lockdown. O Γιάννης Ιωαννίδης, στο ΚΡΗΤΗ tv.

Στο στούντιο των Αντιθέσεων ο Γιάννης Ιωαννίδης, καθηγητής παθολογίας, έρευνας και πολιτικής υγείας, επιστημών δεδομένων και στατιστικής, διευθυντής του κέντρου Metrics στο Πανεπιστήμιο Stanford των ΗΠΑ. Ο Γιάννης Ιωαννίδης σε μία μεγάλη συζήτηση για όλα τα ζητήματα του SARS – CoV2 και της νόσου που προκαλεί Covid-19. Ταυτόχρονα με αφορμή το νέο του βιβλίο « Λόγω κρυμμένα λογοκριμένα» ανοίγει το πεδίο μίας ευρύτερης προσέγγισης που αγγίζει ακόμη και τα «άβατα» της επιστήμης για τα λανθασμένα αποτελέσματα της ιατρικής έρευνας σε μεγάλες και μικρές στιγμές της ανθρωπότητας, τον διάλογο όταν δεν υπάρχει πλέον μέθοδος και το νόημα της ζωής ως αξία της επιστημονικής κοινότητας.

(Visited 971 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
4 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Πρόδρομος Κορκίζογλου
1 έτος πριν

Πολύ καλή συζήτηση!! Αλήθειες…

Γιώργος Φασουλόπουλος
Αρχισυντάκτης
1 έτος πριν

παρακολουθήσαμε, ο Αποστόλης Παπάζογλου και ο Γιώργος Φασουλόπουλος, την τρίωρη συνέντευξη της ανάρτησης, ανταλλάξαμε απόψεις και αποφασίσαμε να την συνοψίσουμε, αφού αυτή την περίοδο των online μαθημάτων δεν περισσεύει χρόνος, αλλά τα όσα ακούστηκαν αξίζει να συζητηθούν 

ποιος είναι;

Kατέχει την έδρα C.F. Rehnborg πρόληψης νοσημάτων στο πανεπιστήμιο Stanford όπου είναι τακτικός καθηγητής παθολογίας, έρευνας και πολιτικής υγείας και στατιστικής. Έχει διατελέσει επίσης καθηγητής στα πανεπιστήμια Harvard, Tufts, Imperial College και Ιωαννίνων και είναι τακτικό μέλος της European Academy of Sciences and Arts. Επίσης διδάσκει σύγχρονη ελληνική ποίηση στο τμήμα συγκριτικής λογοτεχνίας του πανεπιστημίου Στάνφορτντ και έχει γράψει 7 λογοτεχνικά βιβλία με τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ.

image

τι λένε τα κεντρικά ΜΜΕ;

αιρετικός, εμμονικός, "ενισχύει τους συνωμωσιολόγους" (Λίφο), "πρότεινε στον Πρόεδρο Τραμπ να άρει το lockdown" (Λίφο & Μέγα)

Αντιπροσωπεύει καλύτερα απ τους άλλους την αριστεία: Κολλέγιο Αθηνών- συμμαθητής του Πρωθυπουργού, βραβείο Μαθηματικής Εταιρίας, πρωτεύσας απόφοιτος της Ιατρικής της Αθήνας, Χάρβαρντ, Στάνφορντ. Έχει σύμφωνα με το Google Scholar, 305.000 επιστημονικές ετεροαναφορές!

Oι απόψεις του για την αριστεία: Mediocracy vs Meritocracy

Όμως αντιπροσωπεύει μια άβολη αριστεία, αφού δεν ενισχύει την καθεστηκυία άποψη. Λες να ευθύνεται η ενασχόλησή του με τη λογοτεχνία;

Γι αυτό και φιλοξενείται  κυρίως απ τον Γ. Σαχίνη, του μη πανελλαδικής εμβέλειας «Κρήτη tv»

τι είπε στον Γ. Σαχίνη

Το πρώτο lock down θα μπορούσε να αποφευχθεί αν επιλέγονταν μαζικά και σε σταθμισμένο πληθυσμό, να γίνουν διαγνωστικά τεστ, ώστε να συλλέγονταν ακριβή δεδομένα για τον στρατηγικό σχεδιασμό της αναμενόμενης δεύτερης φάσης και έτσι θα μπορούσαν να αποκλειστούν μόνο τα διαγνωσμένα κρούσματα και οι επαφές τους. Ακόμα και το «αφήγημα επιτυχίας» δεν στηρίχθηκε σε στοιχεία.

Επιπλέον, έπρεπε να επιβληθεί αυστηρότατο lockdown σε γηροκομεία (για τα οποία διαπίστωσε ότι απουσιάζουν επίσημα στοιχεία για το πλήθος των τροφίμων τους) & νοσοκομεία, όπου οι πληθυσμοί εμφανίζουν μεγάλη θνησιμότητα. Αυτή η επιλογή θα επέτρεπε την λειτουργία της οικονομίας σε μια χώρα όπως η δικιά μας, χωρίς πολλές επαφές με το παγκόσμιο χωριό και επιπλέον θα διεφύλασσε τον συνολικό πληθυσμό απ τα ψυχολογικά προβλήματα του εγκλεισμού.

Ακολουθούν τα στοιχεία της αμερικάνικης και της γερμανικής ομάδας των οποίων προΐσταται:

Η εκτίμηση της θνησιμότητας ανά κατηγορία υψηλού και χαμηλού κινδύνου

1

Η εκτίμηση της θνησιμότητας σε συνάρτηση με τα ποσοστά επιμόλυνσης του πληθυσμού και του, ποιοτικά εκφρασμένου, βαθμού προστασίας των ευπαθών ομάδων

2

παράδειγμα περιοχής με υψηλή προστασία των ευπαθών ομάδων

3

παράδειγμα περιοχών με χαμηλή προστασία των ευπαθών ομάδων

4

εξειδίκευση της πρόβλεψης θνησιμότητας, ανάλογα με τα υπερκείμενα νοσήματα

5

πρόβλεψη για τις ηλικίες που κατά Μ.Ο. έχουν οι φυσικοί της δημόσιας εκπαίδευσης

6

οι ενδεχόμενες επιπτώσεις απ το δεύτερο lockdown

7

για το δεύτερο, τωρινό lockdown επισημαίνει το ταξικό πρόσημο του, αφού τα καλοπληρωμένα «λευκά κολάρα» θα δουλεύουν στην υγειονομική ασφάλεια της εστίας τους, ενώ “εκεί έξω” θα εκτίθενται όσοι στοιβάζονται σαν τις σαρδέλες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, οι κακοπληρωμένοι υπάλληλοι καθαριότητας, οι οδηγοί, οι δάσκαλοι με τους μαθητές τους και οι βιομηχανικοί εργάτες. Οπωσδήποτε και οι νοσηλευτές της πρώτης γραμμής. Θυσιάζουμε κομμάτια του πληθυσμού για να σωθούν άλλα,

ενώ το ορθό κοινωνικό μήνυμα που κληροδότησαν οι ιστορικές πανδημίες είναι η αλληλεγγύη.

Χαρακτηρίζει το 2ο lockdown ως ένα «αντίστροφο lock down», αφού δεν συνοδεύεται από ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας που θα απέτρεπε την επαφή των μη προσβεβλημένων από covid-19 ευπαθών ομάδων με τα νοσοκομεία. Πρόκειται δηλαδή για μια ανάστροφη προστασία. Τονίζει ότι τα νοσοκομεία δεν μπορούν να προσφέρουν τίποτε σε ένα προσβεβλημένο από το ιό ασθενή, απλά επιβαρύνονται και δεν μπορούν να προσφέρουν στα περιστατικά που χρήζουν άμεσης φροντίδας (εμφράγματα, εγκεφαλικά).

Επισημαίνει την έλλειψη στρατηγικής αυτού του μέτρου, αφού η προγραμματισμένη λύση του τον Δεκέμβρη θα συμπέσει με την δυσμενή για την συνθήκη covid-19 χαμηλή θερμοκρασία. Επιμένει στο ότι το 2ο lockdown είναι καταστροφικό τόσο σε επίπεδο οικονομίας, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, λέγοντας ότι τα μέγιστα μέτρα δεν είναι τα βέλτιστα μέτρα.

Τα «πρέπει» στην καραντίνα: περιόρισε το φαγητό – αθλήσου – μην καπνίζεις

Η φύση της επιστήμης,

όπως την εξειδικεύει ο Ιωαννίδης μέσα στην εξέλιξη της πανδημίας

Η σχέση επιστήμης και πολιτικής, ιδιαιτέρα στη φάση δύσκολων αποφάσεων, είναι πάντα προβληματική.

Οι πολιτικοί αλλά και οι επιστήμονες είναι απρόθυμοι να πάρουν ευθύνες που θα έχουν αρνητικό δημόσιο αποτύπωμα, γι αυτό επιλέγουν τα «μέγιστα μέτρα» που μπορούν να πετύχουν την καθυστέρηση της εξέλιξης της πανδημίας, αδιαφορώντας για τις παράπλευρες απώλειες, με αποκλειστική ελπίδα το γρήγορο εμβόλιο. Ερωτηθείς για την πορεία των εμβολίων, απάντησε: «Ξέρουμε ότι δεν ξέρουμε».

Κάποιοι επιστήμονες, ωθούμενοι απ το άγχος να δημιουργήσουν θετικό κλίμα, υπόσχονται ότι «θα μπορέσουν να περπατήσουν στη θάλασσα», κάποιοι άλλοι κάνουν την πανδημία, ιδιοτελές «επάγγελμα».

Η συζήτηση για την επιστήμη in vitro, στη φάση της υπό διερεύνηση πανδημίας, εκ των πραγμάτων εκφράζεται με περισσότερες της μιας απόψεων

επανέλαβε, ότι η επιστήμη δε διεκδικεί το αλάθητο, έχει όμως μηχανισμούς που ελέγχουν τα χαλκευμένα στοιχεία που παρεισφρέουν στην κοινότητα, αλλά κυρίως κοσκινίζει με επιμονή τα ευρήματά της, αποδέχεται τα λάθη της και διαθέτει το πάθος και τους τρόπους να τα διορθώσει.

Τέλος μας θυμίζει ότι μεταξύ μιας γόνιμης ιδέας και της κλινικής εφαρμογής της μεσολαβούν, κατά Μ.Ο., 25 χρόνια.

ο τόνος της συνέντευξης

Ο ορθολογισμός των επιχειρημάτων συνοδεύτηκε και από συναισθηματικές αναφορές, όπως ότι “το δεύτερο lockdown θα έχει επιπτώσεις αντίστοιχες της Μικρασιατικής Καταστροφής”.

Κωστας Πυροβολου
1 έτος πριν

Διάβασα μόνο τη σύνοψη των φίλων και πραγματικά θέλω να βρω χρόνο να το παρακολουθήσω

Για εμένα ως εξωτερικός παρατηρητής κάποια κονμμάτια στο παζλ δεν κολλάνε αλλά δεν είμαι εγώ το ζητούμενο. Το άσχημο είναι ότι υπάρχουν ομάδες από τους μεν και τους δε αντί να υπάρχει μια ομάδα που όλοι μαζί θα πορευόμαστε

Δυστυχώς από αυτά που βλέπω θα φτάσουμε αν δεν είμαστε ήδη εκεί, να τσακωνόμαστε μεταξύ, αν συνεχιστεί η όλη κατάσταση, μόνο και μόνο γιατί ο ένας κοίτεξε το διπλανό του.