονέων τους, να κάνουν κάποια με υλικά που υπάρχουν εύκολα σε κάθε σπίτι
η κατηγοριοποίηση των πειραμάτων κατά τάξη και κατά διδακτική ενότητα
συστήνω για “προκαταρτικά μεζεδάκια”
τις βουτιές στο λάδι,
τον δεύτερο καρτεσιανό δύτη
το ανισόρροπο φελιζόλ
και το γάντι φάντασμα
ο μέσος χρόνος κάθε επίδειξης στο ενάμισι λεπτό
τα υλικά; μα βέβαια απλά
Να γιατί το σχολείο μπορεί να είναι ενδιαφέρον εν 'μέσω" του covid19.
το γάντι που "φουσκώνει" έγινε στο εργαστήριο, με κατάληξη το χειροκρότημα !
Και γάντια πολλά τέτοια εποχή!
Καλημέρα στη νησίδα και τον καθηγητή Κουμαρά στο οποίο αφιερώνω τα παρακάτω.
Είπατε στο σχόλιο :
«Παντελή νομίζω ότι μας ανοίγεις ένα δρόμο: Ομιλίες σε (ανήσυχους) Παππούδες.»
Να πω την αλήθεια το σκεφτόμουνα …πιθανόν να μαζευτεί κοινό τοιούτων ανήσυχων φυσικών αλλά γιατί όχι μη φυσικών ανήσυχων Παππούδων για να μη διστάσουν στην εφαρμογή των ωραίων που μας παρουσιάσατε .
Εγώ δοκίμασα στην πράξη, ξεκινώντας από το περί ισορροπίας μιλώντας για κέντρο βάρους …χαμηλά-ψηλά το οποίο έγινε κατανοητό από τον 5χρονο και την 7χρονη.
Ο Άλεξ μάλιστα έδωσε την ιδέα της χρήσης μαγνητών που μπόλικους διέθεται (αντί των κρίκων που δεν είχαμε) οπότε μπορούσαμε να περιστρέφουμε το σύστημα επιδρώντας από απόσταση με έτερο μαγνήτη και αφού δοκιμάσαμε με απλό φύσημα .
Η Ιφι μας πήρε χαμπάρι και στο διάλλειμα από το διαδικτυακό (Α΄δημοτικού) ήρθε …πήρε την κατασκευή και την ήθελε μαζί της …’’ μου αρέσει που ισορροπεί όπως και να βάλω το δάκτυλο’’ έλεγε και με άνεση κρατούσε την κατασκευή ενώ εξελισσόταν το μάθημα στα μαθηματικά.
Εγώ με τον μικρό είδαμε 2-3 από τα πειράματα (μπαλόνι, υποβρύχιο ηφαίστειο) στο taplet και οι ερωτήσεις απαντήθηκαν …θα υπάρξει έλεγχος για τον βαθμό κατανόησης.
Επεράσαμε όμορφα και ευχαριστούμε τον καθηγητή Κουμαρά για το έναυσμα .
Παντελή γεια σου
Ήμουν εκτός Θεσσαλονίκης και τώρα το είδα. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τη χαρά που μου έδωσες με το να δω το ενδιαφέρον των παιδιών και ιδιαίτερα της Ίφι. Να τα χαίρεσαι.
Παναγιώτης
Ακριβώς κ. καθηγητά,…συμβαίνει κάτι στο εσωτερικό μας όταν βλέπουμε ενδιαφέρον από τα μικρά (και μεγαλύτερα) ανθρωπάκια σε κάτι νέο που αντιμετωπίζουν και χαρά νοιώθουμε να προσπαθούμε να απαντήσουμε στις ερωτήσεις τους, … πως και γιατί και η μια κουβέντα να φέρνει την άλλη και να μιλάμε για ευσταθείς, ασταθείς και αδιάφορες ισορροπίες και… φόρμουλα Ι και …παλαιστές και…
Ευχαριστούμε και πάλι ,καλή Κυριακή