Η δραματική εγκατάλειψη τής Πάργας…

Πάργα. Χαρακτικό τού 19ου αιώνα..

Το κορυφαίο γεγονός στην ιστορία της Πάργας και ένα από τα συγκλονιστικότερα της ελληνικής, και όχι μόνο, ιστορίας είναι αναμφίβολα η φυγή των κατοίκων της στα Επτάνησα μετά την πώλησή της από τους Άγγλους στον Αλή πασά το 1819. Οι κάτοικοι της Πάργας μετέφεραν τότε ακόμα και τα οστά των προγόνων τους. Πρόκειται για μία από τις τραγικότερες στιγμές της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας ιστορίας

Η Πάργα αποτελούσε μαζί με τα Επτάνησα ενιαία βρετανική κτήση, ωστόσο, το 1819 η πολιτική και στρατιωτική συγκυρία επέβαλε την εγκατάλειψή της στα χέρια του παντοδύναμου τότε Αλή Πασά που ήδη κατείχε μεγάλο τμήμα της σημερινής δυτικής Ελλάδας και Αλβανίας και αψηφούσε την κεντρική εξουσία του Σουλτάνου.  Έτσι, στις 15 Απριλίου 1819, Μεγάλη Παρασκευή, και ενώ οι Άγγλοι διαπραγματεύονταν με τον δόλιο Πασά την αξία της Πάργας σε χρήμα, οι κάτοικοί της που γνώριζαν τη μοίρα τους σε περίπτωση που παρέμεναν στην όμορφη κωμόπολή τους αναγκάστηκαν να  εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και να καταφύγουν στην Κέρκυρα και τους Παξούς. Ο πληθυσμός της Πάργας ήταν τότε 3.040 ψυχές και το μερίδιο από το τίμημα που συμφωνήθηκε αναλογούσε σε κάθε κάτοικο 47 λίρες (στερλίνες). Τόσο αποτιμήθηκε εντέλει ο ξεριζωμός τού κάθε Παργινού.  

Ο Ιωάννης Καποδίστριας, που βρισκόταν τότε στην Κέρκυρα παρουσίασε αργότερα τα γεγονότα στον τσάρο Νικόλαο Α’:
«Η θυσία της Πάργας συνετελέσθη υπό τα όμματά μου. Είχαν την δυστυχίαν να βλέπω τους Παργινούς καταφθάνοντας εις τας ακτάς της Κερκύρας, εκπατριζομένους λόγω της κακής πίστεως και των εσφαλμένων υπολογισμών των Βρετανών πρακτόρων, αναγκαζομένους να εγκαταλείψουν εις τον Αλή πασάν αντί ευτελούς χρηματικού ποσού τας αρχαίας των εστίας και συναποκομίζοντας μόνον τα οστά των πατέρων των…».

Η συναλλαγή αυτή, Maitland (Άγγλου αρμοστή) – Αλή πασά, αποτελεί όνειδος για το Ηνωμένο Βασίλειο. Προκάλεσε την αντίδραση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, αλλά και προσωπικοτήτων της διεθνούς πολιτικής και θεωρήθηκε πρωτοφανές έγκλημα στα διεθνή χρονικά. Στη χώρα μας δεν είναι ευρέως γνωστή. Πολλοί Ευρωπαίοι ζωγράφοι φιλοτέχνησαν πίνακες, με θέμα τον εκπατρισμό των Παργινών.

«Η φυγή των Ελλήνων από την Πάργα» – Carlo Belgioioso

Francesco Hayez, Πρόσφυγες από την Πάργα. 1831. Πινακοθήκη Civica. Brescia.

    Ο Hayez εμπνεύστηκε από το ποίημα “Ι Profughi di Parga (Οι Πρόσφυγες της Πάργας) (1820) του Ιταλού Giovanni Berchet, στο οποίο περιγράφεται το δράμα των κατοίκων της Πάργας που επέλεξαν το δρόμο της Προσφυγιάς για να αποφύγουν τις αγριότητες των Τούρκων και των Τουρκαλβανών του Αλή Πασά.

Διονύσιος Τσόκος, «Η φυγή από την Πάργα». Μετά από το 1847. Εθνική Πινακοθήκη. Αθήνα.

 

 

 

(Visited 221 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια