Θα πέσει δε θα πέσει…

Οι ιδιοκτήτες δυο σπιτιών Σ1 και Σ2, επισκέφτηκαν έναν μηχανικό, με  σκοπό να τον συμβουλευτούν για το τι μπορεί να συμβεί σε έναν σεισμό. Ο μηχανικός παρατήρησε ότι τα δύο κτίρια έχουν ανεγερθεί πάνω σε σκληρό και μαλακό αντίστοιχα στρώμα εδάφους, όπως φαίνεται στην εικόνα. Το σπίτι Σ1 έχει ύψος h1 = 5m ενώ το σπίτι Σ2 είναι αρκετά ψηλότερο αφού έχει ύψος h2 = 15m.

i) Ο μηχανικός έβγαλε από το συρτάρι του, το διπλανό διάγραμμα, όπου φαίνεται πως μεταβάλλεται η συχνότητα συντονισμού ενός κτιρίου σε συνάρτηση με το ύψος του.

Συνέχεια (Word)

Συνέχεια (Pdf)

 

(Visited 716 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
18 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Διονύσης Μάργαρης
Διαχειριστής
5 μήνες πριν

Καλό μεσημέρι Ανδρέα.
Δεν ξέρω τι θα “δηλώσουν” Πρόδρομος και Θοδωρής, αλλά εγώ να … προλάβω να πω, ότι διαβάζοντάς την μαθαίνω!
Να είσαι καλά, με υγεία το 2021, για να συνεχίσεις να μας προσφέρεις τέτοια θέματα…

Πρόδρομος Κορκίζογλου

Ανδρέα ευχαριστώ για την αφιέρωση, να είσαι καλά.
Φυσικά και ΣΥΜΦΩΝΩ !
Σε λίγες μέρες θα δεις στο s4exams θέμα Β που μοιάζει με το α ερώτημα!
Μάλλον είμαστε..συντονισμένοι!
Παρατήρησα ότι οι συχνότητες σεισμού που έβαλες, είναι κοντά στην πραγματικότητα.
Τα συμπεράσματα που εξάγεις είναι πολύ σημαντικά. Στο Θεσσαλικό κάμπο τα κτίρια είναι χαμηλά, λόγω του ότι το έδαφος είναι χωμάτινο, όχι πετρώδες.
Να είσαι καλά και να δημιουργείς θέματα κοντά στην πραγματικότητα, είναι και ελκυστικά στους μαθητές.
Καλή χρονιά με υγεία.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Ανδρέα πολύ ενδιαφέρον.
Τολμηρό βέβαια.
Δεν έχω γνώση του θέματος.

Χριστόφορος Κατσιλέρος
Αρχισυντάκτης

Καλησπέρα Ανδρέα, καλησπέρα σε όλη την παρέα.
Συγχαρητήρια. Εξαιρετική Ανδρέα. Πολύ ενδιαφέρουσα.
Το συμπέρασμα είναι “τα λεφτά τους πίσω” και ο πολιτικός μηχανικός σε μια κόλλα χαρτί.
Ούτε εγώ έχω γνώση του θέματος αν και καταλαβαίνω διαισθητικά πως με αλλαγή κατανομής μάζας, είναι δυνατόν να αλλάξει η ιδιοσυχνότητα του κτιρίου.
Γνωρίζω πως στην Ιαπωνία, οι ουρανοξύστες στο κέντρο των μεγάλων πόλεων έχουν στους ψηλούς ορόφους μεγάλα βαρίδια τα οποία μπορούν να κινούνται πάνω σε ράγες προς διάφορες κατευθύνσεις. Αυτά τα βαρίδια, είναι συνδεδεμένα με χοντρά συρματόσχοινα που καταλήγουν στα υπόγεια της οικοδομής, συνδεδεμένα με αισθητήρες και ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Μόλις αρχίσει ο σεισμός, γίνεται αντιληπτός από τους αισθητήρες και οι υπολογιστές, μετακινούν τα βαρίδια , ώστε να αλλάξει η ιδιοσυχνότητα του κτιρίου.

Να είσαι καλά Ανδρέα.

Χρήστος Αγριόδημας
Αρχισυντάκτης
5 μήνες πριν

Ανδρέα καλησπέρα.
Μπράβο για το θέμα πολύ μου άρεσε.
Σε μια παλιότερη εκπομπή που δεν θυμάμαι σε ποιο κανάλι ήταν από έρευνα του Μετσοβίου Πολυτεχνείου (παρεμπιπτόντως το τμήμα των πολιτικών μηχανικών είναι μέσα στην εξάδα της Ευρώπης) μια μικρή παρέμβαση και με μικρό κόστος είναι να χτιστεί η πιλοτή. Σε σεισμό η απορρόφηση ενέργειας είναι πάρα πολύ μεγάλη. Η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ όπως να τοποθετούνται υαλονήματα στο σκυρόδεμα κτλ.

Αποστόλης Παπάζογλου
Αρχισυντάκτης

Ενδιαφέρον Ανδρέα. Όπως λέει και το άσμα, είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια. Προσοχή χρειάζεται το σχόλιο (β): έχει συζητηθεί αρκετές φορές εδώ, ότι με την αλλαγή μάζας δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι θα συμβεί στο πλάτος ταλάντωσης. Δυατυχώς κυκλοφορούν πολλά τέτοια θέματα εκεί έξω…
Ως προς την εξάρτηση της ιδιοσυχνότητας από το ύψος, έψαξα λίγο και βρήκα κάτι ίσως σχετικό: http://pages.hmc.edu/dym/14-ASCE2007Frequencies.pdf

Τελευταία διόρθωση5 μήνες πριν από Αποστόλης Παπάζογλου