Μια βολή προς τα πάνω και Επαγωγή (Μέρος 1ο)

Ο αγωγός ΚΛ του σχήματος (Α), μάζας m και μήκους ℓ, είναι αρχικά (t0=0) ακίνητος (υ0=0) , οριζόντιος στη θέση (1) και μπορεί να κινείται κατακόρυφα, σε επαφή με δυο παράλληλους αγωγούς Αx και Γy χωρίς τριβές, μέσα σε ένα ομογενές οριζόντιο μαγνητικό πεδίο έντασης Β (με φορά προς τον αναγνώστη και κάθετο προς τους Αx και Γy). Ο αγωγός ΚΛ και οι Αx και Γy δεν παρουσιάζουν αντίσταση, ενώ μεταξύ των άκρων Α και Γ συνδέεται αντιστάτης με αντίσταση R.  Στο ίδιο κατακόρυφο επίπεδο, εκτοξεύουμε σώμα (Σ) από αρχική θέση (2), ίδιας μάζας m με τον αγωγό, με αρχική (t0=0) κατακόρυφη ταχύτητα μέτρου υ0 και φορά προς τα πάνω, τέτοια ώστε ο φορέας της να διέρχεται από το κέντρο μάζας (C.M.) του (Α). Η αρχική απόσταση (Α) και (Σ) είναι h. Τα δυο σώματα συγκρούονται , κεντρικά και ελαστικά, όταν το (Σ) έχει διανύσει διάστημα y1. Θεωρούμε πως η χρονική διάρκεια της κρούσης είναι μηδενική. Η επιτάχυνση της βαρύτητας στο χώρο της διάταξης είναι μέτρου g. Όλες οι τριβές, θεωρούνται αμελητέες.

x1 

Έστω t1 η στιγμή της ελαστικής και κεντρικής κρούσης των (Σ) και (Α). Στα παρακάτω σχήματα φαίνεται η στιγμή της κρούσης καθώς και η γραφική παράσταση  υ – t  της ταχύτητας του (Α) σε συνάρτηση με τον χρόνο.

x2

x3

1)         Για την αρχική ταχύτητα εκτόξευσης υ0 του (Σ) και την ταχύτητα υ1 του (Α) την στιγμή της κρούσης ισχύει :

α.       υ <  υ1

β.       υ0  =  υ1

γ.       υ >  υ1

Να επιλέξετε την σωστή απάντηση.

Να αιτιολογήσετε την επιλογή σας.

 

2)         Την στιγμή που ο (Α) και το (Σ) συγκρούονται, το (Σ) έχει διανύσει απόσταση y1. Για την απόσταση y1 ισχύει πως:

α.         y <  h / 2

β.         y =  h / 2

γ.         y >  h / 2

Να επιλέξετε την σωστή απάντηση.

Να αιτιολογήσετε την επιλογή σας.

 

Απάντηση:

(Visited 1,083 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
12 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Γεια σου Χριστόφορε.

Μάλλον πρέπει να κάνεις κοινόχρηστο τον σύνδεσμο.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Ναι το βλέπω.

Διονύσης Μάργαρης
Διαχειριστής
5 μήνες πριν

Γεια σου Χριστόφορε!

Θυμίζει πριονωτή τάση!!!

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλή και έξυπνη Χριστόφορε.

Παντελεήμων Παπαδάκης
Αρχισυντάκτης

Καλημέρα Χριστόφορε.

Το πρωί έχει καθαρίσει το μυαλό από από τα ”τρελά” στον πλανήτη και κατάφερα να την δω.

Πρωτότυπη για μένα και έξυπνη!

Παρ’ όλο που εκ των συμφραζομένων κατανοώ , την t=0 δεν αναφέρεις ότι αφήνεται ελεύθερος ο ΚΛ και στην 4η σελίδα κάτι δεν μου πάει καλά με την αρίθμηση στο σημείο που γράφεις …”Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα των (2) και (3) …” ,όμως η (3) ακολουθεί .

Να ΄σαι καλά

 

Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης
5 μήνες πριν

Καλησπέρα Χριστόφορε. Πολύ καλή. Κατακόρυφη βολή, κρούση και επαγωγή σε κατακόρυφη κίνηση ράβδου, κάνουν ωραίο μείγμα, που θυμίζει θέμα εξετάσεων. Κρατείται για μετά τις κρούσεις ως επαναληπτική.
Να είσαι καλά!