Δύο ευθύγραμμοι αγωγοί vs Σωληνοειδούς

Σωληνοειδές Ν εφαπτόμενων μεταξύ τους μονωμένων κυκλικών σπειρών, έχει κατασκευαστεί με σύρμα ακτίνας r=R⁄100 μήκους L=10Δ και διαμέτρου των σπειρών του Δ =2R, διαρρέεται με σταθερό ρεύμα έντασης Ι και συγκρατείται σε οριζόντιο επίπεδο.Δύο ευθύγραμμοι παράλληλοι κατακόρυφοι αγωγοί πολύ μεγάλου μήκους, είναι ακλόνητοι και βρίσκονται σε απόσταση d=2R από κάθε άκρο του, είναι κάθετοι στον άξονά του, και διαρρέονται με σταθερά ρεύματα εντάσεων Ι1=Ι και Ι2=2Ι αντίστοιχα.
Πόση είναι η συνολική δύναμη και συνολική ροπή που ασκούν οι ευθύγραμμοι αγωγοί στο σωληνοειδές; Δεδομένα L ,Ι, R , kμ .
Απάντηση: word  και σε  pdf

(Visited 355 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
7 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Γεια σου Πρόδρομε.

Δύσκολη και ελέγχεται πολύ δύσκολα. Το συμπέρασμα και ο τελικός τύπος μου φαίνονται διαισθητικά σωστοί.

Παντελεήμων Παπαδάκης
Αρχισυντάκτης

Καλησπέρα Πρόδρομε

…να εκτελέσει μάλλον στροφική ταλάντωση περί άξονα παράλληλο στους αγωγούς ,ας πούμε φθίνουσα μέχρι να ακινητοποιηθεί όπως λες. 

Οι τελευταίες σου έσπασαν το φράκτη δυσκολίας (στο χωριό μου λέμε ,…έσπασε τα μπουζιάσματα) ,ασκούν όμως έλξη για το πως θα λογαριαστεί η αλληλεπίδραση .Το αποτέλεσμα είναι σύμφωνο με τη φυσική διαίσθηση βλέποντας τις δυνάμεις.

Καλό μεσημέρι 

Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης
9 μήνες πριν

Καλημέρα Πρόδρομε. Είχες "χαθεί" ένα διάστημα και σκεφτόμουν "που είναι ο Πρόδρομος, μήπως ο κορονιός…", αλλά ευτυχώς δεν ήταν ο κορονιός αλλά ο …κυκλικός αγωγός! Οι δυο αναρτήσεις σου – αυστηρά για καθηγητές – έχουν πολλές ώρες δουλειάς και δείχνουν το μεράκι σου για τη Φυσική. Δυστυχώς αυτή την περίοδο είμαστε πολύ πιεσμένοι και προσωπικά θα ασχοληθώ με την αναλυτική ανάγνωση σε διακοπές. 
Όμως στην ανάρτηση Ένα ορθογώνιο ρευματοφόρο πλαίσιο  του Διονύση, βλέπουμε ότι όταν η μαγνητική ροπή μ του ρεύματος του πλαισίου, είναι κάθετη με το εξωτερικό μαγνητικό πεδίο, το πλαίσιο δέχεται μέγιστη ροπή τ = μ.Β
2

Αυτός ο παραλληλισμός επαληθεύει νομίζω τα συμπεράσματά σου.
Να είσαι καλά!