Ένας ευθύγραμμος αγωγός απείρου μήκους, διαρρέεται από ρεύμα σταθερής έντασης Ι και βρίσκεται στο επίπεδο ενός κυκλικού αγωγού κέντρου Κ και ακτίνας r. Ο αγωγός απέχει κατά 2r από το κέντρο Κ του κύκλου.
i) Η ένταση του μαγνητικού πεδίου που δημιουργεί ο ευθύγραμμος αγωγός στο σημείο Κ έχει μέτρο:
α) Βκ=Κμ∙2Ι/r, β) Βκ=Κμ∙Ι/r, γ) Βκ=Κμ∙2Ι/3r.
ii) Θεωρώντας την κάθετη στο επίπεδο να έχει φορά προς τα μέσα, όπως στο σχήμα, τότε η μαγνητική ροή που διέρχεται από την επιφάνεια του κυκλικού αγωγού, έχει τιμή:
α) Φ < kμ∙2πrI/3, β) Φ = kμ∙2πrI/3, γ) Φ > kμ∙2πrI/3
iii) Υποστηρίζεται ότι ο κυκλικός αγωγός έλκεται από τον ευθύγραμμο αγωγό, λόγω δυνάμεων Laplace. Συμφωνείτε ή όχι με την θέση αυτή;
Να δικαιολογήσετε τις απαντήσεις σας.
ή
Ευθύγραμμος αγωγός δίπλα σε κυκλικό
Ευθύγραμμος αγωγός δίπλα σε κυκλικό
Το i ερώτημα δοκίμαζει τον υποψήφιο αν μπορεί να εφαρμόσει τον τύπο της έντασης του μαγνητικού πεδίου για το Κ, το ii ερώτημα αν έχει την έμπνευση να πάρει την πιο μικρή ένταση Β στο χώρο του κυκλικού αγωγού και να τον πολλαπλασιάσει με το εμβαδό του κύκλου, και το iii να έχει καταλάβει ότι μεταξύ ενός ακινήτου ρευματοφόρου αγωγού, και ενός ακινήτου κλειστού κυκλώματος που δεν διαρρέεται από ρεύμα, δεν μπορεί να υπάρχει ηλεκτρομαγνητική αλληλεπίδραση.
Στο ii θα μπορούσες να πάρεις και την πιο μεγάλη ένταση Β στο Γ, επί το εμβαδό του κύκλου , και να έχεις την περιοχή της μαγνητικής ροής από τον κυκλικό.
Το ii θεωρώ ότι είναι δύσκολο να το σκεφτεί κανείς, για αυτό και έχει την πρωτοτυπία του!
Καλό απόγευμα Διονύση.
Καλησπέρα Πρόδρομε και σε ευχαριστώ για το σχολιασμό.
Θα συμφωνήσω για το πρώτο ερώτημα, προσθέτοντας ότι τα τρία ενδεχόμενα, αντιστοιχούν σε τρία σημεία, που φαίνονται στο σχήμα.
Αν ο μαθητής χρησιμοποιήσει το "σκαλοπάτι" που έχει το 3 στον παρονομαστή, μπορεί να οδηγηθεί στο να απαντήσει το 2ο ερώτημα, που αν το δει κάποιος αυτόνομα, πράγματι είναι δύσκολο.
Αρκεί δηλαδή να προσέξει ότι δεν ζητάμε τη Ροή, αλλά μια ανισωτική σχέση, όπου ο τύπος παραπέμπει στο σημείο Α…