Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν εξωπλανήτη που ονόμασαν «π-Γη» επειδή έχει μέγεθος ανάλογο του δικού μας πλανήτη και ολοκληρώνει μία περιφορά γύρω από το άστρο του κάθε 3,14 μέρες. Αυτή η διάρκεια του έτους του παραπέμπει στη μαθηματική σταθερά «π», που είναι ο λόγος της περιφέρειας προς τη διάμετρο ενός κύκλου και, με ακρίβεια οκτώ δεκαδικών ψηφίων, ισούται με 3,14159265.
Οι πρώτες ενδείξεις για τον συγκεκριμένο πλανήτη με την ονομασία K2-315b είχαν βρεθεί από το αμερικανικό διαστημικό τηλεσκόπιο «Κέπλερ» το 2017 και η επιβεβαίωση έγινε τώρα με το δίκτυο των επίγειων τηλεσκοπίων Speculoos στην έρημο Ατακάμα της Χιλής και στις ΗΠΑ. Οι επιστήμονες, με επικεφαλής ερευνητές του αμερικανικού Πανεπιστημίου ΜΙΤ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας Astronomical Journal.
Ο εξωπλανήτης –πιθανότατα βραχώδης– έχει εκτιμώμενη ακτίνα σχεδόν ίδια με της Γης και κινείται με μεγάλη ταχύτητα 81 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο γύρω από ένα ψυχρό άστρο νάνο με μικρή μάζα, που έχει μέγεθος περίπου το ένα πέμπτο του Ήλιου. Ο πλανήτης μάλλον δεν είναι φιλόξενος για ζωή λόγω της μικρής απόστασης της τροχιάς του από το άστρο του και της υψηλής θερμοκρασίας στην επιφάνειά του.
Εδώ θα δείτε τη σχετική επιστημονική δημοσίευση.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Καλησπέρα Διονύση. Πολύ ενδιαφέρον…
Να συμπληρώσω στο άρθρο σου, ότι ο πλανήτης Π-earth απέχει 186 έτη φωτός από μας. Το μέγεθός του είναι το 95% του μεγέθους της Γης. Η πολύ μικρή περίοδος, δείχνει ότι βρίσκεται πολύ κοντά στο άστρο του, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία στην επιφάνειά του να είναι 177 C! Άρα για νερό στην επιφάνεια λίγο δύσκολο…
πολύ ενδιαφέρον, έως τρέλλα, για το π, δηλαδή ο χώρος, η σφαιρική συμμετρία το παντοδύναμο π είναι το Σύμπαν μας
συμφωνώ, Ανδρέα, μάλλον αδύνατη η ύπαρξη νερού, διότι με αυτές τις θερμοκρασίες και η ατμόσφαιρά του, αν έχει, θα έχει πολύ μικρή πίεση
Καλησπέρα Ανδρέα.
Σε ευχαριστώ για τον εμπλουτισμό με επιπλέον πληροφορίες.
Καλησπέρα Βαγγέλη.
Η σύμπτωση πάντως με το π, είναι αξιοπερίεργη…
Καλησπέρα Βαγγέλη. Για να ψήνεται ομοιόμορφα το φαγητό στο φούρνο, το βάζουμε στους 180C, όσο η θερμοκρασία του πλανήτη Π. Ο μελλοντικός άποικος θα βγάζει το ταψί έξω στην ατμόσφαιρα και σε μια ωρίτσα θα είναι έτοιμο…
ουάου, τζάμπα…
Καλησπέρα σε όλους. Διάβασα και εγώ σε διάφορες ιστοσελίδες για τον πλανήτη "π -Γη", αλλά δεν βλέπω τίποτα πέραν από μία σύμπτωση (εκτός αν κάτι δεν κατάλαβα): η περίοδος του πλανήτη ισούται με 3.14 γήινες μέρες. Είμαι σίγουρος ότι στα δισεκατομμύρια των πλανητών εκεί έξω θα υπάρχουν και κάποιοι με περίοδο 2.71828 γήινες μέρες, με 1.6180 γήινες μέρες κ.λπ.
Καλησπέρα Στάθη.
Δεν βλέπω ούτε εγώ τίποτα περισσότερο από μια σύμπτωση.
Αλλά, όπως και να το κάνουμε, εκπλήσσει μια τέτοια σύμπτωση…