Subscribe
Ειδοποίηση για
11 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Πρόδρομος Κορκίζογλου

Καλημέρα Γιάννη. Όπως πάντα, ο λόγος σου αληθινός πέρα ως πέρα, θίγεις πράγματα που προβληματίζουν συναδέλφους, αναφέρεις παραδείγματα που βγάζουν στην επιφάνεια οριακές περιπτώσεις , που κινούνται στο μεταίχμιο , εντός ή εκτός ύλης, ανάλογα με την οπτική γωνία ερμηνείας του καθενός, και προβληματίζεις γενικώς τους διδάσκοντες!
Όταν υπάρχει το “κέντημα” που κατακερματίζει ένα κεφάλαιο Φυσικής, σε εντός και εκτός πράγματα, χάνεται η συνοχή του, εμπλέκονται κι άλλες πιο γενικές θεωρίες , π.χ. διατήρηση της ενέργειας, όπως εύστοχα το παρέθεσες με τα παραδείγματά σου, κι αρχίζουν οι διαφωνίες μεταξύ ημών, αν είναι εντός ή εκτός ύλης. Κι αυτό γιατί ο καθένας μας , άρα και ο μαθητής, σε κάτι που φαίνεται να είναι εκτός, να λύνεται με κάτι που είναι εντός, ανάλογα με το πώς συνηθίζει ο καθένας να το αντιμετωπίσει!
Ο κατακερματισμός της ύλης είναι η αιτία…, Δυστυχώς!
Συμφωνώ με το ρηθέν του Διονύση, ότι έπρεπε να είναι όλο το στερεό, και πιο πέρα, εκτεταμένη ύλη, οπότε δεν θα χρειαζόταν να γίνει αυτή η συζήτηση. Το διαδικτυακό μάθημα με 6 ώρες στη Φυσική, είναι κοινό για όλους, σχολεία και φροντιστήρια, άρα οι μαθητές έχουν κοινό παρονομαστή ως προς τη διδασκαλία, οι Πανελλαδικές εξετάσεις είναι Διαγωνισμός επιλογής υποψηφίων για τα Πανεπιστήμια, οι καλύτεροι σε καλύτερες σχολές!
Πάντα έτσι γινόταν.
Να είσαι καλά φίλε μου.

Παντελεήμων Παπαδάκης
Αρχισυντάκτης

Καλημέρα Γιάννη ,καλημέρα στη νησίδα.
Δυό βιαστικές κουβέντες…
Μ’ άρεσαν οι σκέψεις σου και χαίρομαι που ταυτίζομαι με την τακτική σου στη διδασκαλία του στερεού, την … άνευ περικοπών.
Να μην πω κι εγώ πως θα έπρεπε να αντιδράσουν οι υπεύθυνοι λόγω covit στο θέμα της περικοπής ύλης …είπε ο Διονύσης και άλλοι.
Πιστεύω στη παρούσα συγκυρία ότι οι της ΚΕΕ θα πρέπει να κουράσουν τη σκέψη τους και να βρούν τα θέματα εκείνα που σίγουρα υπάρχουν και δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα στη βάση …”εντός – εκτός” . Δεν είναι δα και τόσο δύσκολο και αξεπέραστο για σκεπτόμενους…

Βασίλειος Μπάφας
3 μήνες πριν

Καλημέρα Γιάννη και καλημέρα σε όλους.
Άλλη μια φορά ακριβώς στο πνεύμα και πάντα με χιούμορ.
Συμφωνώ με ότι λες και η θέση μου ότι το επίμαχο θέμα πρέπει να το αποφύγουν, έχει γραφτεί δυο φορές εδώ.
Αυτό που θα πω είναι συμπλήρωση – επισήμανση και όχι διαφωνία.
Στο σημείο που λες: “Επίσης θα βρεθούν δυο κατηγορίες παιδιών, αυτά που προπονήθηκαν σε τέτοια θέματα κι αυτά που δεν προπονήθηκαν. Έτσι τα θέματα αυτά είναι άδικα, άσχετα με το αν θα νομιμοποιηθούν ή όχι”.
Δυστυχώς η αδικία ανάμεσα στα παιδιά, υπάρχει σε πολλούς άλλους παράγοντες, όπως είναι η δυνατότητα ιδιαιτέρων μαθημάτων και γενικότερα φροντιστηρίων, αγοράς βοηθημάτων, οικογενειακού περιβάλλοντος, κ.λ.π. το γνωρίζουμε όλοι.
Ακόμα και αν καταφέρουμε τα θέματα είναι δίκαια και οι εξετάσεις δίκαιες θα μπούμε στην αδικία των κολλεγίων και των ιδιωτικών πανεπιστημίων εξωτερικού …
Φυσικά αυτά δε μας απασχολούν εδώ. Εμείς ως καθήκον έχουμε να πούμε τη γνώμη μας για να εξασφαλιστεί η επιστημονική και ηθική ορθότητα των θεμάτων.
Να είσαι καλά.

Βασίλειος Μπάφας
3 μήνες πριν

Έτσι είναι Γιάννη και συμφωνώ. Γι’ αυτό και όπως είπα εμείς πρέπει να συνδράμουμε στην επιστημονική και ηθική ορθότητα των θεμάτων.

Στάθης Λεβέτας
Αρχισυντάκτης
3 μήνες πριν

Καλημέρα συνάδελφοι.
Το θέμα που θίγετε Βασίλη και Γιάννη, και συνοψίζεται στο παρακάτω απόσπασμα

” Όμως σκέφτομαι την περίπτωση κατά την οποία ένας διδάσκων αντιλαμβάνεται την περικοπή της ύλης ως “Όχι τέτοια θέματα” και ένας άλλος ως “Κάνε καλού κακού ότι κάναμε με την περικοπή των ειδικών θερμοτήτων”. Οι μαθητές του πρώτου έχουν ένα ντεζαβαντάζ.”

είναι και το πρόβλημα με το θέμα Γ2 (αλλά και Γ4) του διαγωνίσματος του ΨΕΒ. Από σήμερα κάποιοι και σταδιακά όλο και περισσότεροι, θα αρχίσουμε να διδάσκουμε τέτοια θέματα για να μην βρεθούν με ντεζαβαντάζ οι μαθητές μας. Γιατί το θέμα αυτό αναρτήθηκε στο ΨΕΒ, του υπουργείου, όχι κάπου αλλού.
Κατά την γνώμη μου θα έπρεπε στις αναρτήσεις των ΨΕΒ να υπάρχει κάποια επιτροπή, η οποία να εγκρίνει την ορθότητα των θεμάτων που προτείνονται (όχι την επιστημονική την οποία θεωρώ δεδομένη, αλλά το αν είναι εντός ή εκτός ύλης) γιατί σε όλους μας μπορεί να ξεφύγει κάτι.

Τελευταία διόρθωση3 μήνες πριν από Στάθης Λεβέτας
Χριστόφορος Κατσιλέρος
Αρχισυντάκτης

Καλησπέρα Γιάννη, καλησπέρα στην παρέα.
Πολύ όμορφα θέματα – ιδέες Γιάννη.
Αλλά……