Πώς βρήκε ο Αρχιμήδης το αν ήταν νοθευμένο, και πόσο, το στέμμα του Ιέρωνα;
Η πρόταση του νεαρού Γαλιλαίου.
Στην εργασία αρχικά παρουσιάζονται δυο, οι πιο γνωστές και διαδεδομένες στη βιβλιογραφία, εκδοχές για το τι μπορεί να έκανε ο Αρχιμήδης για να λύσει το γνωστό πρόβλημα με τη νόθευση ή όχι του χρυσού στέμματος: 1) οι ογκομετρήσεις του στέμματος και, ισοβαρών με αυτό, κομματιών χρυσού και αργύρου, που περιγράφει ο Βιτρούβιος και η παραλλαγή της με την μέτρηση της διαφοράς στάθμης του νερού σε δοχείο όταν βυθίζονται σε αυτό αρχικά κομμάτι καθαρού χρυσού και στη συνέχεια το ισοβαρές με αυτό στέμμα και 2) βύθιση ολόκληρου του ζυγού, ή μόνο του στέμματος και του χρυσού που είναι αναρτημένα στη φάλαγγά του, μέσα σε νερό. Παρουσιάζονται μειονεκτήματα αυτών των εκδοχών τα οποία καθιστούν μάλλον αδύνατον να ακολούθησε ο Αρχιμήδη μια από αυτές.
Στη συνέχεια παρουσιάζεται η εκδοχή που εισηγήθηκε το 1586, ο 22χρονος τότε, Γαλιλαίος και η οποία περιέργως δεν είναι ευρέως γνωστή στη βιβλιογραφία. Η ισάξια του Ανθρώπου αυτού μέθοδος θα μπορούσε εύκολα να εφαρμοστεί από χρυσοχόους καθώς δίνει με τη βοήθεια μόνο ζυγίσεων την αναλογία χρυσού και αργύρου στο στέμμα. Τέλος δείχνεται πώς η σχέση στην οποία κατέληξε ο Γαλιλαίος για την αναλογία χρυσού/αργύρου στο στέμμα, προκύπτει με τις σημερινές γνώσεις μαθητών Λυκείου
Τελειώνοντας, διαπίστωσα ότι τις δυο πρώτες εκδοχές τις έχει ήδη παρουσιάσει με το δικό του μοναδικό τρόπο ένας γνωστός μας.
Μαντέψατε Ποιός!
Διαβάστε τη συνέχεια σε pdf.
ή και εδώ.
Καλημέρα Παναγιώτη και Χρόνια Πολλά.
Με υγεία και χαρά να περάσεις τις γιορτινές μέρες, αλλά και το νέο έτος που φτάνει…
Σε ευχαριστούμε για το δώρο σου, μέρες που είναι!
Χρόνια Πολλά Παναγιώτη.
Παναγιώτη, ευχαριστούμε τόσο πολύ!
Πηγή έμπνευσης το δώρο σου!!
Να είσαι πάντα καλά!
Χρόνια Πολλά Στέλλα.
Να “μαρτυρήσω” ότι ο γνωστός μας που αναφέρει στο παραπάνω κείμενο ο Παναγιώτης, είναι ο Ανδρέας Κασσέτας…
Αγαπητοί συνάδελφοι
Αρχικά Χρόνια Πολλά και τις καλύτερες ευχές μου. Του χρόνου να είναι όλα καλύτερα και να μπορούμε να τα πούμε από κοντά.
Απλά ως καινούργιος κάτι δεν έκανα καλά και χάθηκαν οι ευχές στο αρχικό κείμενο.
Χρόνια πολλά Παναγιώτη. Άρωμα ιστορίας και έλεγχος των πειραματικών ορίων που θέτουν οι εκδοχές για τη λύση του προβλήματος. Ένα μικρό αντίδωρο, απόσπασμα από το βιβλίο “Galileo” του J.L.Heibron (Oxford University Press, 2010).
Καλημέρα Κύριε Καθηγητά.
Χρόνια πολλά με Υγεία.
Ευχαριστούμε για το ακριβό δώρο και την πάντα ελκτική ιστορική αναδρομή στο ‘’ξακουστό’’ θέμα.
Χρυσάφι ήταν και άξιζε τον κόπο σκέψης για την ακρίβεια στον υπολογισμό της νοθείας
και όχι απλά στην απόδειξη, ότι συνέβη νοθεία.
Με συγκινεί η αναφορά στον Ανδρέα μας, που πλέει στη μπανιέρα του σύμπαντος και που τέτοιες μέρες σαν αύριο μεθαύριο τον χάσαμε ,μα … βρισκόμαστε νομίζω …
Να είστε πάντα καλά
Αγαπητοί φίλοι σας ευχαριστώ για τις ευχές σας. Να είστε πάντα καλά, χαρούμενοι και παραγωγικοί.
Συγχαρητήρια για την εργασία σας και Χρόνια πολλά !
Γνώριζα το κείμενο του Κασέτα, (που αναφέρονται οι πρακτικές δυσκολίες του εγχειρήματος) αλλά αγνοούσα τη μέθοδο του Γαλιλαίου.
Δημήτρη σε ευχαριστώ. Να είσαι πάντα καλά και ότι επιθυμείς να πραγματοποιηθεί στην καινούργια χρονιά.