Β2 νέο

Υπεράνω πάσης υποψίας.

Διαφορά στις εκφράσεις μεταβολή κινητικής ενέργειας και απώλεια ενέργειας.

ΔΚ = Κτελ – Καρχ η μεταβολή, και Kαρχ – Κτελ η απώλεια.

Θα ήθελα αν θέλετε να σχολιάσετε την απάντηση της ΟΕΦΕ στο Β2.

(Visited 590 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
7 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Αθανάσιος Κρομμύδας

Αν χρησιμοποιήσεις τη μεταβολή της κινητικής ενέργειας ΔΚ το ποσοστό βγαίνει με αρνητικό πρόσημο! Δεν υπάρχει πρόσημο στο ποσοστό. Το χαρακτηρίζεις σαν απώλεια ή κέρδος ανάλογα με την περίπτωση.

Η κινητική ενέργεια του σώματος 1 που μεταφέρεται στο σώμα 2 είναι θετική Καρχ – Κτελ ή |ΔΚ| έτσι το ποσοστό θα έχει θετικό πρόσημο.

Όμως η κινητική ενέργεια του σώματος 1 που μεταφέρεται στο σώμα 2 είναι η κινητική ενέργεια που αποκτά το σώμα 2 καθώς είναι αρχικά ακίνητο και στην περίπτωση μας υπολογίζεται ευκολότερα.

Αν ο μαθητής έχει μάθει να διαβάζει την εκφώνηση και όχι να ακολουθεί πάντα μια συγκεκριμένη διαδικασία  νομίζω ότι δεν θα κάνει αυτό το λάθος.

 

 

Διονύσης Μάργαρης
Διαχειριστής
1 έτος πριν

Καλησπέρα Παναγιώτη.

Η μεταβολή κάθε φυσικού μεγέθους ορίζεται ως ΔΧ=Χτελ-Χαρχ.

Αυτή η μεταβολή μπορεί να είναι θετική, πράγμα που σημαίνει ότι το μέγεθος αυξάνεται ή αρνητική οπότε μειώνεται (δεν μιλάμε εδώ για μεταβολές διανυσμάτων…).

Μιλώντας για απώλεια ενέργειας, ξεκινάμε με τη λογική ότι η κινητική ενέργεια μειώνεται. Αυτό το παίρνουμε ως δεδομένο πια, οπότε μπορούμε να μιλήσουμε για την απώλεια (θετική ποσότητα) την οποία υπολογίζουμε ως (δυστυχώς ίδια σύμβολα…):

ΔΚαπ=Καρχ-Κτελ

 

Μπόζος Πάσχάλης
1 έτος πριν

Καλημέρα Παναγιώτη.

Νομίζω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ποσοτικά γιατί η κρούση είναι ελαστική.

Άρα όση ενέργεια χάνει το σώμα 1 την κερδίζει το σώμα 2. Οπότε ΔΚ1=Κ2 (σε απόλυτη τιμή). Το θέμα είναι ότι δεν αναφέρετε πουθενά, γιατί είναι ίσα.

Βαγγέλης Κουντούρης

καλημέρα Παναγιώτη

πώς να σχολιάσω κάτι που δεν γράφεις; μερικοί δεν έχουμε καμμία σχέση ούτε με ΟΕΦΕ ούτε με ΕΕΦ

αν κατάλαβα, πάντως, το ερώτημα, η μεταβολή είναι αρνητική και για να είναι ίση με τη μεταφερόμενη θα πρέπει να ληφθεί με απόλυτη τιμή

ακόμη "φιλολογίστικα" η λέξη "απώλεια" εμπεριέχει το "-" στο όνομά της, άρα είναι θετική