-Κύριε;
-Ναι…;
-Πήγα να λύσω άσκηση σύνθεσης , αλλά αυτή η «εφθ» με μπερδεύει. Τι είναι αυτό το πράμα; Τι βάζουμε στον αριθμητή , τι βάζουμε στον παρονομαστή; Κι ήταν ένα «μανίκι»……..Η Δφ ήταν 4π/3 rad . Έχασα τη μπάλα…….
-Άστο. Πέτα την «εφθ» στα σκουπίδια. Θα κάνουμε κάτι άλλο.
-Τι κύριε;
(Visited 2,077 times, 14 visits today)
Xριστόφορε καλημέρα και χρόνια πολλά.Πολύ ενδιαφέροτυσα η προσέγγιση αυτή.Ομολογώ ότι δεν την γνωριζα.
Καλημέρα Παρμενίων. Χρόνια Πολλά.
Σ’ ευχαριστώ για τον σχολιασμό. Προσωπικά, πιστεύω πως είναι πολύ καλύτερη για τους μαθητές σε σχέση με την “ξύλινη” εφθ.
Να είσαι καλά!
Καλημέρα Χριστόφορε, καλημέρα ylikonet.gr.
Πολύ καλή η ανάλυσή σου Χριστόφορε, μπράβο!!
το καλό το .. μονοπάτι, ξέρει κι άλλο παληκάρι!!
Καλημέρα Πρόδρομε.
Σ΄ευχαριστώ πολύ!
Να είσαι καλά πατρίδα!
Καλημέρα Χριστόφορε.
Απολαυστικός ο διάλογος “υπέρ φο” και σαφέστατος ,παρακάμπτοντας την προβληματκή σε ορισμένες περιπτώσεις εφθ
Για τον πλουραλισμό, παρακάμπτοντας επίσης την εφθ, με βάση τα πολυσυζητημένα ανύσματα μέσω των οποίων έχουν το πλεονέκτημα ότι βλέπουν και τα τεταρτημόρια…:
Καλημέρα Παντελή.
Σ΄ευχαριστώ πολύ για τον σχολιασμό και την αποδοχή της ανάλυσης.
Ναι, όντως , θεωρώ την λύση πολύ καλύτερη. Τα παιδιά φορτώνονται με ένα σωρό μαθηματικούς τύπους ώστε πρέπει να κάνουμε ολόκληρη εισαγωγή για να τους εξηγήσουμε τι είναι στην πραγματικότητα η “εφθ” (και πάλι αν την καταλάβουν…….)
Να είσαι καλά!
Καλησπέρα Χριστόφορε. Ωραία εναλλακτική για όσους θέλουν άλλον τρόπο για την εύρεση της αρχικής φάσης στη “σύνθεση” ταλαντώσεων. Αν και ο τύπος δε νομίζω ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολος στην απομνημόνευση, καλά κάνεις και βοηθάς εκείνους που τους δυσκολεύει. Προσωπικά προτιμώ ως εναλλακτική τη λύση του Παντελή, τώρα μάλιστα που το στρεφόμενο είναι 100% νόμιμο.
Τα εισαγωγικά παραπάνω είναι για τις συζητήσεις που έχουμε κάνει εδώ στο Υλικό, όπου έχουμε καταλήξει ότι υπάρχει επαλληλία εξισώσεων και όχι κινήσεων. Το σώμα εκτελεί α.α.τ. μία κίνηση δηλαδή που με τα Μαθηματικά μπορούμε θεωρούμε την εξίσωσή της ως επαλληλία δύο ή περισσότερων εξισώσεων α.α.τ. Νομίζω ότι είναι ένα κεφάλαιο, που εκτός από τη μελέτη του διακροτήματος, δεν προσφέρει κάτι παραπάνω στους μαθητές στην κατανόηση μιας ταλάντωσης. Μόνο ασκησοκατασκευές…
Καλησπέρα Ανδρέα.
Ευχαριστώ για τον σχολιασμό. Συμφωνώ απολύτως και για το κομμάτι των ασκησοκατασκευών αλλά και για το κομμάτι της επαλληλίας των εξισώσεων. Όπως επίσης και με την χρησιμότητα της παραγράφου
Ο τύπος της εφαπτομένης δεν είναι δύσκολος αλλά:
Έχει τρομερές δυσκολίες στην εφαρμογή όταν Δφ μεγαλύτερη ή και ίση με π , εάν ο μαθητής επιχειρήσει να λύσει με αυτόν τον τρόπο (εφθ)και δεν παπαγαλίσει το τι του λέει το βιβλίο (για να μην μιλήσω για την διαδικασία της “αντίστροφης σύνθεσης” , όταν με γνωστές x και x1 του ζητήσουμε την x2). Οπότε, τι κάνουμε; αρχίζουμε κι επινοούμε “ταχυδακτυλουργικά” κόλπα μπας και καταλάβει πως βγαίνει αυτή η καημένη η εφαπτομένη και ποια γωνία εκφράζει ακριβώς. Επειδή έχω τρομερή απέχθεια στην παπαγαλία κι επειδή η επαλληλία τα λύνει όλα, προτίμησα αυτόν τον τρόπο ανάλυσης.
Να είσαι καλά!
Καλημέρα Χριστόφορε και καλή χρονιά.
Είναι η πρώτη φορά που επικοινωνώ μαζί σου…
Συγχαρητήρια για όλο το υλικό που ανεβάζεις το τελευταίο διάστημα εδώ στο υλικό… και πολύ καλή η προσέγγιση που κάνεις και σε αυτό το θέμα.
Εγώ, όπως και ο Ανδρέας, προτιμώ τη χρήση του στρεφόμενου διανύσματος και στις μηχανικές ταλαντώσεις και στη σύνθεση των ταλαντώσεων… Πλέον αφού έχει νομιμοποιηθεί και από τις προτεινόμενες λύσεις της κεντρικής επιτροπής τα δύο τελευταία χρόνια δεν βλέπω το λόγο να μην το κάνω, καθώς είναι ξεκάθαρο ότι για τα παιδιά είναι πολύ πιο εύκολο.
Το αποφεύγω μόνο στο εναλλασσόμενο ρεύμα… Και με αφορμή τη συζήτηση που κάνουμε εδώ θα ήθελα να θέσω το ερώτημα και ας μου απαντήσει κάποιος από τους έμπειρους συναδέλφους-διορθωτές των πανελλήνιών:
“Αν ζητηθεί σε ένα πρόβλημα εναλλασσόμενου ο υπολογισμός χρονικής στιγμής, πιστεύετε ότι θα είναι αποδεκτή η λύση με το στρεφόμενο διάνυσμα;;; Γιατί δεδικασμένο ως τώρα δεν έχουμε;;;”
Καλησπέρα Νεκτάριε, καλή χρονιά.
Σ’ ευχαριστώ για τον σχολιασμό και για τον καλό σου λόγο.
Στο ερώτημα που θέτεις , θα έχει ενδιαφέρον η απάντηση. Προσωπικά , στα ερωτήματα χρόνου στα εναλλασσόμενα, προτιμώ να δουλεύω με φάσεις και Δφ.
Καλό μεσημέρι Νεκτάριε. Να είσαι καλά!
Καλησπέρα και καλή χρονιά Χριστόφορε.
Πολύ ωραία δουλειά μας προσφέρεις τον τελευταίο καιρό!
Πολύ μου άρεσε η λύση που έκανες.
Δεν την είχα σκεφτεί αλλά από εδώ και πέρα θα τη χρησιμοποιώ.
Για να πω την αλήθεια κι εγώ προτιμώ τη λύση με τα στρεφόμενα που δίνει ο Παντελής αλλά η προτασή σου θα δώσει διέξοδο σε αρκετούς μαθητές.
Νεκτάριε νομίζω πως λύση στα εναλλασσόμενα με στρεφόμενα διανύσματα είναι δεκτή χωρίς δεύτερη σκέψη!
Καλησπέρα Δημήτρη. Καλή χρονιά.
Σ’ ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Χαίρομαι που σου άρεσε αυτή η μέθοδος και την βρήκες χρηστική.
Να είσαι καλά!
Καλησπέρα Δημήτρη και καλή χρονιά με υγεία. Να είσαι γερός και δυνατός.
Δυστυχώς υπάρχουν ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ καθηγητές που λένε στα παιδιά ότι μην χρησιμοποιείτε στρεφόμενο γιατί θα σας το κόψουν στις πανελλαδικές, γιατί δεν έχει ”φυσική σημασία” , ότι μόνο η τριγωνομετρία είναι επιστημονική λύση κτλ.
Και το πιο ωραίο είναι ότι το λένε άνθρωποι που δεν έχουν πάει να διορθώσει…
Προφανώς δεν το συζητάμε καν για τις μηχανικές ταλαντώσεις αλλά για το εναλλασσόμενο;;
Την δικιά σου την άποψη την ήξερα αφού έχουμε διορθώσει μαζί παρεούλα εκεί στο Αιγάλεω…
θα ήθελα να δω τι θα πουν και άλλοι συνάδελφοι για το εναλλασσόμενο…
Καλησπέρα Νεκτάριε, καλησπέρα σε όλους.
Και γω δεν διορθώνω πια, αλλά δεν καταλαβαίνω πώς είναι δυνατόν να δέχεται κάποιος τα περιστρεφόμενα διανύσματα κατά περίπτωση!
Ούτε στην ταλάντωση υπάρχει κάποιο διάνυσμα που στρέφεται ούτε στο εναλλασσόμενο.
Αν όμως το στρεφόμενο διάνυσμα είναι ένας “προσαρμοσμένος τριγωνομετρικός κύκλος” στα καθ΄ ημάς, που μας επιτρέπει να ξεμπλέκουμε γρήγορα με τριγωνομετρικές εξισώσεις (αλήθεια η λύση τους στηρίζεται ή όχι στον τριγωνομετρικό κύκλο;), τότε πώς γίνεται κάποιος να το δέχεται σε μια άσκηση ταλάντωσης και όχι σε μια εναλλασσόμενου ρεύματος;
Αρμονικές εξισώσεις επιλύουμε και στη μια και στην άλλη περίπτωση!
Νεκτάριε, περιμένω…
Καλησπέρα παιδιά.
Υπάρχουν επίσης πολλοί που πιστεύουν ότι μας ψεκάζουν.
Πολλοί που πιστεύουν ότι μέσω του εμβολίου θα μας φυτέψουν τσιπάκι.
Πολλοί που πιστεύουν ότι η γη είναι επίπεδη.
Πολλοί που πιστεύουν ότι η μόνη επιστημονική λύση είναι η τριγωνομετρική.
Οι τρεις πρώτες κατηγορίες είναι γραφικά άτομα που δεν προκαλούν ζημιά στους μαθητές.
Η τελευταία όμως;
Αν διέδιδα ότι δεν είμαι συνταξιούχος, ότι θα βαθμολογήσω και ότι θα κόψω 2 μόρια από κάθε λύση που δεν έχει στρεφόμενα, δεν κάνω ζημιά;
Έτσι επιβάλλονται οι διδακτικές μας απόψεις, τρομοκρατώντας;
Τα άτομα των 4 κατηγοριών που ανέφερα έχουν κάτι κοινό:
Δεν μπορείς εύκολα να συζητήσεις μαζί τους.
Δεν μπορείς να πείσεις κάποιον ψεκασμένο ότι δεν μας ψεκάζουν.
Ομοίως δεν μπορείς να πείσεις κάποιον “καπαπή” ότι οι φάσορες είναι επιστημονικότατα εργαλεία, ως αναπαράσταση του e^iωt. Τα έχει ξεχάσει αυτά.
Το κακό δεν είναι ότι τα ξέχασε αλλά ότι αρνείται να τα θυμηθεί.