Προσθήκη Να και Mg. Μια βοήθεια.

Δύο ποτήρια ζεστού νερού περιέχουν απιονισμένο νερό και σταγονίδια φαινολφθαλεΐνης. Στο πρώτο προσθέτω Na και στο δεύτερο Mg. Τι θα παρατηρήσετε αναλυτικά τη γνώση χημικής θερμοδυναμικής και κινητικής;
Παρακαλώ βοηθήστε

(Visited 728 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
3 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Θοδωρής Βαχλιώτης
1 έτος πριν

Και τα δύο αντιδρούν με το νερό, από θερμοδυναμικής άποψης γίνονται αυθόρμητα και οι δύο αντίδράσεις. Το Na και το Mg είναι και τα δύο δραστικότερα από το Η. Με άλλα λόγια οι οξειδοαναγωγικές αντιδράσεις Na+H2O -> NaOH + 1/2 H2  και Mg+2H2O -> Mg(OH)2 + H2 έχουν δυναμικό οξειδοαναγωγής ΔΕο>0 οπότε ΔGo=-nFΔΕο<0. Βέβαια για το Να πρέπει η ΔGο να είναι περισσότερο αρνητική, δηλαδή η αντίδραση ευνοείται περισσότερο (έχει μεγαλύτερη Kc διότι ΔGo=-RTlnK).

Από κινητικής άποψης η πρώτη αντίδραση γίνεται πολύ γρήγορα, σε αντίθεση με τη δεύτερη που γίνεται πολύ αργά σε θερμοκρασία δωματίου. Γι' αυτό -νομίζω- γράφουν τα βιβλία "τα μέταλλα όπως το Mg που δεν είναι από τα πολύ δραστικά (Li,K,Na,Ca,Ba) αντιδρούν με το νερό μόνο σε υψηλή θερμοκρασία οπότε το νερό είναι με μορφή υδρατμών". Στην πραγματικότητα αντιδρούν και σε χαμηλότερη θερμοκρασία, αλλά η αντίδραση γίνεται πάρα πολύ αργά. Σε υψηλή Θ η ταχύτητα της αντίδρασης αυξάνεται. Στο θέμα της κινητικής δεν ξέρω κάτι άλλο να σου πω.

Αυτό που δεν έχω ξεκαθαρίσει είναι γιατί το Mg με υδρατμούς σχηματίζει MgO και όχι Mg(OH)2. Υποθέσεις κάνω: Ίσως η αντίδραση Ο2- + Η2Ο -> 2OH- να γίνεται όταν το νερό είναι σε υγρή φάση. Επίσης ίσως να παίζει ρόλο ότι το MgO έχει λιγότερο ιοντικό χαρακτήρα, ίσως παίζει ρόλο η ενέργεια πλέγματος, ίσως…

Για σιγουριά Γιάννη ρώτα και κανέναν άλλο…

Θοδωρής Βαχλιώτης
1 έτος πριν

Υοθέτω επίσης Γιάννη ότι αυτό που θα παρατηρήσεις είναι να γίνονται και τα δύο διαλύματα φούξια λόγω των βασεων και του δείκτη αλλά περιμένω ότι με το Να αυτό θα γίνει πιο γρήγορα.