Η έρημος που έγινε όαση!

Η έρημος Maowusu, μία από τις τέσσερις μεγάλες ερήμους της Κίνας, εξαφανίστηκε από το χάρτη της επαρχίας της βορειοδυτικής Κίνας, καθώς το 93,24% της ερημοποιημένης γης έχει πρασινίσει. Η έρημος, που βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ της πόλης Yulin και της πόλης Ordos της περιοχής της εσωτερικής Μογγολίας της βόρειας Κίνας, καλύπτει έκταση 42.200 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Για περισσότερο από 1000 χρόνια ήταν μια πλήρης έρημος χωρίς πράσινο.Πριν από πολλά χρόνια, η πόλη Yulin αναγκάστηκε να μετακινηθεί νότια τρεις φορές, λόγω των συνεχών εισβολών αμμοθύελλας. Ωστόσο, από το 1959, οι ντόπιοι άρχισαν να φυτεύουν δέντρα σε μια προσπάθεια να επιβραδύνουν την πρόοδο της ερήμου. Δεκαετίες αργότερα η βλάστηση εκτείνεται 400 χιλιόμετρα προς τα βόρεια και το μεγαλύτερο μέρος της ερήμου έχει μετατραπεί σε μία εύφορη περιοχή σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 18 Μαΐου. στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Cleaner Production [1] .

Το οικολογικό θαύμα της ερήμου Maowusu οφείλεται στις επίμονες και αδιάκοπες προσπάθειες των ντόπιων κατοίκων. Πριν από περίπου μισό αιώνα, 54 νέες γυναίκες ήρθαν στη Yulin, για να πολεμήσουν την απερήμωση. Αφαίρεσαν περισσότερους από 800 αμμόλοφους και έχτισαν 30 ζώνες δασικών ανεμοθραύστων. Σήμερα και με την βοήθεια ηλιακών πάνελ για άντληση νερού για πότισμα η άλλοτε έρημος έχει μετατραπεί σε εύφορη κοιλάδα.

[1] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0959652620322885

πηγή: apenantioxthi.com

(Visited 380 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
4 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Βαγγέλης Κουντούρης

καλημέρα σε όλους

σύμφωνα με αφηγήσεις επισκεπτών και εργαζομένων στη Σαχάρα της Λιβύης, επί Καντάφι, επετεύχθη η καλλιέργεια τεραστίων ποσοτήτων κηπευτικών που κάλυπταν τις ανάγκες της χώρας, κάποιοι δικτάτορες δεν είναι ίδιοι…

Δημήτρης Δημόπουλος

Δυστυχώς δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Η έρημος δημιουργείται σε συγκεκριμένα γεωγραφικά πλάτη του πλανήτη, εξαιτίας του κυττάρου Hadley, δηλαδή της αέριας κυκλοφορίας που ανυψώνει αέριες μάζες στον ισημερινό λόγω θέρμανσης, χάνουν την υγρασία τους εξαιτίας της ψύξης σε μεγάλο υψόμετρο και κατέρχονται ξηρές και καταστροφικές στα +-30 γεωγραφικά πλάτη. Από τη στιφμή που το κύτταρο αυτό υπάρχει, η περιοχή θα ερημοποιηθεί εκ νέου αν στερηθεί την παροχή νερού από άλλες τοποθεσίες. Ο άερας στην περιοχή είναι ξηρός λόγω κυκλοφορίας, κανένα οικοσύστημα δεν μπορεί να το εξουδετερώσει.