Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά σε όλους.
Θέλω να θέσω έναν προβληματισμό που προέκυψε από το θέμα Δ2 των φετινών επαναληπτικών πανελλαδικών (παλαιό σύστημα) στο οποίο, στα πλαίσια της εκθετικής τα τελευταία 2 χρόνια αύξησης της δυσκολίας των θεμάτων, είδαμε και ρυθμιστικό διάλυμα με 2 ζεύγη συζυγών οξέων-βάσεων.
Ομολογώ ότι δεν είχα ξανασχοληθεί με τέτοια περίπτωση και ο προβληματισμός αφορά δύο πράγματα:
α) το πως θα υπολογίζαμε το pH σε διάλυμα που θα προσθέταμε εξαρχής ίσα mol ΝΗ3, ΝΗ4Cl, CH3NH2 και CH3NH3Cl και
β) το γιατί το ΗΙ να αντιδρά σε μεγαλύτερο ποσοστό με την CH3NH2 και λιγότερο με την ΝΗ3 (προφανώς λόγω της ισχύος των δύο βάσεων αλλά πώς;)
Aυτό ίσως να συμβαίνει με τον εξής μηχανισμό:
https://drive.google.com/file/d/1KVM09CzRuWqEsiDK-EMEWtGWhV4MiQ6L/view?usp=sharing
Θα ήθελα τις απόψεις των συναδέλφων για το αν ευσταθούν αυτοί οι συλλογισμοί.
Καλημέρα Άγγελε
Με αφορμή τον πολύ ωραίο προβληματισμό σου, έκανα τις εξής σκέψεις:
https://drive.google.com/file/d/1GRlponSL9OxXpjLIogCx2XCqGp_SV_yg/view?usp=sharing
Φιλικά,
Θ.Π.
Καλημέρα Θρασύβουλε.
Ευχαριστώ για την απάντησή σου η οποία πηγαίνει το πρόβλημα σε ανώτερο επίπεδο με τη χρήση και ανώτερων μαθηματικών και προφανώς είναι σωστή. Ξεκινάει βέβαια και πάλι με την παραδοχή ότι το οξύ αντιδρά σε διαφορετικό ποσοστό με κάθε βάση. Εγώ προβληματίστηκα ακριβώς από αυτήν την παραδοχή γιατί με βάση την κινητική θεωρία, θεώρησα ότι υπάρχουν ίδιες πιθανότητες αντίδρασης του οξέος και με τις δύο βάσεις. Τώρα όμως που γράφω αυτές τις γραμμές, σκέφτομαι ότι (με ίσες συγκεντρώσεις) οι πιθανότητες δεν είναι ίδιες, γιατί εάν η βάση Β ιοντίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό από την βάση Γ, τότε το οξύ έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να συγκουσθεί με τα αδιάσταστα μόρια της Γ που είναι περισσότερα απο της Β.
Εντούτοις θα ήθελα να δω πως λειτουργεί η κλασσική λύση (όπως η δική σου), στην περίπτωση που τα άλατα δεν παράγονται με αντίδραση αλλά εισάγονται απ΄ευθείας στο διάλυμα. Για παράδειγμα εάν έχω διάλυμα με αμμωνία, μεθυλαμίνη και τα αντίστοιχα άλατά τους με χλώριο με ίσες αρχικές συγκεντρώσεις. Εάν πάρουμε δηλαδή τις εξισώσεις (3) και (4) της ανάλυσής σου (άσχετα εάν προέκυψαν τα άλατα από αντίδραση), με [B] = [HBA]= [Γ]=[ΗΓΑ] δηλ. CB-βCA = βCA και CΓ-γCΓ = γCΓ (και δεχτούμε ότι δεν υπάρχει αντίδραση μεταξύ τους), αν δεν κάνω λάθος καταλήγουμε σε ΚB = λ και ΚΓ = λ που είναι άτοπο.
καλημέρα συνάδελφε χρόνια πολλά και καλή χρονιά
δεν ξέρω αν είναι το ίδιο με αυτό που γράφεις, αλλά εδώ είχα βρει αυτήν την άσκηση αλλά δεν θυμάμαι από ποιον συνάδελφο, αν δει την ανάρτηση ας τοποθετηθεί
Xρόνια Πολλά κ. Καμβίσιε.
Όντως αυτή η άσκηση είναι ακριβώς αυτό που ζητούσα.
Θρασύβουλε καλησπέρα και καλή χρονιά. Καταρχήν συγχαρητήρια για τη παρουσιάση της λύσης που επισύναψες, ήσουν σαφής και αναλυτικός και το γενίκευσες και για ν βάσεις κτλ. Προσωπικά συμφωνώ με τις λύσεις που πρότεινες και όσον αφορά για τη περίπτωση των 2 βάσεων και συγκεκριμένα για το Δ2 (με 3 βάσεις για να είμαι ειλικρινής δεν είχα ασχοληθεί, τώρα χάρη σε εσένα το έχω έτοιμο σε pdf) στα ίδια είχα καταλήξει και εγώ, το σημαντικό είναι να ξεκινήσεις με δεδομένο ότι εφόσον έχεις ουσιαστικά 2 ασθενείς βάσεις, το οξύ θα αντιδράσει και με τις 2 (σίγουρα περισσότερο με εκείνη που είναι ισχυρότερη) και τα ποσοστά α και β, θα τα βρεις από τις εξισώσεις.
Για ρίξτε και μία ματιά εδώ
Από τους συναδέλφους Κονδύλης Παναγιώτης – Λατζώνης Πολυνίκης
Καλό είναι να δούμε και αυτό το άρθρο
Καλησπέρα Ευάγγελε
Δυστυχώς δεν έχω χρόνο σήμερα να γράψω αναλυτικά τη λύση . . .
Οπότε, στον σύνδεσμο περιλαμβάνονται μόνο οι απαντήσεις.
https://drive.google.com/file/d/12kEWK7F5SkvStzDOHdr6UShueBTEoBnn/view?usp=sharing
Φιλικά,
Θ.Π.
Καλησπέρα Αλέξανδρε και καλή χρονιά!
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Φιλικά,
Θ.Π.
Για το β) σκέλος ξέχασα να γράψω και τη συγκέντρωση των Να+
[Na+]=0,4M
Για να είναι ηλεκτρικά ουδέτερο το διάλυμα πρέπει:
[Na+] + [H3O+] = [A-] + [B-] +[OH-]
Προκύπτει ότι οι εξαίρετοι συνάδελφοι Κονδύλης – Λατζώνης έχουν αναλύσει διεξοδικά το θέμα, αν και δεν είμαι βέβαιος ότι καταλαβαίνω απόλυτα γιατί στην παράγραφο: “Σχολιασμός μιας λύσης που βασίζεται στη χρήση ‘‘τεχνάσματος”, απορρίπτουν την αντίδραση
ΗΑ + ΝaB = HB + NaA ως σύνθεση ανεξάρτητων αντιδράσεων, με αυθαίρετη στοιχειομετρία, ενώ παρακάτω αναφέρουν ότι μπορεί να γίνεται παράλληλα. Νομίζω ότι είναι αντίδραση οξέος – βάσεως που αναφαίρεται και στο σχολικό βιβλίο (σελ. 154) και γίνεται κανονικά, με μετατόπιση προς τα ασθενέστερα είδη.
Πρόταση λύσης στον σύνδεσμο εδώ.
Άγγελε καλησπέρα!
Αν οι σταθερές είναι σημαντικά διαφορετικές τότε δεν μπορούμε να πούμε ότι τα οξώνια που παράγουν είναι ίδιας c. Γι αυτό.
Η λύση αυτή είναι σίγουρα η σωστή και ολοκληρωμένη. Αν όμως η άσκηση αυτή δόθηκε σε μαθητές, προφανώς δεν ήταν αυτή που είχε κατά νου ο θεματοδότης.
Μία γρήγορη λύση αν αποδεχτούμε αντίδραση μεταξύ των 4 συστατικών του διαλύματος (η περίσσεια του Β- εξουδετερώνει το ΗΑ):
https://drive.google.com/file/d/16Fi4W2V7QbknlzUbPghMRawtM_V7qH99/view?usp=sharing
Καλημέρα Βασίλη. Και πάλι όμως δεν κατανοώ γιατί να μην αντιδρούν μεταξύ τους ένα οξύ και μία βάση που δεν είναι συζυγές ζεύγος. Μάλλον έχω φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων μου.