Μαγνητικό πεδίο πεπερασμένου ευθύγραμμου αγωγού

Έστω ότι έχουμε έναν ευθύγραμμο πεπερασμένο αγωγό ο οποίος διαρρέεται από ρεύμα. Αυτό έχει ως συνέπεια την δημιουργία μαγνητικού πεδίου στον χώρο που διαφέρει από το πεδίο ενός απείρου αγωγού. Ωστόσο δεν είναι δύσκολη η μελέτη του  πεδίου αγωγού ορισμένου μήκους. Συγκεκριμένα, παρακάτω στην ανάλυση εστιάζω στα σημεία που η ένταση του πεδίου είναι ελάχιστη και μέγιστη.

Η ανάλυση εδώ (word)

Η ανάλυση εδώ (pdf)

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
12 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Μπράβο Σπύρο.

Δημήτρης Σκλαβενίτης

Συγχαρητήρια Σπύρο, πολύ καλό, κυρίως η λεπτομερής μελέτη του μεγίστου.

Πρόδρομος Κορκίζογλου

Εύγε Σπύρο!!!
Η Φυσική και τα Μαθηματικά σου είναι αλληλοτροφοδοτούμενα!
Με αφορμή ένα ευθύγραμμο ρευματοφόρο αγωγό, έθεσες δύο ερωτήματα για το μέγιστο και ελάχιστο το μαγνητικού πεδίου στην περιοχή του εύρους του αγωγού και σε ορισμένη απόσταση από αυτόν, και έβαλες τα μαθηματικά σου να δράσουν και να δώσουν τις απαντήσεις.
Μια σκέψη χωρίς πράξεις: το άθροισμα x1+x2=L=σταθερό, καθώς επίσης και η απόσταση α, το μέγιστο θα είναι στο μέσο . Κι αυτό γιατί αν πάρουμε δύο συμμετρικά σημεία ως προς το μέσο του αγωγού, θα δημιουργούν ίσες εντάσεις σε σημείο που απέχει α από τον αγωγό. Αν αναλύσουμε αυτές, σε συνιστώσες η μία στο μεσοκάθετο στο επίπεδο Βχ και η άλλη κάθετη στο μεσοκάθετο Βy , οι συνιστώσες Βy αλληλοεξουδετερώνονται. Αυτό γίνεται μόνο σε σημεία του μεσοκαθέτου στο L επίπεδο και σε απόσταση α.
Κατά ανάλογο τρόπο, το ελάχιστο θα συμβαίνει στις άκρες του κυλίνδρου με άξονα το L.
Βέβαια εσύ βάζεις μπροστά τα μαθηματικά σου, ολοκληρώνεις, παραγωγίζεις, και υπολογίζεις !!
Είσαι αξιοθαύμαστος!!!

Τελευταία διόρθωση2 έτη πριν από Πρόδρομος Κορκίζογλου
Βαγγελης Πουλιασης

Καλησπερα,ειμαι μαθητης λυκειου.Εγω μια απορια γενικη που νομιζω οτι εσυ θα μπορεις να μου την λυσεις.Εστω οτι εχουμε δυο παραλληλες σιδηροτροχιες οι οποιες ενωνονται απο την μια μερια με μια αντισταση και απο την αλλη με εναν αγωγο ο οποιος μπορει να κινειται ελευθερα σε αυτες.Ας παρουμε για παραδειγμα το θεμα Γ πανελληνιων 2020.Οταν ο αγωγος κινειται μεταβαλλεται η μαγνητικη ροη και εμφανιζεται ΗΕΔ απο επαγωγη στα ακρα του.Η ερωτηση μου ειναι η εξης: Γιατι η ΗΕΔ απο επαγωγη ειναι στα ακρα του αγωγου μονο?Αν ο αγωγος δεν μπορει να κινηθει και μεταβαλλαμε εμεις το B του πεδιου τοτε παλι θα υπηρχε ΗΕΔ απο επαγωγη.Αυτη την φορα η ΗΕΔ ειναι σε ολο το πλαισιο η μονο στα ακρα καποιου αγωγου?Εμεις ξερουμε οτι οταν μεταβαλλεται η μαγνητικη ροη σε ενα πλαισιο εμφανιζεται ΗΕΔ στο ΠΛΑΙΣΙΟ και οχι μονο σε μια πλευρα του.Εχει να κανει μηπως με την δυναμη Lorentz στα ηλεκτρονια του αγωγου που κινεται και αν ναι τοτε αυτο σημαινει οτι η επαγωγικη ΗΕΔ σε πλαισιο δεν εμφανιζεται παντα σε ολο το πλαισιο?Ελπιζω να μπορεσεις να με βοηθησεις.Ευχαριστω.

Βαγγελης Πουλιασης
Απάντηση σε  Σπύρος Τερλεμές

Ωραια την διαβασα την αναρτηση.Αρα ο αγωγος μονο λειτουργει σαν πηγη.Αυτο σημαινει οτι οταν μεταβαλλεται το B ολο το πλαισιο ειναι πηγη και οταν υπαρχει κινηση μονο ο αγωγος ειναι η πηγη?Η ειναι θεμα συμβασης το τι θεωρουμε να ειναι η πηγη?

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Ακριβώς.
Μόνο αυτός είναι πηγή.
Για να φανεί η διαφορά των δύο περιπτώσεων είχα φτιάξει μια άσκηση.
Εκεί φαίνεται η διαφορά της μιας πηγής από τις 4 πηγές.
Ίδιο ρεύμα αλλά διαφορετική τάση μεταξύ Κ και Λ.

Βαγγελης Πουλιασης

Οκ ευχαριστω πολυ!

Διονύσης Μάργαρης
28/03/2021 7:42 ΜΜ

Όσον αφορά το ερώτημά σου, μπορείς να δεις τις δύο διαφορετικές επαγωγικές ΗΕΔ, από εδώ.

Διονύσης Μάργαρης
28/03/2021 7:35 ΜΜ

Βαγγέλη, συμπλήρωσε το προφίλ σου, γράφοντας και Επίθετο…