Σε δοχείο όγκου 10L εισάγονται 3mol H2 και 6mol Cl2 και αποκαθίσταται η ισορροπία τη χρονική στιγμή t1.
H2 + Cl2 ↔ 2HCl στους θοC
Στη θέση χημικής ισορροπίας ισχύει [Cl2]=[HCl].
α. Να βρεθεί η Κc της αντίδρασης και η απόδοσή της. (4, 2/3)
β. Στο μείγμα χημικής ισορροπίας προσθέτουμε 3mol H2 χωρίς μεταβολή της
θερμοκρασίας τη χρονική στιγμή t2 και αποκαθίσταται νέα χημική ισορροπία τη
χρονική στιγμή t3. Να υπολογιστεί η νέα απόδοση της αντίδρασης.
γ. Να σχεδιάσετε το διάγραμμα C-t μέχρι την αποκατάσταση της δεύτερης χημικής
ισορροπίας.
δ. Αν διπλασιάσουμε τον όγκο του δοχείου να εξηγήσετε τι θα συμβεί:
i) στη θέση χημικής ισορροπίας,
ii) στη συγκέντρωση του Η2,
iii) στα mol του Η2.
Πολλοί συνάδερφοι στη μετατόπιση της θέσης μιας χημικής ισορροπίας κάνουν ένα βασικό λάθος. Λειτουργούν με την ιδέα αν η θέση μετατοπιστεί προς τα προϊόντα η απόδοση αυξάνεται. Η βασική ιδέα είναι ότι οποιαδήποτε μετατόπιση της θέσης ωθεί τα αντιδρώντα προς στοιχειομετρική αναλογία μειώνει την απόδοση και το αντίστροφο αν απομακρύνει η απόδοση αυξάνεται. Στο παραπάνω παράδειγμα αν και η θέση χημικής ισορροπίας μετατοπίζεται προς τα προϊόντα η απόδοση μειώνεται.
Κύριε Καχριμάνη καλησπέρα. Έχω την εντύπωση ότι αυτό που λέτε για την απόδοση ισχύει πάντα μόνο όταν Δnαερίων=0.
Καλησπέρα Θοδωρή χαίρομαι για την παρατήρησή σου.
Αρχικά θα ήθελα να επισημάνω ότι το σχόλιο αφορούσε το προηγούμενο παράδειγμα.
Ασφαλώς όταν Δn=0 ισχύει πάντα. Ο στόχος της άσκησης είναι να δείξει ότι αν και η ισορροπία μετατοπίζεται δεξιά η απόδοση μειώνεται. Άρα στην ουσία αυτό που ήθελα να θίξω μας βρίσκει σύμφωνους.
Το τι γίνεται όταν το Δη είναι διάφορο του μηδενός είναι αντικείμενο σκέψης γιατί δε πρέπει να ξεχνάμε ότι σε επίπεδο Λυκείου πολλά για την απλούστευση των πράξεων δρουν προσεγγιστικά. Εδώ θα χρειαζόμουν λίγη βοήθεια.. Ας πούμε τα αντιδρώντα μιας αντίδρασης της οποίας το Δη είναι διάφορο του μηδενός βρίσκονται σε στοιχειομετρική αναλογία η απόδοση είναι η ελάχιστη δυνατή;; Στο σημείο αυτό θα χρειαζόμουν τη βοήθεια σας για να προχωρήσω. Περιμένω τη γνώμη σας.
Ευχαριστώ!
Καλημέρα Νίκο.
Χαίρομαι για την ενεργοποίηση, χωρίς να ξεχνώ ότι ήσουν ο πρώτος Χημικός που μου είχε στείλει υλικό και ανέβασα στην πρώτη ιστοσελίδα μου το 2007!!!
Για να είναι χρηστική η δημοσίευση θα πρέπει να συνοδεύεται από την λύση της, για να μπορεί να διαβαστεί από έναν μαθητής, αλλιώς θα αρχειοθετηθεί στο φόρουμ, σαν συζήτηση.
Ευχαριστώ Διονύση θα το διορθώσω άμεσα
Με την πρώτη ευκαιρία θα το ανεβάσω με λύση.
Έχει και το σχολικό βιβλίο όμοιες ασκήσεις : 39,40,41 στο κεφάλαιο της χημικής ισορροπίας σελ. 129
Νίκο καλησπέρα.
Η Δn = 0 είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για να έχουμε την ελάχιστη απόδοση.
Μπορείς να δεις την απόδειξη από τον Πολυνίκη Λατζώνη ΕΔΩ!
Όταν δεν ικανοποιείται η συνθήκη αυτή τότε είναι ένα πολύπλοκο μαθηματικό πρόβλημα το οποίο εξαρτάται από τους συντελεστές της αντίδρασης. Για παράδειγμα μπορείς να δεις τι συμβαίνει στην απόδοση της αντίδρασης Ν2 + 3Η2 => 2ΝΗ3 πάλι από τον Πολυνίκη ΕΔΩ!
Οπότε, δεν έχει σε καμία περίπτωση γενική ισχύ η πρόταση: <<Όταν τα αντιδρώντα βρίσκονται σε στοιχειομετρική αναλογία τότε έχουμε την ελάχιστη απόδοση>>.
Καλησπέρα Αντώνη αυτό ακριβώς ήθελα να δείξω. Σαφώς το σχόλιο μου αναφέρονταν στο ανάλογο παράδειγμα… Όταν το Δη είναι διάφορο του μηδενός στην πιο απλή μορφή πχ Α+ Β<–> Γ κάποιες φορές ισχύει άλλες όχι. Ο Βασικός μου στόχος με το συγκεριμένο παράδειγμα ήταν να τονίσω ότι πρέπει να αποφεύγεται η ιδέα της αύξησης της απόδοσης όταν μετατοπίζεται η Θέση της ισορροπίας προς τα προιόντα. Σε οποιαδήποτε περίπτωση του Δη διάφορου του μηδενός μπλέκουμε με εκτεταμένες πράξεις και χρίζει διερεύνηση .