Ένας κυκλικός αγωγός, κέντρου Ο και ακτίνας R=0,2m με το επίπεδό του κατακόρυφο, διαρρέεται από ρεύμα έντασης Ι1= 2Α. Στο σχήμα βλέπετε ένα οριζόντιο επίπεδο (π) που περνά από το κέντρο του κυκλικού αγωγού. Ένας δεύτερος κατακόρυφος ευθύγραμμος αγωγός διαρρέεται από ρεύμα με φορά προς τα πάνω, όπως στο σχήμα, με ένταση Ι2, ενώ τέμνει το οριζόντιο επίπεδο (π) στο σημείο Κ, όπου η (ΟΚ)=2R είναι κάθετη στο επίπεδο του κυκλικού αγωγού.
- Να υπολογίσετε το μέτρο της έντασης Β1 του μαγνητικού πεδίου, που δημιουργεί ο κυκλικός αγωγός, στο κέντρο του Ο και να σχεδιάσετε το διάνυσμα της έντασης πάνω στο σχήμα.
- Να σχεδιάστε επίσης πάνω στο σχήμα την ένταση Β2 του μαγνητικού πεδίου στο κέντρο Ο, που δημιουργεί ο ευθύγραμμος αγωγός (ποιοτικό διάγραμμα).
- Αν η συνολική ένταση του μαγνητικού πεδίου στο Ο σχηματίζει γωνία 45° με το επίπεδο του κυκλικού αγωγού, να βρεθεί η ένταση του ρεύματος που διαρρέει τον ευθύγραμμο αγωγό.
- Στρέφουμε τον ευθύγραμμο αγωγό κατά 90°, ώστε να γίνει οριζόντιος, όπως στο σχήμα. Να βρεθεί τώρα η συνολική ένταση του μαγνητικού πεδίου στο κέντρο Ο του κυκλικού αγωγού.
Δίνεται kμ=10-7Ν/Α2.
ή
Ο ευθύγραμμος αγωγός παράλληλος στον κυκλικό
Ο ευθύγραμμος αγωγός παράλληλος στον κυκλικό
(Visited 848 times, 1 visits today)
πολύ καλή, λιτή και "ύποπτη", που επιβεβαιώνει και την αναγκαιότητα διδασκαλίας της Στερεομετρίας, από Φυσικούς, το έχω ξαναγράψει
(κάπως με "στραβοκεφάλιασε" το σχήμα, θα ήταν καλύτερο αν η εστιγμένη γραμμή που περνάει από το κέντρο του κυκλικού αγωγού ήταν παράλληλη με τις πλάγιες γραμμές του επιπέδου και με τον αγωγό)
Ευχαριστώ Βαγγέλη για το σχολιασμό, αν και με έβαλες σε δουλειά!!!
Διόρθωσα (λίγο…) τα σχήματα, αφού είχες δίκιο…
Λέω λίγο, αφού το Visio δεν επιτρέπει στροφή με οποιαδήποτε γωνία, οπότε έχοντας κάποια έτοιμα σχέδια, δεν γίνεται να περιστραφεί ο αγωγός και να γίνει απόλυτα παράλληλος στην πλευρά του παραλληλογράμμου… Στραβώνει λίγο…
εμένα θα μου γράφεις Ελληνικά,
ντα διάολο είναι αυτό το Visio;
πολύ καλό το νέο σχήμα, συνήλθα…
"ντα διάολο είναι αυτό το Visio;"
Το πρόγραμμα που σχεδιάζω τα σχήματα Βαγγέλη…
Καλημέρα Διονύση. Πολύ καλή άσκηση στην δύσκολη, για πολλούς μαθητές, τρισδιάστατη σχεδίαση στα δύο μαγνητικά πεδία. Είναι παράδειγμα προς μίμηση η ακούραστη αναφορά σου και τα αντίστοιχα σχήματα, στις δυναμικές γραμμές των δύο πεδίων. Η σχεδίαση αυτών των κύκλων, θεωρώ ότι στις πρώτες τουλάχιστον ασκήσεις, είναι απαραίτητη. Πως πετυχαίνεις το "αχνό" τμήμα των αγωγών που είναι πίσω και δεν φαίνεται; Το κάνει μόνο του το Visio;
Βαγγέλη ο διάολος έχει πολλά ποδάρια και ένα από αυτά λέγεται Visio…
Καλό μεσημέρι Ανδρέα και σε ευχαριστώ για το σχολιασμό.
Για να δείξω "στο βάθος" το τμήμα του αγωγού, σχεδιάζω ένα άλλο γεωμετρικό σχήμα, έστω ορθογώνιο, με το ίδιο χρώμα με το επίπεδο (έστω γαλάζιο) και το κάνω μερικώς διάφανο, οπότε φαίνεται τι έχει καλύψει…
καλό μεσημέρι σε όλους
ευχαριστώ, Ανδρέα, που θα έχω δυο λόγια να πω γι αυτό το Visio, γιατί άκουσα ότι τώρα τελευταία ο Άγιος Πέτρος όλο δύσκολα σε ρωτάει με το που φτάνεις κάτω, ηλεκτρονικά και τέτοια, που τα έμαθε κι αυτός, γέρος άνθρωπος;
άσε ρε κουμπάρε Άγιε, ξέρουμε κιόλας πώς άγιασες, δε σε παίρνει να πούμε, με μέσον άγιασες, ψιλοκαρφής ήσουνα του Μεγάλου,
από ταλαιπώρια ερχόμαστε, Άγιε, ξέρεις τί γίνεται στον απάνω κόσμο;
χαμός γίνεται, μέχρι μάσκα να φορέσουμε μας διατάξανε, απίστευτο;
΄λαδή να μη φάμε, να μη φουμάρουμε, να μη πιούμε ένα τσίπουρο;
και για να ΄χουμε καλό ρώτημα, Άγιε, από τσίπουρο πώς πάμε εδώ;
γουστάρω καλή μάρκα και χωρίς γλυκάνισο, γιατί κάτι είπε ο ντόκτορ περί ζαχάρου και περιπλέον, αλλιώς σας ασπάζομαι και την κάνω με ελαφρά, ξαναγυρίζω απάνω να πούμε…