Δύο ασκήσεις ιοντικής ισορροπίας

Αγαπητοί συνάδελφοι Χρόνια Πολλά και σύντομα στις τάξεις μας.

Θα ήθελα το σχόλιο σας για δύο ασκήσεις ΙΟΝ.ΙΣΟΡ. όσον αφορά την ορθότητα τους και το επίπεδο δυσκολίας τους.(Δεν είναι από βιβλίο.)

ΑΣΚ.1:

Ογκομετρούμε ένα διάλυμα του ασθενούς οξέος ΗΑ (ΔΙΑΛΥΜΑ Υ1), με πρότυπο διάλυμα ΝaOH 0.05Μ. Το PH(I.Σ) =8.5 C Y1=? Ka=10-5, Kw=10-14 (25 oC) ΔΕΚΤΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

ΑΣΚ.2:

ΔΙΑΛΥΜΑ Υ1: ΝΗ3 0.01M και PH=10. Στο Υ1 προσθέτουμε(χωρίς μεταβολή όγκου και θερμοκρασίας) την ακριβώς απαιτούμενη ποσότητα HCL για πλήρη εξουδετέρωση. Να βρεθεί το PH του τελικού διαλύματος (Υ2) . Kb(ΝΗ3)=10-5 (ΔΕΚΤΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΊΣΕΙΣ)

 

(Visited 1,200 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
28 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Διονύσης Μάργαρης
Admin
2 μήνες πριν

Χρόνια Πολλά Παναγιώτη και από εδώ.
Βρήκα τις δύο ασκήσεις από την “δραστηριότητα” σαν ενημέρωση και την μετέτρεψα σε δημοσίευση!
Οι ενημερώσεις μέσω της σελίδας δραστηριότητας, δεν εμφανίζονται στην πρώτη σελίδα, οπότε μάλλον χάνονται.
Μην γράφεις ενημέρωση αλλά “προσθήκη άρθρου”.

Γιώργος Κομελίδης
2 μήνες πριν

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά με τα σχολεία ανοικτά. Στην άσκηση 2 υπάρχει μήπως προβληματάκι; αν όχι τότε pOH=3,5 και pH=10;;, αν είναι σκόπιμο να ζητηθεί και η θερμοκρασία σε σχέση με τους 25οC. Διαφορετικά πρέπει να διορθώσεις τη συγκέντρωση της αμμωνίας σε 10-3Μ, να δώσεις τη Κw=10-14, χωρίς τη Κb της αμμωνίας.

Τελευταία διόρθωση2 μήνες πριν από Γιώργος Κομελίδης
Γιώργος Κομελίδης
2 μήνες πριν
Απάντηση σε  Γιώργος Κομελίδης

Η άσκηση 1 είναι καλή, έξυπνη

Διονύσης Μάργαρης
Admin
2 μήνες πριν

Καλησπέρα Παναγιώτη.
Μια σκέψη και από μένα.
Στην 2η δίνοντας συγκέντρωση, Κb και pH, το μυαλό μου πήγε σε ρυθμισμένο εξωτερικά pH, παρουσία κάποιας άλλης ισχυρής και μη ομολογημένης βάσης…

Παναγιώτης Κουτσομπόγερας

Καλησπέρα και χρόνια πολλά – πολύ έξυπνες και οι 2 ασκήσεις, Συγχαρητήρια !

Ηλιοπούλου Αγγελική

Καλή χρονιά σε όλους σας.
Η άσκηση 1 πολύ ωραία σύντομη και έξυπνη. Μπράβο!

Γιώργος Γρίμπιλας
2 μήνες πριν

Άρα μπορούμε να ογκομετρήσουμε διάλυμα οξέος γνωστής Κα, παίρνοντας άγνωστο όγκο διαλύματός του, ρίχνοντας την απαραίτητη ποσότητα ΝaΟΗ, και μετρώντας το pH στο ΙΣ…

Γιώργος Γρίμπιλας
1 μήνας πριν

Σαφέστατα ως μέθοδος ογκομέτρησης δεν μπορεί να σου δώσει ίδια ακρίβεια με την κλασική ογκομετρική. Αλλά μου έκανε τρομερή εντύπωση ότι δεν χρειάζονται καθόλου οι όγκοι για να βγει το αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια πάρα πολύ ωραία άσκηση, που προσφέρεται να διακρίνει μαθητές που δεν θα τα χάσουν, θα εφαρμόσουν απλά τη μεθοδολογία και με ελάχιστα μαθηματικά θα βγάλουν άκρη. Συγχαρητήρια και καλή χρονιά!

Περπερής Άγγελος
2 μήνες πριν

Αγαπητοί συνάδελφοι Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά. Συγχαρητήρια και στον κ. Παπαδόπουλο για τις έξυπνες ασκήσεις. Θέλω να κάνω ένα σχόλιο που αφορά το σχόλιο του κ. Γρίμπιλα αλλά και γενικότερα τις ογκομετρήσεις. Όταν έχω διάλυμα άγνωστης συγκέντρωσης, που περιέχει ένα μόνο ηλεκτρολύτη ο οποίος είναι γνωστός και ξέρω και την Κ του και διαθέτω και πεχάμετρο, ποιος ο λόγος της διεξαγωγής ογκομέτρησης; Μετρώντας το pH και ξέροντας την Κ δεν βρίσκω τη C;

Καμβίσιος Ευάγγελος

καλή χρονιά και χρόνια πολλά

Τελευταία διόρθωση2 μήνες πριν από Καμβίσιος Ευάγγελος
Καμβίσιος Ευάγγελος

Και οι δύο ασκήσεις πολύ καλές, στην δεύτερη δεν χρειάζεται να αναφερθούμε στις προσεγγίσεις γιατί τα δεδομένα αρκούν να το ελέγξουν οι μαθητές.
Στην δεύτερη άσκηση, θα μπορούσαμε αφού δώσουμε διάγραμμα εξάρτησης της pKw από τη θερμοκρασία να ζητάμε τη θερμοκρασία του Υ1.
Συγχαρητήρια συνάδελφε για τις ασκήσεις.