Subscribe
Ειδοποίηση για
18 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Χριστόφορος Κατσιλέρος
Αρχισυντάκτης

Καλημέρα Παρμενίων.
Πάρα πολύ καλή η διευκρίνιση. Πρέπει να μελετηθεί από τους μαθητές.
Να είσαι καλά.

Διονύσης Μάργαρης
Διαχειριστής
1 έτος πριν

Καλημέρα Παρμενίωνα.
Μπράβο για την παρέμβαση.
Σαφέστατο!!!

Στάθης Λεβέτας
Αρχισυντάκτης
1 έτος πριν

Καλημέρα Παρμενίωνα,
το προσυπογράφω από της αρχή μέχρι το τέλος, ειδικά το τέλος!

Πανανάς Γιάννης
1 έτος πριν

Καλό ξεκαθάρισμα για την εξαναγκασμένη. Για την ενέργεια ταλάντωσης έχω την άποψη ότι πιο εύκολα και γρήγορα μπορούμε να αποδείξουμε ότι η δύναμη επαναφοράς είναι συντηρητική δύναμη και να πάρουμε το άθροισμα κινητικής και δυναμικής , όπως το κάνουμε με το βάρος και τη δύναμη του ελατηρίου. Επιπλέον δεν το περιορίζουμε σε ένα μόνο φαινόμενο , δηλαδή σώμα με κατακόρυφο ελατήριο.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης
Απάντηση σε  Πανανάς Γιάννης

Όμορφο κείμενο Παρμενίωνα.

Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλησπέρα Παρμενίωνα. Μπράβο και από μένα!
Όταν εμείς που διδάσκουμε το μάθημα, χρησιμοποιούμε την έκφραση “Αρχή Διατήρησης”, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Υπάρχει Αρχή Διατήρησης Ενέργειας ή 1ος Θερμοδυναμικός Νόμος.
Τι σημαίνει λοιπόν ΑΔΕΤ; Μια έκφραση – μνημονικός κανόνας για να λύνουν κονσέρβα τις ασκήσεις οι υποψήφιοι.
Πολύ ωραία το έγραψες. “Μπορούμε να ορίσουμε (χωρίς βέβαια να είναι απαραίτητο)μια δυναμική ενέργεια που να σχετίζεται μόνο με την συνισταμένη των Fελ και w”.
Θα πρόσθετα λοιπόν ότι η διευκρίνηση είναι και για καθηγητές.

Στάθης Λεβέτας
Αρχισυντάκτης
1 έτος πριν

Καλησπέρα συνάδελφοι.
Να πω κάτι, το οποίο ήθελα να σχολιάσω από την αρχή, αλλά δεν το έκανα γιατί θεώρησα ότι θα ξεστράτιζε την γενικότερη συζήτηση. Συγκεκριμένα αναφέρομαι στο

Μπορούμε να ορίσουμε (χωρίς βέβαια να είναι απαραίτητο) μια δυναμική ενέργεια που να σχετίζεται μόνο με την συνισταμένη των Fελ και w.

Συμφωνώ πως δεν είναι απαραίτητο από φυσικής πλευράς να ορίσει κάποιος δυναμική ενέργεια ταλάντωσης, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι μέσω αυτής οι υπολογισμοί γίνονται πιο γρήγορα και πιο εύκολα Επίσης υπάρχουν προβλήματα πιο σύνθετα, όπου η εισαγωγή μεγεθών όπως η “δυναμική” ενέργεια ταλάντωσης ή μία σταθερά όπως το D (σταθερά αναλογίας μεταξύ δύναμης και γενικευμένης συντεταγμένης σε ένα πρόβλημα) διευκολύνει κατά πολύ όχι μόνον τις πράξεις, αλλά και την κατανόηση του φαινομένου.
Με τα παραπάνω θέλω να τονίσω πως το να ορίζουμε προς διευκόλυνσή μας, διάφορες μαθηματικές ποσότητες σε ένα φυσικό πρόβλημα δεν είναι κακό, ίσα-ίσα που είναι κοινή πρακτική και θεμιτό. Αν κάποιος το κάνει με ξεκάθαρο τρόπο στο τι εννοεί και δεν κατακρεουργεί βασικές αρχές της φυσικής, καλά κάνει και δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε την πράξη του αυτή.
Να τονίσω επίσης βέβαια το προφανές, ότι αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποδίδουμε σε αυτές τις ποσότητες φυσική σημασία που δεν έχουν.

Θοδωρής Παπασγουρίδης

Προσωπικά θέλω να ευχαριστήσω τον Παρμενίωνα για την κατάθεση
της θέσης του….Το κείμενό του το γνωρίζω από χθες, είναι στοχευμένο και ουσιαστικό…
Να συνυπολογισθεί δε ότι το έγραψε σε δύσκολες γι αυτόν συνθήκες
λόγω θεμάτων υγείας της μητέρας του…
Αυτό κάνει την προσφορά του ακόμα πιο σημαντική, αλλά δείχνει και
ότι το ylikonet αφυπνίζει συνειδήσεις διδακτικής αμφισβήτησης…ασαφειών
που χρόνια μένουν στο απυρόβλητο
Στάθη, θα δανειστώ την τελευταία σου φράση για να κλείσω
και την παράπλευρη συζήτηση που εγώ άνοιξα

Χαράλαμπος Κασωτάκης

Ωραίο κείμενο που βάζει πολλά πράγματα στην πραγματική τους διάσταση. Για την ενέργεια ταλάντωσης το σχολικό βιβλίο:
α) Ορίζει δυναμική ενέργεια ταλάντωσης το αντίθετο του έργου της δύναμης επαναφοράς για τυχαία μετατόπιση ή το έργο μιας ακριβώς αντίθετης της εξωτερικής δύναμης που όντως μπορεί να θεωρηθεί ότι αντιπροσωπεύει μια ενέργεια “αποθηκευμένη” στη αντικείμενο ή πιο σωστά στο σύστημα αντικείμενο – ταλαντωτής
β) Αποδεικνύει ότι το άθροισμα δυναμικής ενέργειας ταλάντωσης και κινητικής ενέγειας παραμένει σταθερό, κάτι που δεν χρειαζόταν μια και εξαιτίας του (α) το σταθερό άθροισμα πρέπει να προκύπτει και από την γενικότερη αρχή διατήρησης της ενέργειας. Τώρα η Αρχή Διατήρησης Ενέργειας Ταλάντωσης(ΑΔΕΤ) αποτελεί Ελληνική εφεύρεση που δυστυχώς χρησιμοποιουν πολλά βιβλία όπως και το study for exams. Σαφέστερο θα ήταν να γράφαμε κάθε φορά που την εφαρμόζουμε “αφού η ενέργεια ταλάντωσης διατηρείται” αφού αποδείξαμε στη θεωρία ότι αυτό που ορίσαμε ως ενέργεια ταλάντωσης διατηρείται στην ΑΑΤ. Επίσης πουθενά στη θεωρία το βιβλίο δεν αναφέρει, αν και το χρησιμοποιεί ότι ο όρος ενέργεια ταλάντωσης (με τις αρχικές αποδειξεις) μπορεί να έχει επέκταση (με τα ίδια ακριβώς συμπεράσματα ως έννοια) σε άλλου είδους ταλαντώσεις π.χ. φθίνουσες. Ακόμα και ο ορισμός της περιόδου (ο ελάχιστος χρόνος που χρειάζεται για να επανληφθεί ΑΚΡΙΒΩΣ Η ΙΔΙΑ ΚΙΝΗΣΗ σε μια περιοδική κίνηση) ή της συχνότητας πρέπει να τροποποιθεί γι αυτές. Εκφράσεις τοι σχολικού βιβλίου όπως ” Η περίοδος για ορισμένη τιμή της σταθεράς b διατηρείται σταθερη” δεν έχουν νόημα εκτός αν ΞΑΝΑΟΡΙΣΟΥΜΕ την περίδο ως “την χρονική διάρκεια ανάμεσα σε τρία συνεχόμενα σταματήματα”ή “την ελάχιστη χρονική διάρκεια ανάμεσα σε τρία σταματήματα”.