Ισορροπία και επιτάχυνση αγωγού.

Ο ευθύγραμμος αγωγός ΑΓ μάζας 50g και μήκους 1m, διαρρέεται από ρεύμα έντασης Ι=5 Α, με φορά από το Α στο Γ και μπορεί να κινείται κατακόρυφα σε επαφή με δύο κατακόρυφους στύλους, οι οποίοι απέχουν μεταξύ τους 1m. Στην περιοχή υπάρχει ένα οριζόντιο μαγνητικό πεδίο, σε ύψος 1m, με δυναμικές γραμμές κάθετες στο επίπεδο των τριών αγωγών και με μεταβαλλόμενη ένταση, η οποία σε συνάρτηση με το ύψος y δίνεται από την σχέση Β=0,2-0,4y (S.Ι.). Η κάθετη στο επίπεδο των τριών αγωγών έχει φορά προς τα μέσα, όπως στο σχήμα.

  1. Σε ποιο ύψος y0 πρέπει να αφήσουμε τον αγωγό ΑΓ για να παραμείνει ακίνητος;
  2. Τοποθετούμε τον αγωγό ΑΓ σε ύψος y από το έδαφος και τον αφήνουμε ελεύθερο. Να βρεθεί η επιτάχυνση που θα αποκτήσει, αν:

α) y=y1=0,15m,    β) y=y2=0,5m  και γ) y=y3= 0,75m.

Δίνεται g=10m/s2.

Απάντηση:

ή

%ce%b1%ce%b1%ce%b1%ce%b11 Ισορροπία και επιτάχυνση αγωγού.
%ce%b1%ce%b1%ce%b1%ce%b13 Ισορροπία και επιτάχυνση αγωγού.

(Visited 1,074 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
5 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Παντελεήμων Παπαδάκης
Αρχισυντάκτης
1 έτος πριν

Καλημέρα κι από 'δω Διονύση.

Ωραίο και πρωτότυπο για μένα το θέμα .

Χάνω,… στη σύνδεση φοράς καθέτου n  και φοράς Β . Εννοώ αν δεν έχουμε την κάθετη n στην επιφάνεια τι θα συμβεί κατά την επίλυση;

Καλά να περνάς στο νησί και το ξέρεις βέβαια πως οι ''οι δουλειές δεν τελειώνουν".

Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης
1 έτος πριν

Καλημέρα Διονύση. Πολύ ενδιαφέρον μαγνητικό πεδίο, σκέφτηκες. Εξαρτώμενο γραμμικά από το υψόμετρο, αλλά πάνω από τα 0,5m είναι προς τα μέσα ενώ κάτω από τα 0,5m είναι προς τα έξω. Ίσως στην εκφώνηση να προσθέταμε ότι το ρεύμα το παρέχει κατάλληλη ηλεκτρονική διάταξη, ώστε να μη συμβαίνουν επαγωγικά φαινόμενα.
Οι μαθητές θα μελετήσουν όχι μόνο τη δύναμη Laplace, αλλά και την έννοια του εμβαδικού διανύσματος n, που θα μάθουν στην επαγωγή.
Να είσαι καλά!

Πρόδρομος Κορκίζογλου
1 έτος πριν

Καλημέρα Διονύση, κάτι που καιρικά δεν διαφαίνεται στο νησί σου!!! Επομένως το "καλημέρα" πάει ως προς την ψυχολογία σου, και την ψυχραιμία σου για να αντιμετωπίσεις την κακοκαιρία.

Ως προς την ανάρτησή σου, τη θεωρώ στοχευμένη,ως συνήθως, σε θεωρητικό επίπεδο πολύ καλή, και ως προς την πειραματική επίτευξη ενός τέτοιου μαγνητικού πεδίου, το αφήνω στους τεχνικούς! Πρόβλημά τους, ας το λύσουν!!

Να περνάς καλά.