Άνωση –Ισορροπία και μικρές κατακόρυφες εκτροπές

Τον τελευταίο καιρό έχουν πληθύνει στην βιβλιογραφία οι ασκήσεις σχετικά με την ταλάντωση στερεών σωμάτων σε υγρά, και κάποια στιγμή είναι πολύ πιθανό με την ένδεια της εξεταστέας ύλης, να δούμε παρόμοιο θέμα και στις εξετάσεις.
Στην ανάρτηση αυτή παρουσιάζεται η απούσα (για ποιο λόγο άραγε;) από το σχολικό βιβλίο δύναμη της άνωσης, περιγράφεται η ισορροπία επιπλεόντων σωμάτων στο ιδανικό νερό, καθώς και οι ταλαντώσεις τους για μικρές κατακόρυφες εκτροπές.
Σκοπός της ανάρτησης είναι να αναδειχθούν οι προσεγγίσεις που κρύβονται πίσω από γνωστούς τύπους και ασκήσεις στην βιβλιογραφία.

Άνωση

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
17 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Πολύ καλή.
Στέκομαι στην παρατήρησή σου σχετικά με την αυξημένη αδρανειακή μάζα.
Ποιοτικά σκεπτόμενος αισθάνομαι ότι θα είναι μεγάλη αν είναι μεγάλη η οριζόντια επιφάνεια. Δηλαδή:
comment image

Το αραιόμετρο ταλαντώνεται. Η σκάφη με τον νέο όμως;

Χριστόφορος Κατσιλέρος
Αρχισυντάκτης

Συγχαρητήρια Στάθη.
Πολύ καλή ανάλυση.

Διονύσης Μάργαρης
Διαχειριστής

Καλημέρα Στάθη και συγχαρητήρια για την νέα δουλειά σου, που μοιράστηκες μαζί μας.
Επειδή πράγματι προσωπικά πλησιάζουν τα 50 τα χρόνια που “συνταξιδεύω” με την ταλάντωση στερεού μισοβυθισμένου σε δοχείο με νερό, να μου επιτρέψεις να επισημάνω τρία σημεία:

  • ισχύει αυστηρά υπό την προϋπόθεση ότι το νερό ισορροπεί, έτσι ώστε το πεδίο της πίεσης να περιγράφεται από την συνάρτηση (1). Αν το νερό κινείται, τότε η ροή μεταβάλλει το πεδίο της πίεσης (στην γενική περίπτωση και τοπικά και χρονικά), οπότε η σχέση (4) δεν αποδίδει πλέον σωστά την συνολική επιφανειακή δύναμη που ασκείται στον όγκο 0 .
  • Συνεπώς πρέπει κατά την βύθιση του στερεού σώματος στο νερό, η ελεύθερη επιφάνεια του νερού να παραμένει στο ίδιο ύψος. Αυτό επιτυγχάνεται αν το εμβαδόν της ελεύθερης επιφάνειας του νερού είναι κατά πολύ μεγαλύτερο του εμβαδού μίας οποιασδήποτε οριζόντιας διατομής του στερεού. Τότε μπορούμε να υποθέσουμε με ασφάλεια ότι ο όγκος του εκτοπισμένου νερού από το βύθισμα απλώνεται ως ένα υμένας αμελητέου πάχους σε ολόκληρη την επιφάνεια του νερού, αφήνοντας το ύψος της ελεύθερης επιφάνειας αμετάβλητο. 2. Στην περίπτωση όπου το νερό βρίσκεται
  • όταν ένα στερεό σώμα με πυκνότητα μεγαλύτερη της πυκνότητας του νερού κινείται επιταχυνόμενα μέσα σε ιδανικό νερό (χωρίς να λαμβάνουμε υπ’ όψιν το ιξώδες), το στερεό αποκτά μία αδρανειακή, φαινόμενη μάζα, μεγαλύτερη από την βαρυτική του μάζα. Η αύξηση της αδρανειακής μάζας του στερεού κατά την ταλάντωσή του αναμένεται να επηρεάζει την συχνότητα της κίνησης,

Ποιες από τις παραπάνω προϋποθέσεις ισχύουν στην περίπτωση του σχήματος;

comment image

Καμία…

Βαγγέλης Κουντούρης

Καλημέρα σε όλους
Ομολογώ, Στάθη, ότι ως Φυσική κατανοώ τί γράφεις, και συμφωνώ, αλλά ως Μαθηματικά, διαφορικά, μερικές παράγωγοι, έχω σχετικό “διαζύγιο”.
Η άνωση, πάντως, διδάσκεται στη Β Γυμνασίου και σωστά μάλιστα
Σωστά, Διονύση, η επιφάνεια της δεξαμενής πρέπει να είναι άπειρη, αλλά και η επιτάχυνση του σώματος ασήμαντη.

comment image

Η άσκηση που φαίνεται στην εικόνα υπήρχε στο βιβλίο της Β Λυκείου Γενικής, δεν υπάρχει πια, διότι αφαιρέθηκε όλο το κεφάλαιο των Ταλαντώσεων.
Στην αρχή την είχα γράψει για “ήρεμη επιφάνεια λίμνης”, αλλά μπήκε θέμα “και πού κρέμεται το ελατήριο”, “θα χρειαστεί φαρδύ σχήμα”, “όλοι έτσι την έχουν”, γι αυτό και προσπάθησα να την σώσω με τις προσεγγίσεις “αν απομακρυνθεί λίγο από τη Θ.Ι.” και “να θεωρήσετε ότι η στάθμη του υγρού παραμένει σταθερή”.
Ούτως ή άλλως, πάντως, η άσκηση για Γενική Παιδεία ήταν υπερβολικά υψηλού επιπέδου.
(βέβαια και οι άλλες στην ίδια σελίδα δεν “πήγαιναν πίσω”, τί αισιοδοξία είχα τότε;
https://ibb.co/Gd6gbhy)

Τελευταία διόρθωση2 έτη πριν από Διονύσης Μάργαρης
Βαγγέλης Κουντούρης
Απάντηση σε  Στάθης Λεβέτας

το κατάλαβα Στάθη, αφού ηπεριοχή δεν είχε “καλό” σχήμα, ούτως ή άλλως, βέβαια και δεν φταίει η μερική παράγωγος, ούτε, πολύ περισσότερο εσύ, αν η μνήμη μερικών από μας αδυνατίζει

Αποστόλης Παπάζογλου
Αρχισυντάκτης

Καλημέρα Στάθη. Σε ευχαριστούμε για την μελέτη σου.
Εκτός των σημείων που επισημαίνει ο Διονύσης, θα ήθελα να επισημάνω και το ότι σε παρόμοιες ασκήσεις αγνοείται η επίδραση του πεδίου της ταχύτητας ροής κατά την κίνηση των σωμάτων.
Προσωπικά, τέτοιες ασκήσεις μου δημιουργούν μεγάλη ανασφάλεια και έχω πάψει να τις διδάσκω, ή όταν το κάνω αναφέρω τις σχετικές παραδοχές, οι οποίες δεν είναι και λίγες.
Αξίζει να θυμηθούμε και μια παλιότερη συζήτηση επί του θέματος:
Μια τρύπα στο νερό

Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλημέρα Στάθη. Εξαιρετική εργασία, που καλύπτει κάθε μορφής σώμα.
Ήξερα το ειδικό βάρος ε. Την ειδική βαρύτητα s, πρώτη φορά…

Οι μαθητές της Γ΄Λυκείου ή αγνοούν την άνωση ή λένε “κάτι μας είχανε πει στο Γυμνάσιο”. Το θεωρώ απαράδεκτο και έλλειψη παιδείας σε μια χώρα που έχει το COPYRIGHT στην Άνωση…Και έχουν ευθύνη και οι διδάσκοντες…
Προσωπικά τη χρησιμοποιώ κανονικότατα σε ασκήσεις Ισορροπίας κυλίνδρων μέσα σε υγρά.

Επειδή αναφέρεσαι σε στερεό σώμα που επιπλέει σε υγρό, έχω μια ερώτηση.
Αν και τα δύο σώματα είναι υγρά, π.χ. λάδι σε νερό μέσα σε δοχείο, αλλάζει η εξήγηση; Ορίζεται η ειδική βαρύτητα για υγρά;

Χρήστος Αγριόδημας
Αρχισυντάκτης

Στάθη καλησπέρα.
Πολύ καλή ανάλυση.
Θα σταθώ σε δύο πράγματα.
1) Αρχικά ότι η άνωση είναι η δύναμη από ολο το περιβάλλον που δέχεται το σώμα και όχι μόνο από το νερό όπως συνηθίζεται να λέγεται.
2) Ασκήσεις αυτού του είδους προσωπικά δεν κάνω λέγοντας ότι δεν ισχύουν για τους λόγους που αναφέρεις. Επίσης αυτή η μάζα που αναφέρεις ότι μετακινείται και μάζα νερού κατά την κίνηση στην σωστή αντιμετώπιση λέγεται πρόσθετη υδροδυναμική μάζα, (added mass) και υπολογίζεται προσεγγιστικά. Για κύλινδρο ισοδυναμεί με μαζα όγκου ίσο με τον όγκο του κυλίνδρου. Σαν φυσικό νόημα είναι η μάζα του περιβάλλοντος που πρέπει να επιταχυνθεί για να κινηθεί με το σώμα. Δεν είναι δύναμη αντίστασης αν και στην αντιμετώπιση προβλημάτων πολλές φορές ανάγουν αυτό σαν μια δύναμη αντίστασης.

Τελευταία διόρθωση2 έτη πριν από Διονύσης Μάργαρης
Κώστας Ψυλάκος
Αρχισυντάκτης
2 έτη πριν

Σταθη μας θυμισες καποια πραγματα τα οποια καλο ειναι να τα εχουμε στο μυαλο μας εστω και αν δεν βλεπω αυτη την στιγμη να ειναι προς χρηση μιας και στην υλη το θεμα της Ανωσης δυστυχως δεν υπαρχει .

Οι προυποθεσεις που πρεπει να πληρούνται χρειαζονται προσοχη διοτι αλλοιως υπαρχουν προβληματα ! Κυριως η σχεση (1) η οποια αναφερεται στο πεδιο πιεσεων που πρεπει να υπαρχει σε ισχυ σε συνδυασμο με το οτι το σωμα πρεπει να βρισκεται σε μια μεγαλων διαστασεων δεξαμενη ωστε η ελευθερη επιφανεια του νερου να μενει στο ιδιο υψος . Να προσθεσω οτι το εργο της Ανωσης δινεται απο μια παρομοια εκφραση με αυτη του εργου της δυναμης του ελατηριου για οσο βεβαια αυτη ειναι μεταβαλλομενη . Οταν το σωμα ειναι ολο βυθισμενο στο νερο αυτη ειναι σταθερη οποτε το εργο της δινεται απο τον γνωστο τυπο του εργου σταθερης δυναμης . Στο βαθυ παρελθον των δεσμων υπηρχαν πληθος ασκησεων σχετικες με το θεμα στο Κεφ . Εργο – Ενεργεια!

Να εισαι καλα !