Δύο σωληνοειδή Α και Γ συνδέονται σε σειρά μεταξύ τους και στα άκρα της συνδεσμολογίας τουςσυνδέουμε πηγή σταθερής Η.Ε.Δ. Ε και εσωτερικής αντίστασης r = R/3.Η ωμική αντίσταση τουΑ σωληνοειδούς είναι ίση με 2R και η ωμικήαντίσταση του Γ σωληνοειδούς είναι ίση με R. Διαπιστώνουμε ότι η ένταση του μαγνητικούπεδίου του Α σωληνοειδούς, στο κέντρο Κ τουσωληνοειδούς (μέσο του άξονα του σωληνοειδούς), έχει μέτρο διπλάσιο του μέτρου της έντασης τουμαγνητικού πεδίου του Γ σωληνοειδούςστο κέντρο του Λ.Αποσυνδέομαι τα δύο σωληνοειδή και τασυνδέουμε παράλληλα με τους πόλους τηςίδιας πηγής.
Α. Εάν η ένταση του μαγνητικού πεδίου του Α σωληνοειδούς ,στο κέντρο Κ του σωληνοειδούς είναι ίση με ΒΑ = 1 Τ να βρεθεί η ένταση του μαγνητικού πεδίου του Γ σωληνοειδούς στο κέντρο του Λ Στη συνέχεια παίρνουμε έναν κυκλικό αγωγό τον οποίο τοποθετούμε έτσι ώστε το επίπεδό του να είναι κάθετο στον άξονα του σωληνοειδούς Α και το κέντρο του κυκλικού αγωγού να συμπίπτει με το κέντρο Κ αυτού του σωληνοειδούς. Ο κυκλικός αγωγός περιβάλλει το σωληνοειδές Α και έχει ακτίνα rΚ = 2π∙10–2 m. Διαπιστώνουμε ότι όταν ο κυκλικός αγωγός διαρρέεται από ρεύμα έντασης ΙΚ = 1 Α η ένταση του συνολικού μαγνητικού πεδίου που δημιουργούν στο Κ, το σωληνοειδές Α και ο κυκλικός αγωγός είναι ίση με το μηδέν. Θεωρούμε ακόμη, έναν ευθύγραμμο αγωγό Δ ο οποίος εφάπτεται στην κεντρική σπείρα του Γ σωληνοειδούς, είναι ασύμβατα κάθετος στον άξονα του Γ σωληνοειδούς και απέχει από το κέντρο Λ αυτού του σωληνοειδούς απόσταση rΔ = 2∙10–2 m . Όταν διοχετεύεται στον αγωγό Δ ρεύμα έντασης ΙΔ διαπιστώνουμε ότι η ένταση του μαγνητικού πεδίου στο κέντρο Λ του Γ σωληνοειδούς που οφείλεται στο Γ σωληνοειδές και τον αγωγό Δ έχει μέτρο διπλάσιο από αυτό που είχε πριν την τοποθέτηση του αγωγού Δ.
Καλημέρα Παρμενίωνα, σε ευχαριστώ για την προσφορά.
Μπορεί κάποιος να διαλέξει ωραία ερωτήματα, εμένα μου άρεσε αυτό:
Διονύση καλημέρα.Εγω ευχαριστώ το υλικό που μου δίνει χώρο έκφρασης,
δίπλα σε ανθρώπους της εκπαίδευσης οι οποίοι εμπνέουν σεβασμο
Καλησπέρα σας!
Ο συνάδελφος Δημήτρης Ηλίας εντόπισε στο Δ θέμα μία έλλειψη στο τμήμα της εκφώνησης:
….
Όταν διοχετεύουμε στον αγωγό Δ ρεύμα έντασης ΙΔ, διαπιστώνουμε ότι η ένταση του μαγνητικού πεδίου στο κέντρου Λ του Γ σωληνοειδούς, που οφείλεται στο Γ σωληνοειδές και τον αγωγό Δ , έχει μέτρο διπλάσιο από αυτό που είχε πριν την τοποθέτηση του αγωγού Δ…..
Πρέπει να προστεθεί και η φράση ότι " το διάνυσμα της συνολικής έντασης στο σημείο Λ διατηρεί αμετάβλητη την κατεύθυνσή του ".
Ευχαριστώ τον συνάδελφο για την επισήμανση.
Καλησπέρα Παρμενίων, καταρχήν να σε ευχαριστήσω για το διαγώνισμα που μοιράζεσαι μαζί μας.
Κάθισα και το έλυσα και έχω κάποιες μικρές παρατηρήσεις
– Στο θέμα Β1, όταν ο αγωγός Ι2 είναι αριστερά του Ι1, δημιουργεί στο Σ (στη λύση γράφεις Κ) μαγνητικό πεδίο έντασης
Β΄2=6ΚμΙ1/χ > Β΄1=2ΚμΙ1/χ
Άρα η διερεύνηση μέσω της σχέσης 4α νομίζω είναι περιττή
-Στο θέμα Γ, ερώτημα Β1, νομίζω η λύση είναι Ι1=9Α (πρέπει να έχεις ξεχάσει ένα 2 στην τελευταία σχέση της λύσης) και Ι2=36Α
-Στο θέμα Δ, ερώτημα Β2 νομίζω κάτι δεν πάει καλά ή εγώ κάνω κάπου λάθος
Ζητάς στο σημείο Κ, μέσο σωληνοειδούς Α, μηδενική ένταση μαγνητικού πεδίου και σωστά καταλήγεις πως
Βκυκλ=ΒΑ=1Τ, αφού δίνεις στην εκφώνηση ΒΑ=1Τ
Όμως με τις τιμές που επίσης δίνεις για την ακτίνα του κυκλικού rk=2π10^(-2)m και το ρεύμα που τον διαρρέει Iκ=1Α, αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει (νομίζω προκύπτει Βκυκλ=10^(-5)Τ)
Για να σου πω την αλήθεια, λύνοντάς το, κουράστηκα από τις πολλές πράξεις και το "βάλε-βγάλε" αγωγούς…
Συμφωνώ όμως πως σε αυτή τη γραμμή κινείται και η θεματολογία των εξετάσεων
Καλή αρχή με υγεία στη νέα σχολική χρονιά
Θοδωρή καλησπέρα και καλή σχολική χρονιά!
Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο και ασχολήθηκες με την προσπάθειά μου.Αυτή έχει σκοπό να δείξει στα παιδιά τη λογική δόμησης των φετινών θεμάτων.
Στην πρώτη παρατήρησή σου είναι προφανές αυτό που εντοπίζεις και έχεις απόλυτο δίκιο. Είναι περιττή η διερεύνηση. Δεν υπάρχουν δύο ενδεχόμενα.
Στην δεύτερη παρατήρησή σου έχεις επίσης απόλυτο δίκιο «χάνω ένα 2 ,λίγο πριν τη σχέση (8).Οι τιμές των εντάσεων είναι: είναι Ι1=9Α και Ι2=36Α
Στην Τρίτη παρατήρησή σου πάλι έχεις δίκιο, απλώς στο μυαλό μου στο Α ερώτημα είχα το γεγονός ότι οι δύο εντάσεις έχουν ίσα μέτρα και έδωσα μια τυχαία τιμή στην μια ένταση,1Τ καθώς δεν έχουμε αριθμητικές πράξεις που θα «πετάξουν » την τιμή εκτός και στο επόμενο ερώτημα αναφέρομαι σε μια άλλη περίπτωση του ιδίου κυκλώματος με άλλα δεδομένα όπου το ρεύμα στον κυκλικό αγωγό έχει τιμή 1Α.Ωστόσο τώρα που διαβάζω την εκφώνηση κατανοώ ότι πρώτον η τιμή 1Τ είναι ΄’αφύσικη’’για τέτοιο κύκλωμα και δεύτερον σαφώς πρέπει στην εκφώνηση να διακριθούν οι δύο περιπτώσεις του ιδίου κυκλώματος όπως τις είχα κατά νου.
Καλό βράδυ!