Μια παρουσίαση για τον Ηλεκτρομαγνητισμό της Γ΄ Λυκείου
Πρόκειται για το δεύτερο μέρος (§4.6 Επαγωγή) του κεφαλαίου. Μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά, κατά την παράδοση του μαθήματος στην τάξη και ως βοηθητικό μέσο για το διάβασμα των μαθητών στο σπίτι.
Περιέχει ορισμένα σημεία που είναι εκτός ύλης (σημειώνονται με “ΕΥ”), τα οποία ο διδάσκοντας (και ο μαθητής) μπορεί να παραλείψει, αν θέλει.
Επίσης με “ΕΥ” έχουν σημειωθεί τα σημεία που εξηγούνται μέσω της δύναμης Lorentz.
Πρέπει να την αφήσετε να φορτώσει λίγο και στη συνέχεια να κάνετε full screen. Η πλοήγηση γίνεται με τα βελάκια (εμπρός-πίσω).
Μπορείτε να την δείτε online εδώ ή να την κατεβάσετε εδώ ώστε να “παίζει” χωρίς ανάγκη σύνδεσης.
Τα σχήματα που έφτιαξα για αυτό το δεύτερο μέρος θα τα βρείτε εδώ. Μπορείτε να τα κατεβάσετε και να τα χρησιμοποιήσετε όπως θέλετε.
Το πρώτο μέρος θα το βρείτε εδώ. Μπορείτε επιπλέον να βρείτε εδώ μια λίστα με 10 βίντεο ηλεκτρομαγνητισμού (κυρίως επαγωγής) συνολικής διάρκειας περίπου 1 ώρας.
Θα ακολουθήσει το τρίτο και τελευταίο μέρος της παρουσίασης (Εναλλασσόμενο ρεύμα) μαζί με τα αντίστοιχα σχήματα.
Ευχαριστώ Διονύση, πιθανά έχεις δίκιο.
Όμως η ηλεκτρική ροή μετριέται σε Nm^2/C
Δεν έχει η μονάδα της ηλεκτρικής ροής κάποιο όνομα, αν την ονόμαζαν Gauss,
φαντάζομαι πως θα οριζόταν μέσω της παραπάνω σχέσης
Θοδωρή προλάβανε άλλοι.
Gauss μονάδα μέτρησης.
Σαν εφιάλτη
θυμάμαι Γιάννη, μαθητής γυμνασίου, το CGS με τις dyn και τα Kp….
Εμείς οι πρεσβύτεροι είχαμε συνηθισμένα θέματα την μετατροπή από το CGS στο MKSA.
Καλησπέρα σε όλους τους εγκλείστους
“Ήμουν βέβαιος, πως το weber ορίζεται ως η ροή που διέρχεται από επιφάνεια εμβαδού 1m^2 τοποθετημένη κάθετα στις δυναμικές γραμμές ομογενούς ΜΠ έντασης 1Τ. Και διαπίστωσα πως το weber ορίζεται μέσω της σχέσης 1Wb=1Vsec Γνωρίζει κάποιος με ποια λογική επιλέγουμε πώς θα ορίσουμε μια μονάδα;”
Καλώς ήσουν βέβαιος Αναστάσιε και κακώς διαπίστωσες άλλο αργότερα Δυστυχώς ο άθλιος υπολογιστής μου, μου έχει κρύψει σχετική παρουσίαση που είχα κάνει, όταν, παλιά και για λίγο, είχα ορισθεί επιμορφωτής νεοδιορίστων συναδέλφων, από μνήμης άρα (αν, πάντως, ακουστεί ένα “μπαμ” από βαριοπούλα θα ξέρετε…).
“Η μονάδα μέτρησης κάθε (παράγωγου) φυσικού μεγέθους ορίζεται από τον τύπο ορισμού του μόνο, αρκεί κάθε μέγεθος του τύπου να αντικατασταθεί με τη μονάδα μέτρησής του στο ίδιο σύστημα μετρήσεων (και να “μαζευτούν” τα πολλά “1”). Κατά κανόνα η μονάδα παίρνει το όνομά της, για λόγους απόδοσης τιμής, από το όνομα κάποιου σπουδαίου επιστήμονα ως ένδειξη τιμής γι αυτόν, το πρώτο γράμμα (μερικές φορές και το δεύτερο για την αποφυγή σύγχυσης) με πάντα πριν το “1”
Μονάδα του μεγέθους μπορεί να βρεθεί και από κάθε τύπο που περιέχει το μέγεθος, αν γνωρίζουμε τις μονάδες όλων των άλλων μεγεθών του τύπου, τον λύσουμε ως προς το μέγεθος που μας ενδιαφέρει, αντικαταστήσουμε όλα τα άλλα μεγέθη με τις μονάδες τους και εκτελέσουμε τις πράξεις μεταξύ τους.
Αν αυτή η μονάδα διαφέρει από τη μονάδα μέτρησης που βρέθηκε με τη βοήθεια του ορισμού του μεγέθους τότε αυτή απλά δείχνει με τι ισούται η μονάδα του μεγέθους.”
Για την περίπτωση της μαγνητικής ροής η μονάδα μέτρησης είναι 1Wb=1Tm2 και ισούται με 1Wb=1Vsec και με 1Wb=1ΑΩsec και με 1Wb=1CbΩ και με…
Καλησπέρα Βαγγέλη, αυτά που αναφέρεις πίστευα και εγώ….. ο Αναστάσιος….
(Ο Αναστάσιος Βαγγέλη, Τάσος για εμάς, είναι πολύ νεότερος, αλλά ικανότατος, όχι μόνο σε παρουσιάσεις prezi,
όπως εδώ, αλλά και εξαιρετικός πειραματικός…..Στο λέω γιατί ξέρω την ευαισθησία σου στην πειραματική διδασκαλία)
Βαγγέλη, μπορεί εσύ να τα έλεγες ως επιμορφωτής, αλλά οι συνάδελφοί σου συγγραφείς του βιβλίου Φυσικής Γενικής Παιδείας
της Β' Λυκείου, το οποίο τώρα διδάσκουμε στον προσανατολισμό της Γ' Λυκείου, μάλλον είχαν αντίθετη άποψη..
Βέβαια, αν δεν κάνω λάθος, εσύ είσαι ο "υπεύθυνος" για το κεφάλαιο των ταλαντώσεων…αυτό που κόπηκε νωρίς…
Για την Η/Μ επαγωγή αν δεν κάνω λάθος, υπεύθυνος είναι ο Νίκος ο Αλεξάκης…..
Πιθανά να "βρεθούμε" σε κάποια τηλεδιάσκεψη φυσικής σχολείων του Πειραιά και να τον ρωτήσω….
Καλησπέρα και πάλι,
Κάποτε, σε ένα συνέδριο στην Θεσσαλονίκη (αν θυμάμαι καλά ήταν και ο κ. Διονύσης εκεί) ο Καθηγητής Π. Κουμαράς μας είχε κάνει μια πολύ ωραία παρουσίαση για το "λάθος φαινόμενο Bernoulli" και το "σωστό φαινόμενο Coanda" σχετικά με την πτήση του αεροπλάνου, την λειτουργία του σπρέι και άλλα που αναφέρονται στο 3ο κεφάλαιο του σχολικού βιβλίου. Αφού τελείωσε η διάλεξη, και καθώς ετοιμαζόταν να φύγει τον ρώτησα «εμείς, όμως, τι πρέπει να διδάξουμε στην τάξη;». Η απάντησή του ήταν η εξής: «τι λέει το σχολικό βιβλίο; Bernoulli; E, Bernoulli θα διδάξουμε…» (μετά από 1-2 χρόνια αφαιρέθηκε αυτό το κομμάτι από την ύλη, ευτυχώς).
Υπό αυτό το πνεύμα έχουν γίνει οι παρουσιάσεις του Ηλεκτρομαγνητισμού. Ακολουθώντας τα «λεγόμενα» του σχολικού βιβλίου, στα οποία θα εξεταστούν οι μαθητές στο τέλος…
Πετάει ο γάιδαρος; Πετάει! (αρκεί το λέει το σχολικό!)
Καλησπέρα Θοδωρή (βρε σεις οι άλλοι η επίσκεψη στον υπολογιστή δεν χρειάζεται άδεια, πού είσαστε;)
Πράγματι, Θοδωρή, είχα τη βασική ευθύνη για το κεφάλαιο των Ταλαντώσεων, όπου, θεωρώ, έκανα μια καλή αρχική της προσέγγιση, με πειράματα, απλές ερωτήσεις και ασκήσεις, αλλά και με “ανεβασμένες” ασκήσεις, με υπόδειξη ότι προαιρετικές αυτές, εξακολουθώ να θεωρώ λανθασμένη την απόφαση, τίνος δεν γνωρίζω, η πράξη , που είναι στην ουσία πείραμα, δείχνει ότι ο μαθητής που διδάσκεται τις ταλαντώσεις στη Γ Κατεύθυνσης έχει ένα μεγάλο έλλειμμα γνώσης, ένα “γκαπ” διότι, και σωστά, ο συνάδελφος που έγραψε το βιβλίο, γνώριζε ότι θα έχουν διδαχθεί βασικές γνώσεις στη Β
Το κεφάλαιο της Επαγωγής δεν το έχει γράψει ο Νίκος, (εγώ ως παλιότερος, αλλά και στις ολομέλειες, είχα κάνει αρκετές παρεμβάσεις, που δεν έγιναν, όμως αποδεκτές όλες)
Για το συγκεκριμμένο θέμα στο βιβλίο η μονάδα ορίζεται σωστά από τον τύπο της, αλλά δεν είναι με bold, είναι με συνήθη γράμματα α, ενώ η “άλλη” μονάδα, μερικές σελίδες πιο κάτω, είναι με bold, και, το χειρότερο, παρουσιάζεται ως ορισμός, διότι, (όπως δίδασκα παλιά στους νεοδιορισμένους, ο άθλιος υπολογιστής μου έχει κρύψει όλη την εργασία) “ο ορισμός ενός φυσικού μεγέθους είναι αυθαίρετος (αλλά όχι ανόητος), πρωταρχική έννοια (άρα δεν αποδεικνύεται) και ένας και μοναδικός
Με την ευκαιρία να θυμίσω ότι οι μονάδες μέτρησης όλων των θεμελιωδών μεγεθών ενός συστήματος μονάδων δεν ορίζονται, είναι αυθαίρετες, διότι κάπου πήρε το μάτι μου “ένα Ampere ονομάζεται η ένταση … παράλληλους αγωγούς… δύναμη 2.10-7Ν”, αυτό είναι πώς προσδιορίζεται η μονάδα, αντίστοιχα 1kg είναι η ποσότητα απεσταγμένου νερού, θερμοκρασίας 0°C , το “είναι” και το ισούται” δεν είναι ορισμοί, είναι διαπιστώσεις
(Ο Πειραματικός Νέζης “κρατείται”…)