Σίδερα μασάει ο Κουταλιανός…γίνεται;

Υπάρχουν πολλά βιντεάκια με το εξής πείραμα:  Από κονιορτοποιημένα δημητριακά που συνηθίζονται για πρωινό (cheerios) μπορούμε να αποσπάσουμε σίδηρο. Πρόκειται για τον σίδηρο που περιέχει η συγκεκριμένη τροφή και αναγράφεται στη συσκευασία.

Σε ένα από τα βίντεο του Action Lab   – που όσα έχω δει είναι άκρως επιτυχημένα και πολύ διδακτικά – παρουσιάζεται αυτή η δραστηριότητα, δέστε εδώ. Έχω πραγματοποιήσει το συγκεκριμένο πείραμα με  αρνητικά, όπως περίμενα , αποτελέσματα.

Τα πάμπολλα βίντεο που υπάρχουν δείχνουν ότι δεν πρόκειται για απάτη. Αν και το ίδιο πείραμα προτείνεται και από το Scientific  American εδώ  δεν μπορώ να πιστέψω ότι τρώμε σίδηρο στο πρωινό μας σαν άλλοι Κουταλιανοί!!  Τι συμβαίνει;

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
1 Σχόλιο
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Δημήτρης Γκενές
Αρχισυντάκτης
12/12/2020 12:55 ΠΜ

Καλημέρα Δημήτρη.
Αγνοώ την μορφή του σιδήρου που προσθέτουν στα δημητριακά και σε άλλα τρόφιμα ( π.χ. γάλα ) .

Γενικά η παρουσία ιόντων τρισθενούς και δισθενούς ιόντων στον γαστρεντερικό σωλήνα είναι ελάχιστα ωςμέτρια τοξική.
Ο οργανισμός απορροφά εύκολα τον σίδηρο που χρειάζεται από προϊόντα που περιέχουν αίμη ( γλουταμινικός σίδηρος )
Μπορεί σε αυτήν την περίπτωση παρουσία βιταμίνης C να απορροφήσει μέχρι και 35% της ποσότητας που περνά από το δωδεκαδάκτυλο. Για τις άλλες μορφές σιδήρου ( π.χ. φυτικής προέλευσης ) το ποσοστό απορρόφησης πέφτει στο 5%. Τα ελεύθερα ιόντα π.χ. από ανόργανα άλατα είναι πολύ επικίνδυνα και καταστρέφουν το βλεννογόνο του εντέρου.
Ο οργανισμός έχει ένα πολύ πολύπλοκο σύστημα απορρόφησης , αποθήκευσης και ανακύκλωσης που δεν είναι ακόμα γνωστός σε όλες τις λεπτομέρειες του. Φαίνεται όμως ότι υπάρχουν πάρα πολλοί μηχανισμοί ελέγχου της απορροφούμενης ποσότητας ανάλογα με τις απαιτήσεις, Δεν έχει όμως εξειδικευμένους μηχανισμούς αποβολής του σιδήρου, ενώ η αποθήκευσή του είναι πολύ επικίνδυνη από ένα όριο και πάνω.

Αυτοί που πουλάνε συμπληρώματα σιδήρου χωρίς ιατρική συνταγή είναι εγκληματίες και το ξέρουν. Όσοι προσθέτουν απλά φυτικής προέλευσης σίδηρο σε τροφές είναι απατεώνες και όσοι τα αγοράζουν γι αυτό το λόγο είναι αφελείς. Αν προσθέτουν ανόργανα άλατα ή μεταλλικό σίδηρο τότε απλά προκαλούν μικρή αύξηση της συνήθους καταστροφής του εντερικού βλεννογόνου και ίσως ελαφρά διάρροια.
Για τον έλεγχο των όσων λέω ( κάπου μπορεί να λαθεύω ) μπορείς να ξεκινήσεις απλά από εδώ και να αναζητήσεις μέσω αυτού επιστημονικές αναφορές.

Υ/Γ Δεν το πιστεύω ότι βάζουν μεταλλικό σίδηρο ή ανόργανα άλατα σε τρόφιμα. Χοντρό μου φαίνεται.

Τελευταία διόρθωση2 έτη πριν από Διονύσης Μάργαρης