Σύνθετη άσκηση μη ομαλής κυκλικής κίνησης

Καλησπέρα σας,

Εκμεταλλευόμενος την καραντίνα είπα να φτιάξω μια ακόμη άσκηση βασισμένος στο κεφάλαιο που μόλις τελείωσα.

Περιμένω τις απόψεις σας, πιστεύω αυτή τη φορά πρόσεξα την έκφραση μου τόσο στην εκφώνηση όσο και στην επίλυση.

ΥΓ. ενημερώνω προκαταβολικώς πως έχω έναν ενδοιασμό για το αν θα χάσει την επαφή στα σημεία Ν,Ο αλλά οι ταχύτητες είναι μικρές(3m/s)

ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗΣ ΜΗ ΟΜΑΛΗΣ ΚΥΚΛΙΚΗΣ_ΚΙΝΗΣΗΣ

ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΗ ΟΜΑΛΗΣ ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ KAI ΛΥΣΕΙΣ

(Visited 862 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
12 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Γιώργος Κομελίδης
1 μήνας πριν

Αγαπητέ συνάδελφε, ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνεις  να σχολιάσω την πολύ όμορφα στημένη άσκηση, αλλά έχω ένσταση στη λύση της άσκησης και στα ζητούμενα.

Στο πρώτο σκέλος, η λύση που παρουσιάζεις είναι σύνθετη, με υπολογισμούς που περιττεύουν, αφού δεν υπάρχουν επιμέρους ερωτήματα στο σκέλος αυτό παρά μόνο η ταχύτητα στο ανώτατο σημείο.

Γνωρίζουμε μάζα, επιτάχυνση και υπολογίζουμε συνιστάμενη δύναμη: m.a=0,9Ν. Με εφαρμογή Θ.Ε.Ε το ολικό έργο είναι ΣF.d=9 J , οπότε  η ταχύτητα 3m/s.

Θα πρότεινα για παράδειγμα να μη δοθεί ο συντελεστής τριβής, αλλά να ζητείται, όπως να ζητείται και το μέτρο της F.

Επίσης στο δεύτερο, για τον υπολογισμό της ταχύτητας στο Γ, δεν απαιτείται η γνώση της ταχύτητας στο Ε.

Οι δυνάμεις που δρουν είναι συντηρητικές οπότε με ΑΔΜΕ υπολογίζεται η ταχύτητα στο Γ. Θα μπορούσε να ζητηθεί η κάθετη δύναμη (Ν) που δέχεται το σώμα από το έδαφος στο σημείο Ε(δεν χαρακτηρίζεται αντίδραση, αν δεν φαίνεται η δράση). Θα μπορούσε επίσης να μη δίνεται η ακτίνα R, για να ζητείται η ελάχιστη ταχύτητα.

Νομίζω ότι έτσι θα είχε μία συνθετότητα.

Παρατήρηση: Πολλοί συνάδελφοι σ σχολεία, φροντιστήρια κλπ λένε και γράφουν πχ “Στο σώμα δρα το βάρος w και η κάθετη αντίδραση Ν από το έδαφος”. Νομίζω ότι δεν είναι απλώς λάθος έκφρασης, αλλά και απόρριψη του 3ου νόμου του Νεύτωνα, αφού θεωρούν δράση το βάρος και αντίδραση τη Ν, να δρουν στο ίδιο σώμα.

Μετά από δύο χρόνια “αγρανάπαυσης”, λόγω συνταξιοδότησης διαπιστώνω ότι το χούι δεν κόβεται.

Γιώργος Κομελίδης
1 μήνας πριν

Μόλις πρόσεξα ότι ο κ. Κορογιάννος είναι μαθητής. Αν ως μαθητής αγαπητέ μου ανεβάζεις τέτοια άσκηση νομίζω ότι ως καθηγητής θα αφήσεις εποχή. Ζητώ συγνώμη για τη αυστηρότητα του ύφους μου. Νόμισα εκ πρώτης όψης ότι είσαι συνάδελφος. Θα ήταν τιμή για μένα να σε είχα μαθητή.

Κομελίδης Γεώργιος, πρώην Γεωλόγος-Φυσικός και εραστής της Χημείας

Θερμά συγχαρητήρια

Διονύσης Μάργαρης
Admin
1 μήνας πριν

Καλημέρα Γιάννη, καλημέρα Γιώργο.

Ας δούμε τη φράση “Στο σώμα δρα το βάρος w και η κάθετη αντίδραση Ν από το έδαφος”

Λέει ότι η Ν είναι η αντίδραση του βάρους; Δεν νομίζω ότι λέει αυτό.

Λέει ότι “από το έδαφος”, άρα λέει από πού ασκείται, από το έδαφος. Και λέει επίσης ότι είναι αντίδραση. Ποιας δύναμης αντίδραση;

Δεν το λέει!

Προφανώς μπορεί κάποιος μαθητής να παρανοήσει και να πει ότι είναι η αντίδραση του βάρους και αυτό θα είναι λάθος!

Αλλά νομίζω ότι η φράση “έχει καταχωρηθεί”, ως σωστή,  όπου υποτίθεται ότι όλοι έχουμε καταλάβει ότι το σώμα ασκεί στο έδαφος της δύναμη F και η Ν είναι η αντίδρασή της. Το πόσοι το έχουμε αυτό ξεκάθαρο, είναι άλλη ιστορία!

1 μήνας πριν

Ακριβώς αυτό λέω Διονύση, αναφέρομαι σε συναδέλφους, όχι στο Γιάννη, οι οποίοι όταν διδάσκουν, αν δεν κάνουν ανάλυση διακινδυνεύουν, ώστε οι μαθητές τους να έχουν παρανοήσεις στην έννοια της αντίδρασης. Ως φροντιστής για 27 χρόνια, το είδα να συμβαίνει εκατοντάδες φορές. Ως καθηγητής στο σχολείο για άλλα 13 χρόνια το είδα να συμβαίνει και από φροντιστές. Δεν διαφωνούμε στη τοποθέτηση που κάνεις. Θέλει προσοχή όταν το πρωτοχρησιμοποιούμε απέναντι στους μαθητές.

 

Καλή συνέχεια με την πολύ όμορφη δουλειά που κάνετε

 

Γιάννης Κυριακόπουλος
Editor

Και σε μένα έκανε εντύπωση η πληροφορία ότι ο Γιάννης είναι μαθητής και μάλιστα Β΄ Λυκείου.

Από την ποιότητα της άσκησης και διαβάζοντας το τμήμα του κειμένου του με τις συντηρητικές δυνάμεις, θεώρησα ότι έχω μπροστά μου έναν συνάδελφο με ηλικία κάτω των 50 ετών.
Μπράβο Γιάννη!

Γιάννης Κυριακόπουλος
Editor

Ο όρος κάθετη αντίδραση έχει επικρατήσει. Ο Αλεξόπουλος και οι Χαλιντέυ-Ρέσνικ τον αποφεύγουν.

Είναι διαδεδομένος. Τον συναντάμε σε άρθρα (ημεδαπά και αλλοδαπά), βοηθήματα, στη wikipedia, στην Βικιπαίδεια και αλλού.

Την αντιλαμβανόμαστε ως αντίδραση της δύναμης, που λόγω επαφής, δέχεται το έδαφος.

Όχι ως αντίδραση του βάρους.

Ο Ανδρέας Κασσέτας συμφωνούσε στο ότι ο προσδιορισμός “αντίδραση” προκαλεί προβλήματα.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Editor

Ο Ανδρέας έθετε πολλά. Κάποια:

Ο όρος στατική τριβή είναι δόκιμος;

Το potential energy είναι προτιμότερο να μεταφράζεται ως “δυναμική ενέργεια” ή ως “ενέργεια δυναμικού”;

Έχει νόημα ο όρος “γραμμική ταχύτητα”;

Βαγγέλης Κουντούρης

εν αρχή μπράβο Γιάννη

(διόρθωσε, ομως,  σε “συνιστώσες” του βάρους και όχι “συνισταμένες” στους άξονες x και y, διότι σε διαβάζουν σίγουρα και άλλοι μαθητές της Β Λυκείου και καλύτερα να είχες παραλληλεπίπεδο και όχι σφαίρα το σώμα για να αποφύγεις τυχόν περιστροφές))

ως προς την αντίδραση του επιπέδου συμφωνώ με τον Διονύση, άλλωστε η αντίδραση της δύναμης βάρος ασκείται στη Γη και στο κέντρο της

Χριστόφορος Κατσιλέρος
Editor

Γιάννη καλησπέρα , καλησπέρα σε όλους.

Θέλω να σε συγχαρώ για την πάρα πολύ καλή προσπάθειά σου. Θα ήθελα να σε προτρέψω να συνεχίσεις την ασκησιογραφία , θα σε βοηθήσει αφάνταστα. Κυρίως γιατί , θα γίνεσαι μέρα με τη μέρα καλύτερος στη μελέτη σου. Θα σε οδηγήσει σε μονοπάτια σκέψης που αυτή την στιγμή , ούτε να διανοηθείς μπορείς. Μόνο μια μικρή συμβουλή , αν μου επιτρέπεις: γράψε στη λύση σου όσο το δυνατόν , τα πιο κύρια σημεία της , ώστε να μην χάνεις χρόνο από τα διαβάσματά σου. Θα καταλάβουμε τι θέλεις να πεις , ποιο είναι σωστό και ποιο θέλει διόρθωση. Το στήσιμο μιας άσκησης απαιτεί πολύ χρόνο , έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο σωστή , επιστημονικά . Έχεις όμως και σχολείο κι αυτό προέχει.

Θα ήθελα να καμαρώσω κι άλλες δημοσιεύσεις σου. Σε χαιρετώ και εύχομαι στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον να σε δω (γιατί όχι;) φοιτητή της επιστήμης που όλοι μας λατρεύουμε.

Καλό σου απόγευμα.