Ερώτηση Χημείας: 6 ή 3;

Από το Β4 στις χθεσινές εξετάσεις Χημείας(παλαιό)

Β4.Δύο άτομα υδρογόνου που έχουν το κάθε ηλεκτρόνιό τους στην τρίτη στιβάδα, αποδιεγείρονται. Στο πρώτο άτομο,το ηλεκτρόνιο μεταβαίνει στην Κ στιβάδα εκπέμποντας ακτινοβολία συχνότητας ν1. Στο δεύτερο άτομο το ηλεκτρόνιο μεταβαίνει αρχικά στην L στιβάδα, εκπέμποντας ακτινοβολία συχνότητας ν2 και στη συνέχεια,μεταβαίνει στην Κ στιβάδα,εκπέμποντας ακτινοβολία συχνότητας ν3.

α.Να βρεθεί η μαθηματική σχέση ισότητας μεταξύ των τριών συχνοτήτων.(μονάδες 2)

β.Να υπολογιστεί ο λόγος ν13. (μονάδες 3)

γ.Σε άλλο άτομο υδρογόνου,το ηλεκτρόνιό του διεγείρεται στη N στιβάδα.Ποιος είναι ο μέγιστος δυνατός αριθμός συχνοτήτων που μπορούν να ανιχνευθούν κατά τη μετάπτωση του ηλεκτρονίου στη θεμελιώδη κατάσταση; Να αιτιολογήσετε την απάντησή σας. (μονάδες 2) Μονάδες 7

(Visited 761 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
5 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Διονύσης Μάργαρης
Διαχειριστής
10 μήνες πριν

Καλησπέρα Ξενοφώντα.

Συντάσσομαι με την απάντηση του υποψηφίου!

Είναι άλλο πράγμα να έχω μια ποσότητα υδρογόνου στην οποία να έχουμε διέγερση στην 4η  στοιβάδα και να παίρνουμε το φάσμα, οπότε θα βλέπουμε 6 γραμμές και άλλο πράγμα να έχουμε ένα άτομο.

Ιωάννης Ράπτης
10 μήνες πριν

Η απάντηση είναι ξεκάθαρα 3, κλασικό θέμα που κάναμε όλοι στη Φυσική Γενικής Γ΄Λυκείου (θεός σχωρέστην) . Και που δεν δίνει κανείς σημασία στη Φυσική γενικής Β΄Λυκείου (ποιά;) .

Στη Χημεία της Γ΄Λυκείου , που ακριβώς αναφέρεται αυτό; Από μια εικόνα; (μιλάω μόνο για το γ), υπάρχει κάπου η ανάπτυξη τρόποι διέγερσης και αποδιέγερσης;

Δημήτρης Παπαγεωργίου

Προφανώς το ηλεκτρόνιο θα ακολουθήσεις μια διαδρομή ως την Κ.

Αν πάει διαδοχικά τότε θα έχουμε 3 "διαφορετικά" φωτόνια, δηλ. 3 συχνότητες.

Βέβαια το θέμα ειναι εξηζητημένο (όπως και το αντίστοιχο Α5 στο ΝΕΟ) καθώς η θεωρία Bohr δεν είναι το βασικό αντικείενο του 6ου κεφαλαίου ..