Δύναμη Laplace και κυκλική κίνηση

Αγωγός ΚΛ=L μάζας m και αντίστασης R, έχει προσαρμοσμένα στα άκρα του δύο μεταλλικούς δακτυλίους οι οποίοι μπορούν να κινούνται σε μεταλλικούς κυκλικούς αγωγούς αμελητέας αντίστασης, ακτίνας d ο καθένας, σε επαφή με αυτούς διαρκώς.
Στους δακτυλίους έχουμε συνδέσει μέσω αγωγών αρκετού μήκους ,αμελητέας αντίστασης και μάζας, τους πόλους πηγής με Η.Ε.Δ. Ε και εσωτερική αντίσταση r . Από τα κέντρα των κυκλικών αγωγών διέρχεται οριζόντιος αγωγός πολύ μεγάλου μήκους, που διαρρέεται με σταθερό ρεύμα έντασης Ι2 .
Δίνονται: kμ=10-7 N)/A2, I2=200A , d=0.05m , m=0.02kg , L=1m , g=10 m/s2, r=1Ω, R=2Ω
1. Υπολογίστε την ΗΕΔ Ε της πηγής, ώστε στη θέση που ισορροπεί ο ΚΛ, να δέχεται από τους κυκλικούς αγωγούς συνολική δύναμη ίση με το ήμισυ του βάρους του.
Με ένα κτύπημα στο κέντρο του ΚΛ, δίνουμε κατάλληλη ταχύτητα υο σ’ αυτόν, ώστε να κάνει οριακά ανακύκλωση. Υπολογίστε
2. την υο
3. τη συνολική δύναμη που δέχεται ο ΚΛ από τους κυκλικούς αγωγούς i) αμέσως μετά το κτύπημα ii) όταν έχει στραφεί 60ο και iii) όταν έχει στραφεί 270°.
Στρέφουμε όλο το σύστημα κατά 90° , έτσι ώστε τα ρεύματα να είναι κατακόρυφα.  Δίνουμε στον ΚΛ αρχική ταχύτητα υο (όση και στην 1η περίπτωση).
4. Ποια είναι η συχνότητα περιστροφής καθώς και η συνισταμένη δύναμη που δέχεται ο ΚΛ από τους κυκλικούς αγωγούς.
Απαντήσεις σε wordκαι σε pdf

(Visited 539 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
10 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Γιάννης Κυριακόπουλος
Editor

Πρόδρομε είναι πολύ καλή.

Ίσως και διότι δεν είναι απλή. Το 3D γαρ.

Χρήστος Αγριόδημας
Editor
2 μήνες πριν

Πρόδρομε καλησπέρα.

Πολύ καλή και πρωτότυπη!

Όπως λες η FL δεν προκαλεί ενεργειακές μεταβολές καθώς είναι συνεχώς κάθετη στην ταχύτητα. Η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι έχει περάσει πως η FL καταναλώνει ενέργεια μέσω της οποίας προσφέρερεται στους αντιστάτες και καταλήγουν θερμότητα. Έτσι κάποιος θα περιμενει κάτι τέτοιο. Επιπλέον παρόλο που δεν το αναφέρεις καλό θα ήταν να γίνει μια αναφορά είναι ότι η FL με την κίνηση της δεν προκαλεί μεταβολή της μαγνητικής ροής και δεν εμφανίζεται Εεπ

Χριστόφορος Κατσιλέρος
Editor

Εξαιρετική! Συγχαρητήρια

Διονύσης Μάργαρης
Admin
2 μήνες πριν

Καλημέρα Πρόδρομε.

Συγχαρητήρια για το πρωτότυπο πρόβλημα, που μας πρόσφερες.

Νομίζω το θέμα γίνεται δύσκολο, λόγω στερεομετρίας…

Αποστόλης Παπάζογλου
Editor

Γειά σου Πρόδρομε. Μου άρεσε πολύ το θέμα. Να είσαι καλά!

Ανδρέας Ριζόπουλος
Editor
2 μήνες πριν

Καλησπέρα Πρόδρομε. Συγχαρητήρια για την πρωτότυπη αυτή άσκηση.
Σου εγγυώμαι πως το προβολικό σχήμα του ερωτήματος 3, θα είναι το μόνο που θα καταλάβουν οι μαθητές, αφού οι 3 διαστάσεις… Αν δηλαδή προσπαθήσω με κιμωλία να φτιάξω το τρισδιάστατο στον πίνακα θα δυσκολευτούν πολύ. Αν έχει κανείς βιντεοπροβολέα καλύτερα να τη δείξει κατευθείαν από τη λύση σου.
Δε μπορώ να μη θυμηθώ την οδηγία που έχουμε στη Β΄να μην κάνουμε ασκήσεις στην κεντρομόλο με ανάλυση σε άξονες!!! Και πως θα λύσουμε τότε αυτές τις εντός ύλης ασκήσεις στη Γ΄; Θα εφεύρουμε νέους νόμους;
Επειδή περάσαμε στην επαγωγή κρατείται για την επανάληψη.
Να είσαι καλά!