Η πίεση του νερού που τρέχει.

Όταν έχεις πίεση όλοι σου συνιστούν άσκηση:

-Το περπάτημα και ακόμα καλύτερο το τρέξιμο ρίχνουν την πίεση.

Η σωστή συμβουλή, με τρόπο όχι πολύ μυστήριο, μεταφέρθηκε στο νερό ως εάν ήταν μεσήλιξ συνταξιούχος:

-Όταν τρέχει το νερό πέφτει η πίεσή του!

Ο μύθος έχει σοβαρό έρεισμα.

Ας δούμε τη συνέχεια:

(Visited 298 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
9 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Χριστόφορος Κατσιλέρος
Editor

Καλησπέρα Γιάννη με τα ωραία σου. Την απόλαυσα.
Το είδα. Σ΄ευχαριστώ για την ανάρτηση.
Το σκεφτόμουν κι εγώ (την σχέση pΑ και pB) σαν θεματοδότης.

Στάθης Λεβέτας
Editor
10 ημέρες πριν

Γιάννη καλησπέρα,
διαβάζοντας στο κείμενο το απόσπασμα,
 

Το μακρινό σημείο είναι ένας ευεργέτης. Το ευγνωμονούν τα αεροπλάνα που πετάνε, οι ψεκαστήρες, οι στέγες των σπιτιών και οι κατασκευαστές ασκήσεων. Είναι δε πολύ χαριτωμένη ύπαρξη.

  
σκέφτομαι το εξής:

Συχνά συνάδελφοι τάσσονται εναντίον (και εδώ στο Υλικό και αλλού) της χρήσης ενός σημείου αναφοράς (με γνωστή ταχύτητα και πίεση) σε μία ιδανική, ασυμπίεστη ροή, ως προς το οποίο να εφαρμόσει κάποιος την εξίσωση Bernoulli.
 
Μου γεννιέται όμως η εξής απορία:

  1. Ρέει ομοιόμορφα και οριζόντια νερό από το άπειρο με ταχύτητα υ, προς ένα ακίνητο κυλινδρικό εμπόδιο. Η ροή είναι μόνιμη, ασυμπίεστη και με κατάλληλες τιμές της ταχύτητας και των διαστάσεων του εμποδίου ιδανική (δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν το ιξώδες). Προφανώς στο εμπόδιο υπάρχει ένα τουλάχιστον σημείο αποκοπής. Ποια συνθήκη παραβιάζεται, ώστε η χρήση της Bernoulli από το άπειρο προς το σημείο αποκοπής να απαγορεύεται;
  2. Το ιδανικό ρευστό είναι ακίνητο και το παραπάνω κυλινδρικό εμπόδιο κινείται με σταθερή ταχύτητα υ μέσα σε αυτό. Ποια συνθήκη παραβιάζεται ώστε η εξίσωση Bernoulli να μην εφαρμόζεται μεταξύ ενός σημείου ακριβώς μπροστά από το εμπόδιο και ενός ακίνητου σημείου στο άπειρο;
  3. Το ιδανικό ρευστό είναι αέρας και μέσα σε αυτόν κινείται υποηχητικά ένα αεροπλάνο (σε αυτές τις ταχύτητες είναι καλή πολύ καλή προσέγγιση ο αέρας να θεωρηθεί ασυμπίεστος στην μελέτη της ροής). Ποια αρχή παραβιάζεται εδώ ως προς την χρήση της εξίσωσης;

Είναι προφανές ότι θεωρώ πως σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, η χρήση της εξίσωσης είναι καθ’ όλα νόμιμη μεταξύ ενός σημείου κοντά στο εμπόδιο και ενός σημείου στο άπειρο.

Τελευταία διόρθωση10 ημέρες πριν από Στάθης Λεβέτας
Στάθης Λεβέτας
Editor
10 ημέρες πριν

Γιάννη καλησπέρα και πάλι.
Δεν αναφέρομαι μόνον στα σημεία αποκοπής (τα έδωσα ως παράδειγμα). Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι η εξίσωση ισχύει πάντα μεταξύ ενός σημείου στο άπειρο και ενός σημείου κοντά στο εμπόδιο, σε αυτές τις περιπτώσεις. Άρα μπορεί να γίνει χρήση της και στα αεροπλάνα, και στον ψεκαστήρα και στις στέγες, αρκεί τα σημεία να ανήκουν στην ίδια ρευματική γραμμή της ιδανικής ροής.

Χαράλαμπος Κασωτάκης
2 ημέρες πριν

Μια παρατήρηση… ιατρικής φύσεως. Όταν λέμε “Το περπάτημα ή το τρέξιμο ρίχνουν την πίεση” δεν εννούμε τη στιγμιαία πίεση τουν αίματος στο ανθρώπινο σώμα. Εννούμε την μέση τιμή της πίεσης γενικότερα. Αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους:

  1. Οι αρτηρίες γίνονται πιο “μαλακές” μακροπρόθεσμα. Αυτό οδηγεί σε καλύτερη κυκλοφορία όχι μόνο στην υπέρταση αλλά και στην υπόταση που η φυσική θα μας έλεγε ότι η άσκηση μας κάνει κακό αφού μειώνει την πίεση αρκεί να αποφεύγεις ασκήσεις που απαιτούν βραχυπρόθεσμη μεγάλη ισχύ.
  2. Το αίμα ανακατανέμεται, πηγαίνει περισσότερο στην περιφέρεια με αποτέλεσμα η πίεση στην καρδιά να ελαττώνεται βραχυπρόθεσμα και με επανάληψη μακροπρόθεσμα.
  3. Βελτίωση της αντλίας που λέγεται καρδιά (που αντλεί 13.000 λίτρα τη μέρα) με ενδυνάμωση των μυών της. Το αποτέλεσμα βελτίωση της απόδοσης της αντλίας: Με λιγότερη προσπάθεια πετυχαίνεις την επιθυμητή άντληση.
  4. Μείωση του στρες που οδηγεί πολλές φορές σε αύξηση της πίεσης(εδώ μπαίνει αλληλεπίδραση με το Νευρικό σύστημα που επίσης ρυθμίζει την πίεση). ¨ενα δυνατό στρές ή κίνδυνος μπορεί να αυξήσει την πίεση.
  5. Η άσκηση μειώνει μόνο τη συστολική ή μέγιστη αρτηριακή πίεση. Αν μειώσει τη διαστολική ή ελάχιστη αρτηριακή πίεση κάτι ιατρικό τρέχει.