web analytics

εξ αποστάσεως εκπαίδευση και πνευματική ιδιοκτησία.

Οδηγό  του ΙΕΠ για τον εκπαιδευτικό σχεδιασμό των μαθημάτων της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης κατά το σχολικό έτος 2020-21, απέστειλε το υπουργείο Παιδείας προς όλα τα σχολεία της χώρας.

Στον οδηγό μεταξύ άλλων γνωστοποιείται η νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων και αναθέτει την ευθύνη  στους εκπαιδευτικούς,σε περίπτωση παράβασης των σχετικών διατάξεων.

Ειδικότερα στον οδηγό τονίζονται τα εξής:

Α. Ο/η εκπαιδευτικός θα πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες αναφοράς των πηγών του εφόσον επιτρέπεται η χρήση του υλικού από τον/την δημιουργό του.

Β. Έτσι πρέπει να γνωρίζει τα παρακάτω σύμφωνα με το Ν. 2121/93, τον «Οδηγό Πνευματικής Ιδιοκτησίας για δασκάλους» του ΟΠΙ (Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας 2014) και (Μανούσου, Χαρτοφύλακα, Ιωακειμίδου, Παπαδημητρίου & Καραγιάννη 2020δ):

1. Δεν μπορεί να χρησιμοποιεί έργο τρίτου χωρίς την άδειά του, εκτός αν η χρήση, στην οποία σκοπεύει να προβεί καλύπτεται από κάποια εξαίρεση ή περιορισμό που προβλέπει ο νόμος. Έτσι, επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις η ελεύθερη αναπαραγωγή έργων σε εκπαιδευτικά βιβλία, η χρήση τους στη διδασκαλία ή σε εξετάσεις, καθώς και η παράθεση σύντομων αποσπασμάτων

2. Δεν προστατεύονται από την πνευματική ιδιοκτησία οι ιδέες, οι μαθηματικοί τύποι, οι διαδικασίες και οι μέθοδοι. Επίσης, δεν προστατεύονται οι πληροφορίες που δεν περιλαμβάνουν καμιά πρωτοτυπία, τα απλά γεγονότα, οι ειδήσεις και οι εκφράσεις της λαϊκής παράδοσης (π.χ. τα παραδοσιακά ποιήματα, τα γνωμικά, οι παροιμίες, οι παραδοσιακοί χοροί).

3. Η πνευματική ιδιοκτησία έχει χρονικό περιορισμό. Διαρκεί από τη στιγμή που θα δημιουργηθεί το έργο και για 70 χρόνια μετά τον θάνατο του δημιουργού. Όταν λήξει η διάρκεια προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας, τότε μπορεί να γίνει ελεύθερη χρήση του έργου, χωρίς να χρειάζεται η άδεια του δημιουργού. Στο σημείο αυτό πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και κάποιες άλλες παράμετροι όπως για παράδειγμα η φιλοξενία του έργο του δημιουργού σε κάποιο μουσείο και κατά συνέπεια οι όροι και προϋποθέσεις δημοσιοποίησής του.

4. Επιτρέπεται, χωρίς την άδεια του δημιουργού και χωρίς αμοιβή, η αναπαραγωγή άρθρων νομίμως δημοσιευμένων σε εφημερίδα ή σε περιοδικό, σύντομων αποσπασμάτων έργου ή τμημάτων σύντομου έργου ή έργου των εικαστικών τεχνών νομίμως δημοσιευμένου, εφόσον γίνεται αποκλειστικά για τη διδασκαλία ή τις εξετάσεις σε εκπαιδευτικό ίδρυμα, στο μέτρο που δικαιολογείται από τον επιδιωκόμενο σκοπό, είναι σύμφωνη με τα χρηστά ήθη και δεν εμποδίζει την κανονική εκμετάλλευση. Η αναπαραγωγή πρέπει να συνοδεύεται από την ένδειξη της πηγής και των ονομάτων του δημιουργού και του εκδότη, εφόσον τα ονόματα αυτά εμφανίζονται στην πηγή.

5. Επιτρέπεται, χωρίς την άδεια του δημιουργού και χωρίς αμοιβή, η αναπαραγωγή ενός πρόσθετου αντιτύπου από μη κερδοσκοπικές βιβλιοθήκες ή αρχεία, που έχουν αντίτυπο του έργου στην μόνιμη συλλογή τους, προκειμένου να διατηρήσουν το αντίτυπο αυτό ή να το μεταβιβάσουν σε άλλη, μη κερδοσκοπική, βιβλιοθήκη ή αρχείο. Η αναπαραγωγή επιτρέπεται μόνο αν είναι αδύνατη η προμήθεια ενός τέτοιου αντιτύπου από την αγορά σε σύντομο χρόνο και με εύλογους όρους.

6. Ό,τι βρίσκεται στο διαδίκτυο δεν σημαίνει ότι είναι ελεύθερο να το χρησιμοποιήσουμε. Η πειρατεία είναι ένα μεγάλο πλήγμα για τους πνευματικούς δημιουργούς.

7. Η μεταφόρτωση (το «ανέβασμα») έργων στο διαδίκτυο τα οποία προστατεύονται με δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας ή/και συγγενικό δικαίωμα χωρίς την άδεια των δικαιούχων δεν επιτρέπεται. Ειδικότερα το YouTube εφαρμόζει στις συμβάσεις του με τους χρήστες το αγγλικό δίκαιο. Οπότε απαιτείται η συμμόρφωση με τα προβλεπόμενα στο αγγλικό δίκαιο εκτός του ελληνικού.

8. Γενικότερα θα πρέπει να αναφέρονται πάντοτε οι πηγές για το υλικό που χρησιμοποιούμε κατά τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού – εφόσον επιτρέπεται – για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Επίσης προτείνεται να αναφέρουμε την πηγή ακόμα και αν είναι ελεύθερη η χρήση του υλικού της.

Δείτε τον οδηγό.

πηγή: esos.

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
9 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης

Κάθε εβδομάδα το Υπουργείο μας δίνει και μια νέα ειδικότητα.

Μετά από την ειδικότητα του Γιατρού-ειδικευμένου σε θέματα Covid19, της προηγούμενης εβδομάδας, έρχεται μία ακόμα, που περιμέναμε με ανυπομονησία:

Δικηγόρος – με ειδίκευση στα θέματα προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων.

Όσοι βιάζονται να κάνουν e-class και e-me και webex και bigbrother ας προσέχουν. Σε πρώτη φάση ας διαβάσουν τον 20-σέλιδο οδηγό που απέστειλε το Υπουργείο και μετά ας αποφασίσουν…

Βάζω και ιδέες στην Υπουργό μας.
Σε κάθε σχολική μονάδα να αναλάβουν δύο ασκούμενοι δικηγόροι-καθηγητές, να ελέγχουν τα upload όλων των καθηγητών, ώστε να είναι νομικά κατοχυρωμένα. Για τους παραβάτες θα πράττονται τα "προβλεπόμενα".

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλησπέρα Διονύση και Ανδρέα.

Καλό είναι το να αναφέρεις τον δημιουργό μιας άσκησης που χρησιμοποιείς.

Αν όμως χρησιμοποιήσω μία εικόνα όπως:

Screenshot-1

Φανταζόμαστε να πρέπει να ανακαλύψω και να αναφέρω τους δημιουργούς των τριών κλιπάρτ;

Αν βάλω σε παρουσίαση φωτογραφία ποδηλάτου, κινητήρα, βαρόμετρου, πρέπει να γράψω από κάτω τον κατασκευαστή ή και τον φωτογράφο;

Υπερβολές σύντροφε ανακριτά, όπως έλεγε και το ανέκδοτο.

Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλησπέρα Γιάννη, Διονύση. 
Ένας 20 σέλιδος οδηγός και αναφορές σε νομικά βιβλία; Ποιος μπορεί να καταλάβει τις λεπτές πτυχές νομικών όρων περί πνευματικής ιδιοκτησίας όταν διαβάζουμε: 

Δεν προστατεύονται από την πνευματική ιδιοκτησία οι ιδέες, οι μαθηματικοί τύποι, οι διαδικασίες και οι μέθοδοι. Επίσης, δεν προστατεύονται οι πληροφορίες που δεν περιλαμβάνουν καμιά πρωτοτυπία…

Μια ανάρτηση στο Υλικό δεν έχει ακριβώς αυτά; Είναι μια ιδέα, που την μετατρέπουμε σε άσκηση, με κάποια μαθηματικά και τη λύνουμε με κάποιες μεθόδους. Επίσης τι ονομάζεται πρωτοτυπία; 

Αλλά γιατί και αυτό το μπαλάκι πέφτει στους καθηγητές; 
Να μας πει ξεκάθαρα το Υπουργείο. Κινδυνεύουν ή όχι οι καθηγητές με μηνύσεις, από κάποιους εκδοτικούς οίκους ή συγγραφείς; 
Θα γεμίσουμε πάλι κλειστές τάξεις στο eclass…

Διονύσης Μάργαρης
26/09/2020 8:20 ΜΜ

Καλησπέρα Ανδρέα, καλησπέρα Γιάννη.

Ανδρέα δεν είμαι αρμόδιος να απαντήσω, αλλά η αλήθεια είναι ότι με την εξ αποστάσεως διδασκαλία, η τάξη ανοίγει…

Δεν είναι η αίθουσα, όπου κλείνεις την πόρτα και είσαι εσύ, τα παιδιά και …ο θεός!

Τώρα το άβατο καταργείται και ο καθηγητής πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός.

Όσο για τις οδηγίες, προφανώς έχεις δίκιο και ο καθηγητής δεν μπορεί να κάνει και τον δικηγόρο, αλλά το να δίνει φωτοτυπίες από φροντιστηριακά βιβλία του εμπορίου, μάλλον πρέπει να το ξεχάσει! Εκεί υπάρχουν εκδοτικοί οίκοι και συμφέροντα…

Το να δώσει μια άσκηση του υλικονέτ, ας το αναφέρει και αν δεν το κάνει, το πολύ να τον "κράξουμε", αλλά τουλάχιστον δεν θα ζητήσουμε και αποζημίωση…

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Έχω πολλές απορίες.

Λόγου χάριν μου αρέσει η διαστολή του χρόνου όπως την παρουσιάζει ο Επστάιν.

Πρέπει να πάρω άδεια από τον ίδιο για να την παρουσιάσω (προφανώς αναφέροντάς τον);

Πρέπει να πάρω άδεια από τον εκδοτικό οίκο που τύπωσε την Ελληνική μετάφραση;

Να γράψω κάπου "Πήραμε τη ζωή μας λάθος" ή να το αποφύγω διότι δεν έχουν περάσει 70 χρόνια από τον θάνατο του Σεφέρη.

Στο σχολείο μας έγινε παλιότερα μια εκδήλωση όπου ειδικοί παρουσίασαν τα περί πνευματικών δικαιωμάτων. Είναι πολύπλοκο το θέμα.

Φυσικά ο Μίκης δεν ζητάει τα ρέστα από τα σχολεία που χρησιμοποιούν συνεχώς τα τραγούδια του χωρίς άδεια. Άντε όμως να σου κάτσει η στραβή με κάποιον που έβαλε μια φωτογραφία και εσύ την βρήκες στο Google-εικόνες και την έβαλες χωρίς να ερευνήσεις ποιος είναι ο φωτογράφος.

Θανάσης Καράμπελας

 Έστω ότι κλείνει ένα τμήμα ή ένα σχολείο ή τέλος πάντων έστω ότι ξεκινάει μια γενικευμένη καραντίνα Νο 2 και αναγκαζόμαστε να παράσχουμε τηλεκπαίδευση.

Ψάχνουμε λοιπόν για κατάλληλο υποστηρικτικό υλικό και ως ΠΕ04, που είμαστε καταφεύγουμε στο ylikonet το οποίο έχει motto «Επειδή το να μοιράζεσαι πράγματα, είναι καλό για όλους…»

Στα αρχεία που ανεβάζουμε στην ηλεκτρονική μας τάξη (αν είναι αυτούσια), αναφέρουμε την πηγή.

Ερωτήματα επί υποθετικών καταστάσεων:

1. Ο αρχικός δημιουργός  (μέλος του ylikonet άρα υποστηρικτής του motto) μπορεί να έχει κάποια νομική απαίτηση;

2. Το υπουργείο και οι νομικοί του θεωρεί ότι έχουν παραβιαστεί πνευματικά  δικαιώματα εφόσον ο εκπαιδευτικός «Δεν μπορεί́ να χρησιμοποιεί́ έργο τρίτου χωρίς την άδειά́ του»; Το motto του υλικονετ αποτελεί κάποιο είδος άδειας;

3. Αν υποτεθεί ότι το μάθημά μας είναι εντελώς κλειστό και απευθύνεται σε συγκεκριμένη ομάδα χρηστών (πχ. Μαθητές του τμήματος Α1), είναι δυνατόν στην πράξη να υπάρξει νομική εμπλοκή; Θα υπάρξει ποτέ μαθητής που θα καταγγείλει τον καθηγητή του για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας; Αν το κάνει οποιοσδήποτε άλλος δεν θα έχει παρανομήσει ο ίδιος εφόσον απέκτησε -μη νόμιμα-πρόσβαση σε κλειστή ομάδα;

 

Διονύσης Μάργαρης
26/09/2020 9:23 ΜΜ

Καλησπέρα Θανάση.

Απαντήσεις επί των υποθετικών ερωτημάτων:

  • Κανένα μέλος το υλικονέτ δεν θα έχει απαιτήσεις. Μια ηθική ικανοποίηση με την αναφορά του συγγραφέα είναι αρκετή. Εδώ τα μοιραζόμαστε…
  • Το υπουργείο δεν εμπλέκεται από τη στιγμή που εμείς δεν διεκδικούμε κάποια ανταμοιβή ούτε πρόκειται να έχουμε κάποια οικονομική ζημιά…
  • Για τις διαρροές και τις "χαραμάδες" που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος για να παρακολουθήσει το μάθημά σου, δεν έχω άποψη…

 

Θανάσης Καράμπελας
Απάντηση σε  Διονύσης Μάργαρης

Καλησπέρα Διονύση και σε ευχαριστώ για την άμεση απάντησή σου. Με κάλυψες σε ότι αφορά το site μας.

Διονύσης Μάργαρης
26/09/2020 9:54 ΜΜ

Θαναση να προσθέσω κατι ακόμη.

Ειναι τιμή και χαρα για κάποιον που φτιάχνει μια άσκηση, όταν μάθει οτι χρησιμοποιήθηκε απο κάποιον συνάδελφο στη διδασκαλία του…

Δεν πήγε χαμένος ο κόπος.

Τουλαχιστον ετσι το βλεπω εγω…