Δαχτυλίδια στο νερό

Τα όσα φαίνονται στο βίντεο  ζητούν εξήγηση.

Για όλους τους φίλους που τους αρέσει να “ψάχνονται”.

Τα ερωτήματα:

Γιατί σχηματίζονται δαχτυλίδια χρωματισμένου νερού;

Γιατί το ένα πάει στον πάτο ενώ το άλλο μένει στη μέση;

Γιατί αυτό που πάει στον πάτο μόλις φτάσει μεγαλώνει απότομα;

Υ.Γ. Σας αποκρύπτω μια πληροφορία που αφορά στο δεύτερο ερώτημα, αλλά δεν θέλω να στερήσω την ευχαρίστηση σε κάποιον που θα καταλάβει και θα το εξηγήσει.

(Visited 568 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
15 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Πρόδρομος Κορκίζογλου

Αν το δεξί ποτήρι έχει θερμοκρασία 4ο Κελσίου, το νερό σε αυτή τη θερμοκρασία έχει τη μεγαλύτερη πυκνότητα.

Η σταγόνα έχει θερμοκρασία λίγο πιο μεγάλη, π.χ. 6ο Κελσίου. Επίσης, αφού περιέχει χρώμα ζαχαροπλαστικής, δηλαδή ζαχαρόνερο. Στη θερμοκρασία των 4ο Κελσίου, δεν έχουμε μεγάλη διαλυτότητα, οπότε παραμένει ''συμπαγής'', και μετέωρη σε κάποιο βάθος, χωρίς να αλλάζει ακτίνα.

Το γεγονός ότι δημιουργούνται δακτύλιοι, ενώ πέφτουν οι σταγόνες σε σχήμα οβάλ, πρέπει να οφείλεται σε στροβιλισμό λόγω ιξώδους, από την έξω μεριά προς το εσωτερικό του δακτυλίου. Η ροή αυτή δημιουργεί μεγαλύτερη πίεση από μέσα , από ότι έξω από το δακτύλιο, έτσι εμφανίζονται φυγόκεντρες δυνάμεις που αυξάνουν την ακτίνα των δακτυλίων, μέχρι να σταματήσουν οι στροβιλισμοί.

Το γεγονός ότι στο δεξί δοχείο, ο δακτύλιος σχεδόν ''ισορροπεί'' στο μέσο του δοχείου, μάλλον οφείλεται στον μηδενισμό της ταχύτητας καθόδου, στο μηδενισμό του στροβιλισμού και στο ότι αποκτά τη θερμοκρασία του νερού στην περιοχή, οπότε δεν έχει λόγο να ανοίξει ή να κατέβει.

Αυτή την εξήγηση δίνω. Ίσως αν έκανα το πείραμα, να έβλεπα και άλλες παραμέτρους που δεν φαίνονται στο βίντεο.

Μπράβο Σπύρο, μας έβαλες να ..σκεφτόμαστε!!!

Ηλίας Σέρβος
7 μήνες πριν
Απάντηση σε  Σπύρος Χόρτης

Πάρα πολύ ωραίο Σπύρο … !!!!

Γιάννης Κυριακόπουλος
Editor

Καλημέρα παιδιά.

Πολύ καλό!