Μαθητές Γ λυκείου στην κατεύθυνση Επιστημών Υγείας δεν γνωρίζουν εκθετική και λογαριθμική συνάρτηση λόγω του περσινού lockdown, και δεν έχουν την δυνατότητα να αναπληρώσουν φέτος αφού δεν διδάσκονται μαθηματικά. Πως θα διδάξουμε λοιπόν τις φθίνουσες ταλαντώσεις?
(Visited 341 times, 1 visits today)
Στέλιο θα βγάλω το καπέλο σε όποιον σου απαντήσει.
Εγώ αδυνατώ.
Καλημέρα Στέλιο. Σωστός ο προβληματισμός σου!
Εγώ και πριν τον κορονοιό, έκανα τα απαραίτητα μαθηματικά προκειμένου να μπορεί ένας μαθητής να διαχειριστεί την εκθετική σχέση του πλάτους Α=Αο•e^(-Λt) .
Δεν αντιμετώπισα ποτέ κανένα πρόβλημα. Όλοι γνωρίζουν βασικές ιδιότητες των δυνάμεων στα μαθηματικά. Ορίζεις τον Νεπέριο λογάριθμο
e^x=a>0=>x=lna
γνωρίζουν τις ιδιότητες των δυνάμεων, κάνεις μερικά παραδείγματα , και τα προσαρμόζεις στις απαιτήσεις των ασκήσεων Φυσικής. Δεν χρειάζονται πολλά, ίσα ίσα να μπορούν να διαχειριστούν βασικά πράγματα.
Άλλωστε πότε έβαλαν στις Πανελλαδικές θέμα που να έχει πολύπλοκες μαθηματικές πράξεις;
Αυτή είναι η θέση μου, ανεξάρτητα αν συμφωνείς ή όχι.
Να είσαι πάντα καλά.
Καλημέρα Στέλιο, καλημέρα σε όλους.
Περιμένω Γιάννη… να αποκαλυφθείς, πρώτα στον Πρόδρομο 🙂
Δυστυχώς η κατάσταση που διαμορφώνεται στην εκπαιδευτική διαδικασία, με τα αλλεπάλληλα lockdowns, είναι πολύ άσχημη και δεν υπάρχουν έτοιμες απαντήσεις για το τι πρέπει να γίνει, ώστε να μειωθούν οι συνέπειες, αλλά ούτε και πότε θα σταματήσει η εκτροπή αυτή…
Στο συγκεκριμένο ερώτημα, προσωπικά είμαι … στη γραμμή Πρόδρομου.
Θα είναι πρώτη φορά που ο Φυσικός διδάσκει στοχευμένα μαθηματικά, για να ξεπεράσει κενά και προβλήματα άγνοιας;
Πρόσφατα (στην Β΄ τάξη) τι έκανε κατά τον υπολογισμό του έργου σε μια ισόθερμη; Δεν δίδαξε λογαρίθμους, καθαρά χρηστικά βέβαια;
Τώρα επί της ουσίας για τη διδασκαλία της φθίνουσας ταλάντωσης, το τελευταίο που θα με ενδιέφερε θα ήταν η εκθετική μείωση πλάτους και οι ασκήσεις που πηγάζουν από αυτήν…
Θα γενικά συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες, άλλωστε το ερώτημα ήταν μάλλον ρητορικό με στόχο να καταδείξει προβλήματα αλλά και την προχειρότητα επιλογής της ύλης. (Νομίζω ότι η συγκεκριμένη παράγραφος μπορούσε να εξαιρεθεί δεδομένων των συνθηκών χωρίς ιδιαίτερες συνέπειες ..) Αντοίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και στην χημεία με το pH κλπ.
Δεν θα συμφωνήσω με την λογική ότι τέτοια θέματα δεν μπαίνουν… γιατί έχουμε δει αρκετά “περίεργα” από τους θεματοδότες κατά καιρούς (δες χημεία…) και ειδικά αν περιοριστεί η ύλη.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία.