Παναγιώτη καλημέρα. Δεν σε γνωρίζω προσωπικά, παρόλο που συνεργαστήκαμε πέρυσι μέσω ..τρίτου, για τα θέματα του study4exams!! Συμφωνώ με όσα με παρρησία εξέθεσες με τα παραπάνω δύο κείμενά σου!!
Είσαι “στρατευμένος” εθελοντής, όπως κι εγώ, συνειδητός σε αυτό που κάνεις, ανήσυχος για τα τεκταινόμενα στη Φυσική, προσπαθείς να διεγείρεις τους υπεύθυνο (..ανεύθυνους!), μήπως και στείλουν πιο διευκρινιστικές θέσεις για τη διδασκαλία της Φυσικής στη υπάρχουσα κουτσουρεμένη ύλη, μια και χιλιάδες διδάσκοντες καθηγητές δημοσίων σχολείων, ιδιωτικών, φροντιστηρίων, αγωνιούν για τις γκρίζες περιοχές της ύλης, διδάσκοντας πράγματα ή και όχι, κατά το δοκούν, προσπαθώντας να είναι εντός και επί τα αυτά της ύλης πράγματα, προκειμένου να έχουν τα “Νότα” τους καλυμμένα, όχι από ευθυνοφοβία, αλλά γιατί τους το επιτάσσει η συνείδησή τους!
Η συζήτηση που προκάλεσε ο Διονύσης, και καλώς, ίσως, όσο είναι καιρός, να προκαλέσει κάποια αντίδραση του ΥΠΕΠΘ, και να δοθούν διευκρινίσεις σαφείς και αναμφισβήτητες!
Σε συγχαίρω ειλικρινά, για τα προτεινόμενα θέματά σου, για την τόλμη σου να προκαλέσεις μια συζήτηση, όχι μόνο εδώ, αλλά Πανελλήνια, για να αρθούν οι διαφορές αντίληψης που υπάρχουν μεταξύ των διδασκόντων, να φτάσουν οι “φωνές” μας στα αυτιά των υπευθύνων, και, ακόμη κι αν έχουν προβλήματα ακοής, σήμερα υπάρχουν τα μέσα να ακούσει και ο ..κουφός!! Φωνή βοώντος εν τη ερήμω,
σήμερα, με τα μέσα επικοινωνίας που υπάρχουν, δεν γίνεται να μην ..ακουστεί!
Η κίνησή σου, αλλά καί η κίνηση του Διονύση να προκαλέσει ΕΔΩ στο ylikonet.gr τη συζήτηση, είμαι σίγουρος ότι θα έχει θετικό πρόσημο,
και θα αναγκάσει ετερόφωτους υπεύθυνους, να φωτίσουν την γκρίζα περιοχή.
Να είσαι πάντα καλά , ανήσυχος και δημιουργικός για τα τεκταινόμενα.
Nα είστε καλά, για τα καλά σας λόγια. Ευχαριστώ κυρίως, γιατί καταλάβατε τον “πόνο” μου, που προφανώς τον νιώθετε και σεις και όσοι άλλοι παλεύουν στην Παιδεία!
Kαλησπερα σας και συγχαρητηρια για την δουλεια σας. Η προταση οτι η δυναμικη στερεου ειναι εκτος υλης ειναι μια αυθαιρετη γενικη,αοριστη προταση. Το ποιες ερωτησεις ειναι εκτος υλης και ποιες εντος, ειναι κατι που εξαρταται μονο απο τις συγκεκριμενες παραγραφους του σχολικου βιβλιου που ειναι εντος υλης και δεν ειναι υποκειμενικο θεμα οπως προσπαθησα να εξηγησω στην συζητηση. Το ερωτημα Γ2 του συγκεκριμενου διαγωνισματος ειναι εντος υλης διοτι λυνεται αυστηρα στα πλαισια της διδαχθεισας υλης.Σας παραπεμπω στην συζητηση οπου περιγραφω αναλυτικα την απαντηση.Ο ορισμος του κεντρου μαζας ειναι δυναμικος ορισμος και ανηκει σε ενα συνολο θεωριας που λεγεται δυναμικη στερεου.Ετσι λοιπον η δυναμικη στερεου δεν ειναι απολυτα εκτος υλης,ΟΙ ερωτησεις που αναφερονται στην κινηση του κεντρου μαζας ειναι μια χαρα εντος υλης διοτι για να απαντηθουν απαιτειται η δυναμικη υλικου σημειου και οχι η δυναμικη στερεου η οποια γενικα περιλαμβανει και στροφικες εξισωσεις.Αυτο που σιγουρα ειναι εκτος υλης ειναι στροφικες εξισωσεις κινησης οπου σε συνδιασμο με τις μεταφορικες και τις γεωμετρικες ,εδιναν συστηματα 15 εξισωσεων με 15 αγνωστους των οποιων η επιλυση εξαρτατο μονο απο την ικανοτητα σε γρηγορη αλγεβρα.Το οτι ενα τετοιο ερωτημα μας αιφνιδιαζει και μας αναγκαζει να τροποποιησουμε την διδακτικη μεθοδολογια μας δεν σημαινει οτι ειναι εκτος υλης.Αυτη ειναι η θεση μου. Σας ευχαριστω για την προσοχη σας.
Καλησπέρα Παναγιώτη.
Είναι πεποίθηση μου ότι όποιος μπορεί να προκαλέσει μια συζήτηση και να προβληματίσει, προσφέρει πολλά. Οι καλοπροαίρετες διαφωνίες και τα επιχειρήματα που βγαίνουν προσκήνιο είναι κέρδος για όλους.
Συγχαρητήρια και από μένα είμαι χαρούμενος που και άλλοι άνθρωποι δείχνουν μεράκι και αγάπη για τη φυσική.
Κύριε Μπετσάκο, αφού σας ευχαριστήσω για την απάντηση, μιας και εγώ έγραψα:
« θα ήταν σκόπιμο να σχολιάσει και να εξηγήσει το σκεπτικό, διδακτικό και ηθικό, της πρότασης ενός τέτοιου θέματος….»
θα μου επιτρέψετε να τοποθετηθώ άμεσα και χωρίς υπεκφυγές.
Κανείς δεν αμφισβήτησε τον εθελοντισμό σας και το αγνό των προθέσεών σας. Εξάλλου φιλοξενούμαστε σε ένα χώρο που ο εθελοντισμός είναι βασικό συστατικό της δομής και φιλοσοφίας του. Όσοι προσφέρουν διδακτικό υλικό και ευτυχώς είναι πολλοί, γνωρίζουν πολύ καλά την έννοια του εθελοντισμού.
Η συντριπτική πλειοψηφία λοιπόν αυτών των συναδέλφων, γράφει πως το θέμα Γ που προτείνατε στο διαγώνισμα φυσικής των ΨΕΒ είναι εκτός ύλης και εκτός διδακτικής ηθικής ως θέμα εξετάσεων. Να το επαναλάβω, μήπως δεν έγινε κατανοητό, ΩΣ ΘΕΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ. Η συντριπτική πλειοψηφία έμπειρων συναδέλφων τεκμηριώνει με ουσιαστικά διδακτικά και παιδαγωγικά επιχειρήματα, μια άποψη. Είστε και εσείς έμπειρος συνάδελφος και είμαι βέβαιος πως διαβάσατε και καταλάβατε απόλυτα όσα διαβάσατε. Εκτιμώ πως δεν υπάρχει λόγος ούτε να τα υπενθυμίσω, ούτε να τα συνοψίσω, ούτε να γράψω δικό μου κείμενο με ανάλογα επιχειρήματα.
Θα περίμενα λοιπόν κάποια τοποθέτηση πάνω σε αυτά, κάποιο αντίλογο που να επιχειρηματολογεί γιατί όλοι εμείς έχουμε λάθος και το θέμα είναι κατάλληλο για τις φετινές εξετάσεις. Αντί όμως για κάτι τέτοιο, διαβάζω:
«Δεν θα απαντήσω στους συναδέλφους που λένε με επιχειρήματα ότι θεωρούν τη δυναμική στερεού εκτός ύλης. Εγώ βασανίστηκα και αποφάσισα ότι είναι εντός και τα θέματα που βάλαμε στο διαγώνισμα λύνονται με τις γνωστές σχέσεις»
Κύριε Μπετσάκο συγγνώμη, είναι σοβαρή απάντηση αυτή προς συναδέλφους που σας δηλώνουν με επιχειρήματα την αντίθεσή τους για την απόφασή σας;
Αν δεν θέλετε να απαντήσετε προς τι το κείμενο που μας …. μοιράσατε; Δεν σας ρωτήσαμε για τις προτάσεις σας για τη φυσική Λυκείου, σας ρωτήσαμε κάτι πολύ συγκεκριμένο και εσείς μας λέτε πως «….αποφασίσατε πως είναι εντός….»
Και εγώ με όλο το σεβασμό προς το πρόσωπό σας, σας λέω πως «…αποφάσισα ότι είναι εκτός…»
Διάλογος με επιστημονική μεθοδολογία και επιχειρηματολογία….
Κύριε Μπετσάκο, τα διαγωνίσματα των ΨΕΒ, έχουν βαρύτητα και επηρεάζουν το τι θα διδάξουν οι συνάδελφοι, αλλά κυρίως την ψυχολογία των μαθητών…. Με τόσα χρόνια εμπειρία νομίζω το καταλαβαίνετε αυτό….
Τα διαγωνίσματα των ΨΕΒ, δεν μπορεί να είναι «απόφαση ενός ανδρός»….με κριτήριο το τι δίδαξε αυτός στους μαθητές του και τι αποφάσισε αυτός ότι είναι εντός ύλης….
Κύριε Μπετσάκο, ο ορισμός του ΚΜ αναφέρεται στην αρχή της σελίδας 112:
«Κέντρο μάζας (cm) ενός στερεού σώματος ονομάζεται το σημείο εκείνο που κινείται όπως ένα υλικό σημείο με μάζα ίση με τη μάζα του σώματος, αν σε αυτό ασκούνταν όλες οι δυνάμεις που ασκούνται στο σώμα.»
Σε ποιο σημείο το σχολικό κάνει για πρώτη φορά χρήση αυτού του ορισμού;
Στο παράδειγμα 4.10 στη σελίδα 122 της παραγράφου 4.6….. Πρώτη φορά χρήση του ορισμού γίνεται 10 σελίδες μετά…. Σε ποια παράγραφο τελειώνει η φετινή ύλη των πανελλαδικών εξετάσεων; Στην παράγραφο 4.4 και στη σελίδα 117….
Εγώ αυτό δήλωσα ως ΤΕΛΟΣ ΥΛΗΣ κύριε Μπετσάκο…
Μήπως έκανα λάθος;;; Από πού προκύπτει πως η δυναμική μελέτη της σύνθετης κίνησης είναι εντός ύλης;
Αλλά και κάτι ακόμα…. Το ΦΕΚ 3046/τΒ’/22-7-2020 που καθορίζει την ύλη των πανελλαδικών εξετάσεων, αναφέρει πως η παράγραφος 5.1 σελ.154, είναι εντός της εξεταστέας ύλης. Μήπως να βάλουμε και ένα ερώτημα για τους μετασχηματισμούς του Γαλιλαίου που κάνει αναφορά η παράγραφος;;;
Μήπως κάποιος αποφασίσει πως είναι εντός ύλης και θελήσει να βάλει κάποιο ερώτημα πολλαπλής επιλογής;;;
Κύριε Μπετσάκο και κύριε Παλόγο, νομίζω πως το Θέμα Γ θα πρέπει να αποσυρθεί άμεσα από το διαγώνισμα. Μια τέτοια απόφαση θα είναι ουσιαστική για τη διδακτική της φυσικής και τιμητική για εσάς…
Λυπάμαι πολύ που δεν καταλάβατε το πνεύμα του κειμένου μου. Μίλησα μόνο για τις δικές μου αποφάσεις, τα δικά μου άγχη και πόνους – ας μην τα βάλω τώρα τα εισαγωγικά, κυριολεκτικά λοιπόν – για τον δικό μου εθελοντισμό, για την δική μου ψυχή, μιας και φυσική και μεταφυσική πάνε μαζί. Το θέμα που θέτετε λοιπόν, δεν είναι δικό μου και η απόφαση που θα βγάλουμε – μιας και βλέπω στις εκφράσεις σας μια διάθεση να με δικάσετε – δεν έχει καμία σημασία. Είμαι πάρα πολύ εύκολος άνθρωπος να πειστώ ότι έχετε σε όλα δίκαιο. Μα άλλοι έχουν το μαχαίρι και το καρπούζι και άλλοι θα βάλουν τα θέματα. Εκεί ήταν το πνεύμα και των δύο κειμένων, που δεν καταλάβατε. Ότι δεν υπάρχουν οι άνθρωποι οι υπεύθυνοι που θα ξεκαθαρίσουν όλα αυτά και θα αντιμετωπίσουν τις εξετάσεις, τους μαθητές, τους γονείς, τους καθηγητές – τη μισή ελληνική κοινωνία δηλαδή – με το σεβασμό που τους πρέπει (ίσως κοινοποιήσω λοιπόν αυτό που ανέφερα στο προηγούμενό μου κείμενο για να το δείξω αυτό).
Αλλά επειδή θέλετε να σας πω και γιατί αποφάσισα για μένα, όπως αποφάσισα, να σας πω ότι η απάντησή σας με καλύπτει. Πρώτον, γιατί μιας και δεν ξέρω κάτι επίσημο, ας ετοιμάζω τους μαθητές – έχουν βάλει πολλά «τρελά θέματα» κατά καιρούς οι άγνωστοι θεματοδότες – για όλα τα πιθανά θέματα. Αλλά και πιο επιστημονικά, αφού το θέλετε. Ναι, ο ορισμός του κέντρου μάζας, είναι εντός ύλης και το ότι η 2η αναφορά του είναι εκτός ύλης δεν έχει καμία σημασία. Και πολλά άλλα πράματα αναφέρονται μία φορά, αλλά τα διδάσκουμε – πολλές φορές βλακωδώς – χθες στην επανάληψη Η/Μ που βρίσκομαι τους έκανα «πέρασμα» στα ονόματα – Volta- και άλλα γιατί….πού ξέρεις! Και ναι, την παράγραφο 5.1 τη διδάσκω που μιλάει για τα εκτός ύλης θέματα, γιατί αυτή είναι εντός και βάλανε από αυτήν την παράγραφο θέμα στο Doppler! Kαι ναι διδάσκω και τις λεζάντες, γιατί επίσης βάλανε και ναι συμμετέχω σ’ αυτό το τρελό παιχνίδι το «βάρβαρο» που λέγεται Πανελλ. Εξετάσεις, αντί να διδάσκω ξεκάθαρη φυσική. Αλλά επειδή θα ξαναρχίσω να βγάζω τον πόνο μου έξω, ας τελειώσω λέγοντας ότι υπάρχει και κάτι άλλο επιστημονικό, που το μαθαίνουν τα παιδιά από τη Β’ Λυκείου. Η αρχή ανεξαρτησίας των κινήσεων που εδώ σημαίνει ότι μπορεί η σύνθετη κίνηση να μελετηθεί και ως σκέτη μεταφορική. Και είναι και άλλα τα σημεία που «βασανίστηκα», αλλά δεν έχουν σημασία και το πρόβλημα είναι αλλού. Ευχαριστώ για τη συζήτηση, αλλά μην με οδηγήσετε σας παρακαλώ σε αντιπαραθέσεις. Εδώ τα προβλήματα είναι άλλα και μεγάλα και κρίμα, κ. Πρόδρομε, δεν έχω καμιά αισιοδοξία για αυτούς που θα μας ακούσουν. Να είστε καλά!
Καμία πρόθεση να σας “δικάσω” κύριε Μπετσάκο…
Καμία πρόθεση επίσης να σας οδηγήσω σε αντιπαραθέσεις..
Εγώ θεωρώ πως γίνεται ένας διάλογος μεταξύ συναδέλφων που διαφωνούν σε κάτι και υπάρχουν οι προϋποθέσεις,
ο διάλογος να είναι γόνιμος και επωφελής για το αντικείμενο
της πολύωρης καθημερινής μας ενασχόλησης, της φυσικής.
Δεν αναφέρθηκα σε τίποτα άλλο, πέραν αυτών που εσείς γράψατε…
Να επαναλάβω γιατί μάλλον δεν γίνεται κατανοητό…
Το Θέμα Γ είναι ακατάλληλο για προτεινόμενο θέμα σε διαγώνισμα επίσημου φορέα, διότι πριμοδοτεί στρεβλώσεις ως προς τη δομή της εξεταζόμενης ύλης των φετινών εξετάσεων…
Και όταν η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων διατυπώνει την ίδια γνώμη, αυτό θα πρέπει να δημιουργεί ερωτηματικά ως προς το ορθό της επιλογής του…
Η αναφορά μου στους μετασχηματισμούς Γαλιλαίου έγινε, για να δείξω πως υπάρχουν αναφορές σε παραγράφους “εντός ύλης” που καμία σχέση δεν έχουν με την εξεταζόμενη ύλη, απλά έτυχε να βρεθούν και επειδή η ύλη ανακοινώνεται με copy paste των τελευταίων πολλών ετών, συνεχίζει να υπάρχει…
Κάτι αντίστοιχο έγινε και φέτος… Copy paste της περσινής ύλης… Ένας ορισμός, με καμία εφαρμογή διδασκαλίας στο σχολικό, μπορεί μόνο να ζητηθεί ως ορισμός είτε σε ερώτημα ανάπτυξης θεωρίας είτε σε ερώτημα πολλαπλής επιλογής…
Αυτό είναι ξεκάθαρο, διάφανο, ηθικά σωστό και κανείς που μοχθεί στην τάξη δεν μπορεί να το αμφισβητήσει…
Αλλά και για την αρχή ανεξαρτησίας που αναφέρεστε στην οριζόντια βολή…
Οι υποθετικές δύο κινήσεις, δημιούργημα διδακτικής ανάγκης, είναι ανεξάρτητες και δεν επηρεάζουν η μία την άλλη, ούτε δυναμικά ούτε ενεργειακά….
Στην κύλιση, οι υποθετικές κινήσεις συνδέονται μεταξύ τους… Οι σχέσεις σύνδεσμοι της κινηματικής, περιέχουν αυτή ακριβώς την εξάρτηση…. Δεν μπορώ να ζητάω με εφαρμογή-νόρμας στη μια, μέσω ενός αόριστου ορισμού (αφού η χρήση του 2ου Νόμου δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά στο βιβλίο) να βρίσκω, στοιχεία για την άλλη….
Ό,τι ζητείται σε πανελλαδικές, ή προτείνεται ως θέμα σε διαγώνισμα επίσημου φορέα, οφείλει να πατάει στέρεα, σε ύλη που οφείλουν οι καθηγητές να έχουν διδάξει…..
Να έχουν διδάξει με εφαρμογές και ασκήσεις και όχι με μία απλή αναφορά σε έναν αόριστο, άρα και ακατανόητο ορισμό…Αυτό επιβάλει η αρχή των ίσων ευκαιριών και στη δική μου λογική και ηθική, είναι προφανή…
Γι αυτό και “διαμαρτύρομαι” εκφράζοντας διδακτικά επιχειρήματα μετά από 29 χρόνια διδασκαλίας σε μαθητές εισαγωγικών εξετάσεων
Θοδωρής και όχι Πρόδρομος
Ο Πρόδρομος Κορκίζογλου, είναι φίλος και συνάδελφος με πολύ μεγαλύτερη εμπειρία από τη δική μου και …ένας από τους λίγους που συμφωνεί για την καταλληλόλητα του θέματος…
Θα κλείσω με την ίδια προτροπή
Κύριε Μπετσάκο, κύριε Παλόγο, το θέμα Γ, πρέπει να αποσυρθεί άμεσα από το διαγώνισμα…
Οι στρεβλώσεις που θα προκαλέσει στη διδασκαλία της φυσικής στο άμεσο διάστημα θα είναι ανεπανόρθωτες….
Καλησπέρα συνάδελφοι.
Επιτρέψτε μου να επανέλθω στο συγκεκριμένο ζήτημα από μια διαφορετική σκοπιά.
Ως γνωστόν , τα περισσότερα λύκεια της χώρας κάνουν μάθημα φέτος για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα – στα Χανιά για τρεις ολόκληρους μήνες- με εξ αποστάσεως διδασκαλία.
Τα προβλήματα με την διδασκαλία αυτή είναι γνωστά και έχουν τεκμηριωθεί με επιστημονικές έρευνες.
Κοινός τόπος όλων των ερευνών είναι ότι η πλειοψηφία των μαθητών για διάφορους λόγους δεν συντονίστηκε με αυτού του τύπου την διδασκαλία.
Ακόμη και η υπουργός παιδείας έχει δηλώσει δημόσια ότι σε καμιά περίπτωση δεν υποκαθιστά την δια ζώσης διδασκαλία.
Με έκπληξή βλέπω ότι το συγκεκριμένο διαγώνισμα , όπως και πολλά άλλα που κυκλοφορούν , περιέχει θέματα αυξημένης δυσκολίας στα όρια της ύλης , σαν μην συμβαίνει τίποτα.
Σαν όλα να βαίνουν καλώς.
Λες , και το ότι δηλώσαμε την τελευταία σελίδα της ύλης, αυτό σημαίνει ότι η ύλη διδάχτηκε πραγματικά και ισότιμα για όλα τα παιδιά και στο βάθος που θα διδασκόταν υπό κανονικές συνθήκες.
Αυτό είναι κατά τη γνώμη μου το μέγα ηθικό θέμα απέναντι στους μαθητές μας, που αναγκάστηκαν να μένουν σπίτι και να παρακολουθούν, οι περισσότεροι, τα μαθήματα από την μικρή οθόνη ενός κινητού ή ενός υπολογιστή όταν δεν έπεφτε το internet.
Αναρωτιέμαι. Από Δευτέρα που θα επιστρέψουμε στις τάξεις , πόσοι από εμάς ή από τους συντάκτες αυτού του διαγωνίσματος θα το έθεταν στους μαθητές τους;
Πολύ φοβάμαι ότι αν δούμε θέματα παρόμοιας λογικής, στις πανελλήνιες , ειδικά όπως το Γ θέμα – σαφώς εκτός ύλης , – η αποτυχία θα είναι παταγώδης. Και δεν θα είναι των μαθητών.
Παναγιώτη καλημέρα. Δεν σε γνωρίζω προσωπικά, παρόλο που συνεργαστήκαμε πέρυσι μέσω ..τρίτου, για τα θέματα του study4exams!!
Συμφωνώ με όσα με παρρησία εξέθεσες με τα παραπάνω δύο κείμενά σου!!
Είσαι “στρατευμένος” εθελοντής, όπως κι εγώ, συνειδητός σε αυτό που κάνεις, ανήσυχος για τα τεκταινόμενα στη Φυσική, προσπαθείς να διεγείρεις τους υπεύθυνο (..ανεύθυνους!), μήπως και στείλουν πιο διευκρινιστικές θέσεις για τη διδασκαλία της Φυσικής στη υπάρχουσα κουτσουρεμένη ύλη, μια και χιλιάδες διδάσκοντες καθηγητές δημοσίων σχολείων, ιδιωτικών, φροντιστηρίων, αγωνιούν για τις γκρίζες περιοχές της ύλης, διδάσκοντας πράγματα ή και όχι, κατά το δοκούν, προσπαθώντας να είναι εντός και επί τα αυτά της ύλης πράγματα, προκειμένου να έχουν τα “Νότα” τους καλυμμένα, όχι από ευθυνοφοβία, αλλά γιατί τους το επιτάσσει η συνείδησή τους!
Η συζήτηση που προκάλεσε ο Διονύσης, και καλώς, ίσως, όσο είναι καιρός, να προκαλέσει κάποια αντίδραση του ΥΠΕΠΘ, και να δοθούν διευκρινίσεις σαφείς και αναμφισβήτητες!
Σε συγχαίρω ειλικρινά, για τα προτεινόμενα θέματά σου, για την τόλμη σου να προκαλέσεις μια συζήτηση, όχι μόνο εδώ, αλλά Πανελλήνια, για να αρθούν οι διαφορές αντίληψης που υπάρχουν μεταξύ των διδασκόντων, να φτάσουν οι “φωνές” μας στα αυτιά των υπευθύνων, και, ακόμη κι αν έχουν προβλήματα ακοής, σήμερα υπάρχουν τα μέσα να ακούσει και ο ..κουφός!!
Φωνή βοώντος εν τη ερήμω,
σήμερα, με τα μέσα επικοινωνίας που υπάρχουν, δεν γίνεται να μην ..ακουστεί!
Η κίνησή σου, αλλά καί η κίνηση του Διονύση να προκαλέσει ΕΔΩ στο ylikonet.gr τη συζήτηση, είμαι σίγουρος ότι θα έχει θετικό πρόσημο,
και θα αναγκάσει ετερόφωτους υπεύθυνους, να φωτίσουν την γκρίζα περιοχή.
Να είσαι πάντα καλά , ανήσυχος και δημιουργικός για τα τεκταινόμενα.
Nα είστε καλά, για τα καλά σας λόγια. Ευχαριστώ κυρίως, γιατί καταλάβατε τον “πόνο” μου, που προφανώς τον νιώθετε και σεις και όσοι άλλοι παλεύουν στην Παιδεία!
Kαλησπερα σας και συγχαρητηρια για την δουλεια σας. Η προταση οτι η δυναμικη στερεου ειναι εκτος υλης ειναι μια αυθαιρετη γενικη,αοριστη προταση. Το ποιες ερωτησεις ειναι εκτος υλης και ποιες εντος, ειναι κατι που εξαρταται μονο απο τις συγκεκριμενες παραγραφους του σχολικου βιβλιου που ειναι εντος υλης και δεν ειναι υποκειμενικο θεμα οπως προσπαθησα να εξηγησω στην συζητηση. Το ερωτημα Γ2 του συγκεκριμενου διαγωνισματος ειναι εντος υλης διοτι λυνεται αυστηρα στα πλαισια της διδαχθεισας υλης.Σας παραπεμπω στην συζητηση οπου περιγραφω αναλυτικα την απαντηση.Ο ορισμος του κεντρου μαζας ειναι δυναμικος ορισμος και ανηκει σε ενα συνολο θεωριας που λεγεται δυναμικη στερεου.Ετσι λοιπον η δυναμικη στερεου δεν ειναι απολυτα εκτος υλης,ΟΙ ερωτησεις που αναφερονται στην κινηση του κεντρου μαζας ειναι μια χαρα εντος υλης διοτι για να απαντηθουν απαιτειται η δυναμικη υλικου σημειου και οχι η δυναμικη στερεου η οποια γενικα περιλαμβανει και στροφικες εξισωσεις.Αυτο που σιγουρα ειναι εκτος υλης ειναι στροφικες εξισωσεις κινησης οπου σε συνδιασμο με τις μεταφορικες και τις γεωμετρικες ,εδιναν συστηματα 15 εξισωσεων με 15 αγνωστους των οποιων η επιλυση εξαρτατο μονο απο την ικανοτητα σε γρηγορη αλγεβρα.Το οτι ενα τετοιο ερωτημα μας αιφνιδιαζει και μας αναγκαζει να τροποποιησουμε την διδακτικη μεθοδολογια μας δεν σημαινει οτι ειναι εκτος υλης.Αυτη ειναι η θεση μου. Σας ευχαριστω για την προσοχη σας.
Καλησπέρα Παναγιώτη.
Είναι πεποίθηση μου ότι όποιος μπορεί να προκαλέσει μια συζήτηση και να προβληματίσει, προσφέρει πολλά. Οι καλοπροαίρετες διαφωνίες και τα επιχειρήματα που βγαίνουν προσκήνιο είναι κέρδος για όλους.
Συγχαρητήρια και από μένα είμαι χαρούμενος που και άλλοι άνθρωποι δείχνουν μεράκι και αγάπη για τη φυσική.
Κύριε Μπετσάκο, αφού σας ευχαριστήσω για την απάντηση, μιας και εγώ έγραψα:
« θα ήταν σκόπιμο να σχολιάσει και να εξηγήσει το σκεπτικό, διδακτικό και ηθικό, της πρότασης ενός τέτοιου θέματος….»
θα μου επιτρέψετε να τοποθετηθώ άμεσα και χωρίς υπεκφυγές.
Κανείς δεν αμφισβήτησε τον εθελοντισμό σας και το αγνό των προθέσεών σας. Εξάλλου φιλοξενούμαστε σε ένα χώρο που ο εθελοντισμός είναι βασικό συστατικό της δομής και φιλοσοφίας του. Όσοι προσφέρουν διδακτικό υλικό και ευτυχώς είναι πολλοί, γνωρίζουν πολύ καλά την έννοια του εθελοντισμού.
Η συντριπτική πλειοψηφία λοιπόν αυτών των συναδέλφων, γράφει πως το θέμα Γ που προτείνατε στο διαγώνισμα φυσικής των ΨΕΒ είναι εκτός ύλης και εκτός διδακτικής ηθικής ως θέμα εξετάσεων. Να το επαναλάβω, μήπως δεν έγινε κατανοητό, ΩΣ ΘΕΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ. Η συντριπτική πλειοψηφία έμπειρων συναδέλφων τεκμηριώνει με ουσιαστικά διδακτικά και παιδαγωγικά επιχειρήματα, μια άποψη. Είστε και εσείς έμπειρος συνάδελφος και είμαι βέβαιος πως διαβάσατε και καταλάβατε απόλυτα όσα διαβάσατε. Εκτιμώ πως δεν υπάρχει λόγος ούτε να τα υπενθυμίσω, ούτε να τα συνοψίσω, ούτε να γράψω δικό μου κείμενο με ανάλογα επιχειρήματα.
Θα περίμενα λοιπόν κάποια τοποθέτηση πάνω σε αυτά, κάποιο αντίλογο που να επιχειρηματολογεί γιατί όλοι εμείς έχουμε λάθος και το θέμα είναι κατάλληλο για τις φετινές εξετάσεις. Αντί όμως για κάτι τέτοιο, διαβάζω:
«Δεν θα απαντήσω στους συναδέλφους που λένε με επιχειρήματα ότι θεωρούν τη δυναμική στερεού εκτός ύλης. Εγώ βασανίστηκα και αποφάσισα ότι είναι εντός και τα θέματα που βάλαμε στο διαγώνισμα λύνονται με τις γνωστές σχέσεις»
Κύριε Μπετσάκο συγγνώμη, είναι σοβαρή απάντηση αυτή προς συναδέλφους που σας δηλώνουν με επιχειρήματα την αντίθεσή τους για την απόφασή σας;
Αν δεν θέλετε να απαντήσετε προς τι το κείμενο που μας …. μοιράσατε; Δεν σας ρωτήσαμε για τις προτάσεις σας για τη φυσική Λυκείου, σας ρωτήσαμε κάτι πολύ συγκεκριμένο και εσείς μας λέτε πως «….αποφασίσατε πως είναι εντός….»
Και εγώ με όλο το σεβασμό προς το πρόσωπό σας, σας λέω πως «…αποφάσισα ότι είναι εκτός…»
Διάλογος με επιστημονική μεθοδολογία και επιχειρηματολογία….
Κύριε Μπετσάκο, τα διαγωνίσματα των ΨΕΒ, έχουν βαρύτητα και επηρεάζουν το τι θα διδάξουν οι συνάδελφοι, αλλά κυρίως την ψυχολογία των μαθητών…. Με τόσα χρόνια εμπειρία νομίζω το καταλαβαίνετε αυτό….
Τα διαγωνίσματα των ΨΕΒ, δεν μπορεί να είναι «απόφαση ενός ανδρός»….με κριτήριο το τι δίδαξε αυτός στους μαθητές του και τι αποφάσισε αυτός ότι είναι εντός ύλης….
Κύριε Μπετσάκο, ο ορισμός του ΚΜ αναφέρεται στην αρχή της σελίδας 112:
«Κέντρο μάζας (cm) ενός στερεού σώματος ονομάζεται το σημείο εκείνο που κινείται όπως ένα υλικό σημείο με μάζα ίση με τη μάζα του σώματος, αν σε αυτό ασκούνταν όλες οι δυνάμεις που ασκούνται στο σώμα.»
Σε ποιο σημείο το σχολικό κάνει για πρώτη φορά χρήση αυτού του ορισμού;
Στο παράδειγμα 4.10 στη σελίδα 122 της παραγράφου 4.6….. Πρώτη φορά χρήση του ορισμού γίνεται 10 σελίδες μετά…. Σε ποια παράγραφο τελειώνει η φετινή ύλη των πανελλαδικών εξετάσεων; Στην παράγραφο 4.4 και στη σελίδα 117….
Εγώ αυτό δήλωσα ως ΤΕΛΟΣ ΥΛΗΣ κύριε Μπετσάκο…
Μήπως έκανα λάθος;;; Από πού προκύπτει πως η δυναμική μελέτη της σύνθετης κίνησης είναι εντός ύλης;
Αλλά και κάτι ακόμα…. Το ΦΕΚ 3046/τΒ’/22-7-2020 που καθορίζει την ύλη των πανελλαδικών εξετάσεων, αναφέρει πως η παράγραφος 5.1 σελ.154, είναι εντός της εξεταστέας ύλης. Μήπως να βάλουμε και ένα ερώτημα για τους μετασχηματισμούς του Γαλιλαίου που κάνει αναφορά η παράγραφος;;;
Μήπως κάποιος αποφασίσει πως είναι εντός ύλης και θελήσει να βάλει κάποιο ερώτημα πολλαπλής επιλογής;;;
Κύριε Μπετσάκο και κύριε Παλόγο, νομίζω πως το Θέμα Γ θα πρέπει να αποσυρθεί άμεσα από το διαγώνισμα. Μια τέτοια απόφαση θα είναι ουσιαστική για τη διδακτική της φυσικής και τιμητική για εσάς…
Με εκτίμηση
Θοδωρής Παπασγουρίδης
Λυπάμαι πολύ που δεν καταλάβατε το πνεύμα του κειμένου μου. Μίλησα μόνο για τις δικές μου αποφάσεις, τα δικά μου άγχη και πόνους – ας μην τα βάλω τώρα τα εισαγωγικά, κυριολεκτικά λοιπόν – για τον δικό μου εθελοντισμό, για την δική μου ψυχή, μιας και φυσική και μεταφυσική πάνε μαζί. Το θέμα που θέτετε λοιπόν, δεν είναι δικό μου και η απόφαση που θα βγάλουμε – μιας και βλέπω στις εκφράσεις σας μια διάθεση να με δικάσετε – δεν έχει καμία σημασία. Είμαι πάρα πολύ εύκολος άνθρωπος να πειστώ ότι έχετε σε όλα δίκαιο. Μα άλλοι έχουν το μαχαίρι και το καρπούζι και άλλοι θα βάλουν τα θέματα. Εκεί ήταν το πνεύμα και των δύο κειμένων, που δεν καταλάβατε. Ότι δεν υπάρχουν οι άνθρωποι οι υπεύθυνοι που θα ξεκαθαρίσουν όλα αυτά και θα αντιμετωπίσουν τις εξετάσεις, τους μαθητές, τους γονείς, τους καθηγητές – τη μισή ελληνική κοινωνία δηλαδή – με το σεβασμό που τους πρέπει (ίσως κοινοποιήσω λοιπόν αυτό που ανέφερα στο προηγούμενό μου κείμενο για να το δείξω αυτό).
Αλλά επειδή θέλετε να σας πω και γιατί αποφάσισα για μένα, όπως αποφάσισα, να σας πω ότι η απάντησή σας με καλύπτει. Πρώτον, γιατί μιας και δεν ξέρω κάτι επίσημο, ας ετοιμάζω τους μαθητές – έχουν βάλει πολλά «τρελά θέματα» κατά καιρούς οι άγνωστοι θεματοδότες – για όλα τα πιθανά θέματα. Αλλά και πιο επιστημονικά, αφού το θέλετε. Ναι, ο ορισμός του κέντρου μάζας, είναι εντός ύλης και το ότι η 2η αναφορά του είναι εκτός ύλης δεν έχει καμία σημασία. Και πολλά άλλα πράματα αναφέρονται μία φορά, αλλά τα διδάσκουμε – πολλές φορές βλακωδώς – χθες στην επανάληψη Η/Μ που βρίσκομαι τους έκανα «πέρασμα» στα ονόματα – Volta- και άλλα γιατί….πού ξέρεις! Και ναι, την παράγραφο 5.1 τη διδάσκω που μιλάει για τα εκτός ύλης θέματα, γιατί αυτή είναι εντός και βάλανε από αυτήν την παράγραφο θέμα στο Doppler! Kαι ναι διδάσκω και τις λεζάντες, γιατί επίσης βάλανε και ναι συμμετέχω σ’ αυτό το τρελό παιχνίδι το «βάρβαρο» που λέγεται Πανελλ. Εξετάσεις, αντί να διδάσκω ξεκάθαρη φυσική. Αλλά επειδή θα ξαναρχίσω να βγάζω τον πόνο μου έξω, ας τελειώσω λέγοντας ότι υπάρχει και κάτι άλλο επιστημονικό, που το μαθαίνουν τα παιδιά από τη Β’ Λυκείου. Η αρχή ανεξαρτησίας των κινήσεων που εδώ σημαίνει ότι μπορεί η σύνθετη κίνηση να μελετηθεί και ως σκέτη μεταφορική. Και είναι και άλλα τα σημεία που «βασανίστηκα», αλλά δεν έχουν σημασία και το πρόβλημα είναι αλλού. Ευχαριστώ για τη συζήτηση, αλλά μην με οδηγήσετε σας παρακαλώ σε αντιπαραθέσεις. Εδώ τα προβλήματα είναι άλλα και μεγάλα και κρίμα, κ. Πρόδρομε, δεν έχω καμιά αισιοδοξία για αυτούς που θα μας ακούσουν. Να είστε καλά!
Καμία πρόθεση να σας “δικάσω” κύριε Μπετσάκο…
Καμία πρόθεση επίσης να σας οδηγήσω σε αντιπαραθέσεις..
Εγώ θεωρώ πως γίνεται ένας διάλογος μεταξύ συναδέλφων που διαφωνούν σε κάτι και υπάρχουν οι προϋποθέσεις,
ο διάλογος να είναι γόνιμος και επωφελής για το αντικείμενο
της πολύωρης καθημερινής μας ενασχόλησης, της φυσικής.
Δεν αναφέρθηκα σε τίποτα άλλο, πέραν αυτών που εσείς γράψατε…
Να επαναλάβω γιατί μάλλον δεν γίνεται κατανοητό…
Το Θέμα Γ είναι ακατάλληλο για προτεινόμενο θέμα σε διαγώνισμα επίσημου φορέα, διότι πριμοδοτεί στρεβλώσεις ως προς τη δομή της εξεταζόμενης ύλης των φετινών εξετάσεων…
Και όταν η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων διατυπώνει την ίδια γνώμη, αυτό θα πρέπει να δημιουργεί ερωτηματικά ως προς το ορθό της επιλογής του…
Η αναφορά μου στους μετασχηματισμούς Γαλιλαίου έγινε, για να δείξω πως υπάρχουν αναφορές σε παραγράφους “εντός ύλης” που καμία σχέση δεν έχουν με την εξεταζόμενη ύλη, απλά έτυχε να βρεθούν και επειδή η ύλη ανακοινώνεται με copy paste των τελευταίων πολλών ετών, συνεχίζει να υπάρχει…
Κάτι αντίστοιχο έγινε και φέτος… Copy paste της περσινής ύλης… Ένας ορισμός, με καμία εφαρμογή διδασκαλίας στο σχολικό, μπορεί μόνο να ζητηθεί ως ορισμός είτε σε ερώτημα ανάπτυξης θεωρίας είτε σε ερώτημα πολλαπλής επιλογής…
Αυτό είναι ξεκάθαρο, διάφανο, ηθικά σωστό και κανείς που μοχθεί στην τάξη δεν μπορεί να το αμφισβητήσει…
Αλλά και για την αρχή ανεξαρτησίας που αναφέρεστε στην οριζόντια βολή…
Οι υποθετικές δύο κινήσεις, δημιούργημα διδακτικής ανάγκης, είναι ανεξάρτητες και δεν επηρεάζουν η μία την άλλη, ούτε δυναμικά ούτε ενεργειακά….
Στην κύλιση, οι υποθετικές κινήσεις συνδέονται μεταξύ τους… Οι σχέσεις σύνδεσμοι της κινηματικής, περιέχουν αυτή ακριβώς την εξάρτηση…. Δεν μπορώ να ζητάω με εφαρμογή-νόρμας στη μια, μέσω ενός αόριστου ορισμού (αφού η χρήση του 2ου Νόμου δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά στο βιβλίο) να βρίσκω, στοιχεία για την άλλη….
Ό,τι ζητείται σε πανελλαδικές, ή προτείνεται ως θέμα σε διαγώνισμα επίσημου φορέα, οφείλει να πατάει στέρεα, σε ύλη που οφείλουν οι καθηγητές να έχουν διδάξει…..
Να έχουν διδάξει με εφαρμογές και ασκήσεις και όχι με μία απλή αναφορά σε έναν αόριστο, άρα και ακατανόητο ορισμό…Αυτό επιβάλει η αρχή των ίσων ευκαιριών και στη δική μου λογική και ηθική, είναι προφανή…
Γι αυτό και “διαμαρτύρομαι” εκφράζοντας διδακτικά επιχειρήματα μετά από 29 χρόνια διδασκαλίας σε μαθητές εισαγωγικών εξετάσεων
Θοδωρής και όχι Πρόδρομος
Ο Πρόδρομος Κορκίζογλου, είναι φίλος και συνάδελφος με πολύ μεγαλύτερη εμπειρία από τη δική μου και …ένας από τους λίγους που συμφωνεί για την καταλληλόλητα του θέματος…
Θα κλείσω με την ίδια προτροπή
Κύριε Μπετσάκο, κύριε Παλόγο, το θέμα Γ, πρέπει να αποσυρθεί άμεσα από το διαγώνισμα…
Οι στρεβλώσεις που θα προκαλέσει στη διδασκαλία της φυσικής στο άμεσο διάστημα θα είναι ανεπανόρθωτες….
Συγχαρητηρια Θοδωρη για την απαντηση σου! Δεν εχω να πω τιποτε αλλο. Μακαρι να επικρατησει η λογικη….
Καλησπερα σας. Καλυτερα να διορθωσετε το ερωτημα Α4β που ειναι σιγουρα λαθος και αφηστε το Γ2 που ειναι σωστο.
Καλησπέρα συνάδελφοι.
Επιτρέψτε μου να επανέλθω στο συγκεκριμένο ζήτημα από μια διαφορετική σκοπιά.
Ως γνωστόν , τα περισσότερα λύκεια της χώρας κάνουν μάθημα φέτος για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα – στα Χανιά για τρεις ολόκληρους μήνες- με εξ αποστάσεως διδασκαλία.
Τα προβλήματα με την διδασκαλία αυτή είναι γνωστά και έχουν τεκμηριωθεί με επιστημονικές έρευνες.
Κοινός τόπος όλων των ερευνών είναι ότι η πλειοψηφία των μαθητών για διάφορους λόγους δεν συντονίστηκε με αυτού του τύπου την διδασκαλία.
Ακόμη και η υπουργός παιδείας έχει δηλώσει δημόσια ότι σε καμιά περίπτωση δεν υποκαθιστά την δια ζώσης διδασκαλία.
Με έκπληξή βλέπω ότι το συγκεκριμένο διαγώνισμα , όπως και πολλά άλλα που κυκλοφορούν , περιέχει θέματα αυξημένης δυσκολίας στα όρια της ύλης , σαν μην συμβαίνει τίποτα.
Σαν όλα να βαίνουν καλώς.
Λες , και το ότι δηλώσαμε την τελευταία σελίδα της ύλης, αυτό σημαίνει ότι η ύλη διδάχτηκε πραγματικά και ισότιμα για όλα τα παιδιά και στο βάθος που θα διδασκόταν υπό κανονικές συνθήκες.
Αυτό είναι κατά τη γνώμη μου το μέγα ηθικό θέμα απέναντι στους μαθητές μας, που αναγκάστηκαν να μένουν σπίτι και να παρακολουθούν, οι περισσότεροι, τα μαθήματα από την μικρή οθόνη ενός κινητού ή ενός υπολογιστή όταν δεν έπεφτε το internet.
Αναρωτιέμαι. Από Δευτέρα που θα επιστρέψουμε στις τάξεις , πόσοι από εμάς ή από τους συντάκτες αυτού του διαγωνίσματος θα το έθεταν στους μαθητές τους;
Πολύ φοβάμαι ότι αν δούμε θέματα παρόμοιας λογικής, στις πανελλήνιες , ειδικά όπως το Γ θέμα – σαφώς εκτός ύλης , – η αποτυχία θα είναι παταγώδης.
Και δεν θα είναι των μαθητών.
Η ανακοίνωση της ΕΕΦΕΕ σχετικά με το Θέμα Γ του διαγωνίσματος των ΨΕΒ