Μια στοιχειώδης θεωρητική μελέτη και η αντίστοιχη πειραματική επεξεργασία ενός ελκυστικού φυσικού φαινομένου που πάντα εντυπωσιάζει.
και το αντίστοιχο βίντεο.
Επειδή το να μοιράζεσαι πράγματα, είναι καλό για όλους…
Μια στοιχειώδης θεωρητική μελέτη και η αντίστοιχη πειραματική επεξεργασία ενός ελκυστικού φυσικού φαινομένου που πάντα εντυπωσιάζει.
και το αντίστοιχο βίντεο.
Καλησπέρα,
Πολύ ενδιαφέρον και πολύ ωραία αντιμετώπιση!
Ένα σημείο που μου έκανε εντύπωση. Για την εύρεση της συνάρτησης y=f(Y) θεωρείτε ότι το βάρος έχει προκαλέσει την επιμήκυνση, και γράφετε ισότητα δυνάμεων (βάρος και δύναμης ελατηρίου πριν την σχέση (3)).
Η προσέγγιση αυτή φαίνεται να είναι καλή (κοντά το αποτέλεσμα με το πειραματικό) αλλά ίσως θα μπορούσε να βελτιωθεί αν λαμβάναμε υπόψιν την επιτάχυνση, και λύναμε την μερική διαφορική. Θα παίρναμε μια λύση σε ανάπτυγμα Fourier και μετά θα κάναμε ότι προσέγγιση θέλουμε.
Εξαιρετική Σπύρο!
Συγχαρητήρια Σπύρο! Τέλειο και το συνοδευτικό βίντεο.
Μπράβο Σπύρο.
Πολύ καλό το βίντεο, αλλά κυρίως πολύ καλή η θεωρητική μελέτη.
Κάτι αντίστοιχο, πριν χρόνια…, είχε ανεβάσει ο Γιάννης Δογραματζάκης, για ένα ανυπάκουο ελατήριο. Έψαξα το βρήκα, αλλά έχει χαθεί το λινγκ…
Αν μας διαβάζει ο Γιάννης, ελπίζω να το έχει κρατήσει και κάπου αλλού.
Γιάννη, Δημήτρη, Διονύση, Σπύρο σας ευχαριστώ για το σχόλιο.
Διονύση νομίζω ότι θυμάμαι το βίντεο που λες. Είναι το τεράστιο ελατήριο των εργαστηρίων για την επίδειξη των διαμήκων κυμάτων που αφήνεται από την ταράτσα του σχολείου αν θυμάμαι καλά. Θεν θυμάμαι όμως περισσότερα κι ούτε ποιος το είχε δημοσιεύσει.
Σπύρο το σημείο στο οποίο αναφέρεσαι αφορά στην ισορροπία του λάστιχου, δηλαδή δεν υπάρχει επιτάχυνση. Είμαι σίγουρος όμως ότι θα βρεις ενδιαφέρον στις σχετικές δημοσιεύσεις που δίνω στο τέλος του άρθρου.
ως Πειραματικός, μπράβο Σπύρο!
δεν το έχω κάνει αυτό το πείραμα, δεν διέθετα άλλωστε και το κατάλληλο ελατήριο, χρειάζεται και μήκος και βάρος, είχα τα συνήθη, ένας, μόνο, νομίζω Πειραματικός ή Σχολικός Σύμβουλος, στην Αθήνα, είχε, συνέχεια στην τσέπη του, ένα τέτοιο και έδειχνε διάδοση κύματος, προσπαθώ να θυμηθώ το όνομά του , αλλά δεν…
προχωρώ λίγο ακόμα την ποιοτική σου ερμηνεία, είδα πρόχειρα τα θεωρητικά, το πειραματικό μέρος με νοιάζει περισσότερο, “η κάθε σπείρα θα συνεχίσει να ισορροπεί εφόσον καμιά από αυτές τις δυνάμεις δεν θα μεταβληθεί”, πράγματι οι δυνάμεις που δέχεται η νιοστή σπείρα, εκτός από το δεδομένο βάρος της, “έχουν να κάνουν” με τη σταθερά του ελατηρίου και την απόστασή της από την προηγούμενη, ν-1, και την επόμενη ν+1, σπείρα, αυτές τις δύο σπείρες “βλέπει”, δεν έχει δυνατότητα να “δει” τις άλλες σπείρες, ούτε και να “αντιληφθεί” αν οι αποστάσεις μεταξύ τους άλλαξαν, και ¨σκασίλα” της άλλωστε…
Ευχαριστώ Βαγγέλη
Καλησπέρα Σπύρο. Μόλις τελείωσα την ανάγνωση της ανάρτησής σου. Πολλά συγχαρητήρια, εξαιρετικό το θέμα, εξαιρετική η αντιμετώπισή του.
Ευχαριστώ πολύ Στάθη. Καλό βράδυ.
Συνάδελφε Σπύρο.
Νομίζω ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικό θέμα, και η παρουσίαση άριστη ως προς το περιεχόμενο και την μορφή.
Συγχαρητήρια.
Άρη σ’ ευχαριστώ πολύ.