Διατήρηση ορμής και Tracker

Με τα σχολεία κλειστά είναι αδύνατη η διεξαγωγή πειραμάτων. Συχνά λοιπόν στις online συναντήσεις με τους μαθητές προβάλουμε βίντεο προκειμένου να δείξουμε το πείραμα εικονικά.

Αν θέλουμε να κάνουμε κάτι παραπάνω από την προβολή βίντεο μια καλή λύση είναι η χρήση προγραμμάτων ανάλυσης βίντεο.  Ένα τέτοιο πρόγραμμα το οποίο είναι ελεύθερο λογισμικό και το βρίσκουμε δωρεάν στο διαδίκτυο είναι το Tracker.

Καμμιά εικονική πραγματικότητα δε μπορεί να αντικαταστήσει το πείραμα στο εργαστήριο.

Δεδομένων όμως των συνθηκών πιστεύω ότι είναι μια λύση.

Με το πρόγραμμα μετράμε χρόνο χρησιμοποιώντας το ρυθμό προβολής εικόνων (fps).  Επίσης μετράμε μήκος χρησιμοποιώντας εργαλεία βαθμονόμησης με τα οποία εισάγουμε στο πρόγραμμα τις πραγματικές διαστάσεις των αντικειμένων στο βίντεο που μελετάμε. Στη συνέχεια το πρόγραμμα κάνει υπολογισμούς αντίστοιχους με αυτούς που κάνουμε εμείς όταν χρησιμοποιούμε χρονομετρητές με ταινίες.

Μέσω του Tracker μπορούμε να εμπλουτίσουμε το μάθημα παίρνοντας μετρήσεις ή αναλύοντας τις γραφικές παραστάσεις που κατασκευάζει το πρόγραμμα.  Επίσης μπορούμε να δούμε το βίντεο καρέ καρέ παρατηρώντας το φαινόμενο από άλλη οπτική γωνία.

amxd

Στο συνημμένο αρχείο μελετάμε με το Tracker τη διατήρηση ορμής στο παραδοσιακό πείραμα της προσομοίωσης έκρηξης με εργαστηριακά αμαξίδια.

Ένα παράδειγμα των γραφικών παραστάσεων που μπορούμε να φτιάξουμε είναι η γραφική παράσταση των ορμών των αμαξιδίων συναρτήσει του χρόνου. Στην εικόνα με  κόκκινα σημεία απεικονίζεται η ορμή του αμαξίδιου που κινείται προς τα δεξιά ενώ με τα μπλε η ορμή του αμαξιδίου που κινείται προς τα αριστερά. Προσέξτε ότι μπορούμε να παρατηρήσουμε τη διάρκεια της έκρηξής.

p-t

Το αρχείο του Tracker θα το βρείτε εδώ και το βίντεο εδώ.

Το βίντεο δημιουργήθηκε από το ΕΚΦΕ Πιερίας και μπορείτε να το βρείτε στο youtube εδώ

Κατεβάζουμε και τα δύο αρχεία και τοποθετούμε στον ίδιο φάκελο για να μπορέσει το λογισμικό να αναλύσει το βίντεο.

Ένας σύντομος αλλά κατατοπιστικός οδηγός για την εγκατάσταση αλλά και τη χρήση του Tracker πάλι από το ΕΚΦΕ Πιερίας βρίσκεται εδώ

 

(Visited 389 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια