60 χρόνια από την πτήση του Γιούρι Γκαγκάριν

1
12 Απριλίου 1961 – 12 Απριλίου 2021
Συμπληρώνονται 60 χρόνια από την πρώτη πτήση ανθρώπου στο διάστημα.
Ο 27χρονος υποσμηναγός της Σοβιετικής Πολεμικής Αεροπορίας Γιούρι Αλεξέγιεβιτς Γκαγκάριν (Юрий Алексеевич Гагарин, 9 Μαρτίου 1934 – 27 Μαρτίου 1968) ήταν ο κοσμοναύτης που, στις 12 Απριλίου του 1961, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα και μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη.
Το πρώτο μικρό βήμα για τον Άνθρωπο , το πρώτο γιγαντιαίο άλμα για την Ανθρωπότητα.
Στοιχεία πτήσης:
12 Απριλίου 1961, Τετάρτη του Πάσχα, στις 09:07 ώρα Μόσχας, ο Γιούρι Γκαγκάριν ξεκίνησε για το ιστορικό του ταξίδι μέσα στο Βοστόκ 1 (ВΟCΤOK-1 : “Ανατολή -1”). Εικοσιπέντε λεπτά μετά την εκτόξευση, μπήκε σε μια ελλειπτική τροχιά με απόγειο 302 χιλιόμετρα, περίγειο 175 χιλιόμετρα και περίοδο 89 λεπτά και 34 δευτερόλεπτα, κινούμενος με ταχύτητα 7,61 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο (27.396 χιλιόμετρα ανά ώρα). Το κωδικό του όνομα κατά τη διάρκεια της πτήσης ήταν Кедр (Κέδρος).
Πίσω στη Γη, τα νέα ήδη ξεκινούσαν για το γύρο του κόσμου. Το Σοβιετικό Επιτελείο τον προήγαγε, όσο ήταν στο διάστημα, σε Ταγματάρχη – για την περίπτωση που δεν γυρνούσε. Μάλιστα, είχαν ετοιμαστεί τρία δελτία τύπου για την αποστολή πριν την εκτόξευση: ένα για την περίπτωση επιτυχίας και δυο για την περίπτωση αποτυχίας. Ο Γκαγκάριν δεν είχε τον έλεγχο του σκάφους του, επειδή κανείς δεν ήξερε πώς οι συνθήκες κατά την πτήση θα επηρέαζαν τον άνθρωπο βιολογικά και ψυχολογικά· ο συνδυασμός για το ξεκλείδωμα του χειριστηρίου βρισκόταν μέσα σ’ ένα σφραγισμένο φάκελο που είχε μαζί του, ενώ το σκάφος ελεγχόταν από επιτελείο επιστημόνων και τεχνικών στη Γη.
Μετά από 67 λεπτά σε τροχιά, το προσωπικό ελέγχου πτήσης έδωσε εντολή στο σκάφος να πυροδοτήσει τους κινητήρες επιβράδυνσης και να αρχίσει την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα. Ο Γκαγκάριν δεν προσγειώθηκε μαζί με την κάψουλα, αλλά χρησιμοποίησε το εκτινασσόμενο κάθισμά του σε ύψος 7 χιλιομέτρων, και μετά από ελεύθερη πτώση χρησιμοποίησε το αλεξίπτωτό του και προσγειώθηκε κοντά στην πόλη Τακτάροβα. Μια γυναίκα, η εγγονή της και η αγελάδα τους ήταν οι πρώτοι που είδαν τον Γκαγκάριν να επιστρέφει. Η συνολική διάρκεια της αποστολής, που τελείωσε στις 10:55 ώρα Μόσχας με την προσγείωση του Γκαγκάριν, ήταν 108 λεπτά.
(Visited 318 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
19 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Πολύ μικρός τότε, δεν ξέρω αν θυμάμαι το γεγονός ή τον απόηχο.
Στον Γιούρι Γκαγκάριν οφείλω το ότι δοκίμασα φαγητό Σοβιετικών αστροναυτών.
Ήταν στο Γκάζι πριν χρόνια όταν επισκέφτηκα την σχετική έκθεση. Χαιρετήθηκα με τον Μερκούρη και μπήκα μετά με τους γιούς μου στο τμήμα της Ρωσίας.
Ο μεγάλος γιος ρωτήθηκε “ποιος ήταν ο πρώτος κοσμοναύτης;” και για τη σωστή απάντηση κέρδισε δύο σωληνάρια με τροφή αστροναύτη. Το ένα ήταν κοτόπουλο, το άλλο δεν θυμάμαι τι ήταν.
Θαύμασα τον ηρωισμό των αστροναυτών που επεκτεινόταν και στη βρώση τέτοιων τροφών.

Ας διευκρινίσουμε και εδώ ότι ο Γκαγκάριν ήταν άνθρωπος και όχι πύραυλος με τον οποίο φτάσαμε ως το φεγγάρι. Τμήμα άσματος:
Δυο παλιοί συμμαθητές
Με ταξίδεψαν που λες
Μ’ έναν πύραυλο Γκαγκάριν
Φτάσαμε ως το φεγγάρι
Κι έμοιαζε σαν να ‘ταν χθες

Η σειρά μου αρέσει.

Γιώργος Φασουλόπουλος
Αρχισυντάκτης

καλησπέρα παιδιά

Γιάννη, στην πρώτη διαστημική πτήση μάλλον δεν δοκίμασε ο Γκαγκάριν την «τροφή των αστροναυτών» που γευτήκατε εσύ και ο Μερκούρης στο Γκάζι

αυτή η πτήση διάρκεσε μόνον 108 λεπτά, χρόνος το πολύ για … ένα καφεδάκι

comment image
ο Γκακγκάριν στην Αθήνα, το 1962

comment image
η προτομή του στο Ηράκλειο

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλημέρα Χριστόφορε.
Λίγο μετά τον πρώτο άνθρωπο στο φεγγάρι φίλος του πατέρα μου δάσκαλος συζητούσε μαζί του:
-Σταμάτη εμείς ζήσαμε εντυπωσιακή εποχή. Από τα γαϊδούρια και τα κάρα είδαμε μέχρι και τον πρώτο άνθρωπο στο φεγγάρι. Τα παιδιά δεν θα δουν τόσο μεγάλες αλλαγές.
Τα παιδιά ήταν ξαδέρφη μου (γιαγιά σήμερα) και ο υποφαινόμενος.
Τότε μου φάνηκε λογικό. Σήμερα που λαμβάνω και στέλνω ακαριαία εικόνες οπουδήποτε, που βρίσκω όποιο τραγούδι και όποια ταινία θέλω, που γνώρισα την τηλεεκπαίδευση, τις εξελίξεις της Φυσικής, της Χημείας, της Ιατρικής της Οδοντιατρικής και της Βιολογίας, έχω πεισθεί πώς κάθε άνθρωπος, κάθε εποχής θα θεωρεί ότι έζησε εντυπωσιακές εξελίξεις τις οποίες δεν θα ζήσουν οι επόμενες γενιές.
Θα λέει τα ίδια με τον αξέχαστο φίλο του πατέρα μου (εκπληκτικό αφηγητή) πέφτοντας λιγάκι έξω.
Σκέφτομαι πως σε μια εκθετική καμπύλη όλα τα τμήματά της μοιάζουν αν εστιάσεις σ’ αυτά (Graph-θέαση-παράθυρο).

Μερκούρης Παναγιωτόπουλος

Χριστόφορε πολύ ωραία μας θυμίζεις το επίτευγμα του Γκαγκάριν.
Γιάννη, τότε στο Γκάζι είχα δοκιμάσει κι εγώ το “κοτόπουλο”, αλλά δεν πρέπει να ήταν πολύ φρέσκο! Μπορεί να ήταν από την εποχή του Γκαγκάριν!
Με αφορμή την ανάρτηση που έκανα πριν 3 μέρες για την επέτειο ανακοίνωσης της πρώτης επτάδας Αμερικανών αστροναυτών, έψαξα να βρω μια αντίστοιχη ημερομηνία για τους πρώτους Ρώσους κοσμοναύτες. Τελικά, λόγω της κρυψίνοιας των Σοβιετικών, ποτέ δεν ανακοινώθηκε κάτι τέτοιο. Στην πραγματικότητα η διαδικασία επιλογής πρέπει να ολοκληρώθηκε μέσα στον Μάρτιο του 1960. Επίσημα έγινε γνωστό ότι υπάρχει σοβιετικό διαστημικό πρόγραμμα μέσα από την εκτόξευση του Γκαγκάριν. Τώρα συγκεντρώνω υλικό και κάποια μέρα θα γράψω για το αντίστοιχο Σοβιετικό πρόγραμμα.

Μερκούρης Παναγιωτόπουλος

Ναι, οι 2 πρώτοι ήταν ο Γκαγκάριν και ο Τίτοφ. Ο τρίτος καλύτερος ήταν ο Grigori Nelyubov, που όμως ποτέ δεν πέταξε και αποβλήθηκε από το πρόγραμμα (με δύο άλλους) τον Απρίλιο του 1963. Είχαν συλληφθεί μεθυσμένοι  από την στρατιωτική αστυνομία, τον Μάρτιο του ’63, στον σταθμό Chkalovskaya του Μετρό της Μόσχας. Αυτοκτόνησε(;) τον Φεβρουάριο του 1966 πέφτοντας στις γραμμές του τρένου στο Βλαδιβοστόκ, όπου είχε σταλεί μετά την αποπομπή του. (Σαν προδημοσίευση!)

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Αυτά είναι ωραία!
Πέρα από το πολύτιμο υλικό που έχεις συγκεντρώσει, όχι μόνο σε παρουσιάσεις και καυτές πατάτες.

Διονύσης Μάργαρης
Διαχειριστής
3 μήνες πριν

Ο Γκαγκάριν στην Αθήνα και στην Κύπρο
https://www.facebook.com/politikoi.prosfigoi/videos/2789718651343808/

Τελευταία διόρθωση3 μήνες πριν από Διονύσης Μάργαρης
Γιώργος Φασουλόπουλος
Αρχισυντάκτης
Απάντηση σε  Διονύσης Μάργαρης

από το βίντεο που κοινοποίησες Διονύση και απ’ τη «Μηχανή του Χρόνου»

ο Μακάριος τον υποδέχεται στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Καραμανλής στο πολιτικό του γραφείο – όχι στο πρωθυπουργικό,
αντιδράσεις

&nbspcomment image

η επίσκεψη στην Ακρόπολη και με πολιτική σημειολογία, είμαστε στο 1962 – Ψυχρός Πόλεμος

comment image

και τα ρεφλέξ

comment image

Τελευταία διόρθωση3 μήνες πριν από Γιώργος Φασουλόπουλος
Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Λαϊκόν αναψυκτήριο “Γκαγκάριν”

Και ανέκδοτο:
Ο Γκαγκάριν έγινε αρχικά δεκτός από τον Χρουτσώφ. Ο Νικήτα ρωτά:
-Είδες τον Θεό;
-Ναι.
-Ωχ. Το φοβόμουν.
Αργότερα έγινε δεκτός από τον Πάπα:
-Είδες τον Θεό;
-Όχι.
-Ωχ. Το φοβόμουν.

Και το άσμα.
Ο πύραυλος Γκαγκάριν στο 0:43.

Γιώργος Φασουλόπουλος
Αρχισυντάκτης

το θρυλικό «Γκαγκάριν» του Νίκου Τριανταφυλλίδη
που μαζί με το «Ρόδον» του Μπόμπολα, το «Τζαζ κλαμπ» του Μπαράκου και το «Χαφ Νοτ» του Νίκου Σαχπασίδη αποτέλεσαν τους σημαντικότερους λάιβ μουσικούς χώρους της πόλης τις προηγούμενες δεκαετίες

μια αναφορά και στην εκπαιδευτική διάσταση του ταξιδιού του Γκαγκάριν στην εκπαίδευση των Φ.Ε.

το 1957 η Σοβιετική Ένωση έστειλε στο διάστημα τον πρώτο δορυφόρο, το γνωστό Σπούτνικ, κερδίζοντας έτσι τις εντυπώσεις αλλά και το προβάδισμα στην τεχνολογική κούρσα για την κατασκευή διηπειρωτικών πυραύλων ικανών να πλήξουν τη Βόρεια Αμερική
ένα χρόνο αργότερα και μέσα σε κλίμα εθνικής κρίσης το Αμερικανικό Κογκρέσο ψήφισε το νόμο με τίτλο Εκπαίδευση για την Εθνική Άμυνα (National Defense Education Act). Στόχος της κυβέρνησης ήταν να ενισχυθεί η διδασκαλία των μαθηματικών και των θετικών επιστημών στα δημόσια σχολεία της χώρας
οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις που ακολούθησαν, κατά την κυβέρνηση, ήσαν απαραίτητες για να αποκτήσει η χώρα το ανθρώπινο δυναμικό που της χρειαζόταν ώστε να πετύχει τους ευρύτερους πολιτικο-στρατιωτικούς στόχους του ψυχρού πολέμου (1)

το προϊόν της μεταρρύθμισης για τη Φυσική

comment image

περισσότερα:

The NDEA was influenced by the Soviet launch of the satellite Sputnik on October 4, 1957. U.S. citizens feared that education in the USSR was superior to that in the United States, and Congress reacted by adding the act to bring U.S. schools up to speed

Θοδωρής Παπασγουρίδης

Κάποιος άλλος είχε προηγηθεί!
Πριν γίνει πειραματόζωο της Σοβιετικής Διαστημικής Υπηρεσίας, ήταν αδέσποτο στην Μόσχα. Η επιλογή ενός αδέσποτου ήταν σκόπιμη, ώστε να έχει συνηθίσει στο κρύο και την πείνα και να μπορεί να αντεπεξέλθει ευκολότερα τυχόν δυσμενείς καταστάσεις κατά την πτήση.

comment image

Ήταν ημίαιμη, πιθανώς τριών ετών. Το όνομά της στην αρχή ήταν Kudryavka (“μικρή σγουρομάλλα” στα Ρώσικα) ενώ την φώναζαν και Zhuchka (“Ζουζούνι”) και Limonchik (“Λεμόνι”).
Πέρασε μία σχετική εκπαίδευση εξοικείωσης με περιορισμένους χώρους και με τους θόρυβους και την επιτάχυνση της εκτόξευσης και στις 3 Νοέμβριου 1957 (για να γιορταστεί η 40-ή επέτειος της Ρωσικής Επανάστασης) εκτοξεύτηκε με το Σπούτνικ 2.
Το Σπούτνικ 2 είχε σχεδιαστεί και κατασκευαστεί στα γρήγορα, σε μόλις ένα μήνα, καθώς ο Νικίτα Χρουστσόφ είχε δώσει ρητή εντολή να προλάβει να εκτοξευτεί ο δορυφόρος στην επέτειο της Ρωσικής Επανάστασης. Ως αποτέλεσμα, αντίθετα με τους μεταγενέστερους σοβιετικούς δορυφόρους, δεν είχε προλάβει να σχεδιαστεί και για ασφαλή επανείσοδο στην ατμόσφαιρα και έτσι η Λάικα ήταν καταδικασμένη απ’ τη στιγμή που άρχισε το ταξίδι της.
Το σχέδιο ήταν να μείνει ζωντανή επί 10 μέρες σε τροχιά, τρεφόμενη με ένα τζελ που περιείχε θρεπτικά συστατικά, και ύστερα να της γίνει ευθανασία, με δηλητήριο που είχε τοποθετηθεί στο τζελ που θα κατανάλωνε την δέκατη ημέρα. Οι αισθητήρες που ήταν τοποθετημένοι πάνω της έδειξαν ότι επιβίωσε απ’ την εκτόξευση, οι παλμοί της όμως έφτασαν τους τριπλάσιους από το κανονικό λόγω του φόβου και επανήλθαν μετά από πολλή ώρα.
Επειδή ακριβώς το Σπούτνικ 2 είχε κατασκευαστεί πολύ γρήγορα και πρόχειρα, προκειμένου να προλάβει την επέτειο της Επανάστασης, λίγο μετά την επιτυχή τοποθέτηση σε τροχιά γύρω από τη Γη παρουσιάστηκε μία βλάβη στο σύστημα θερμομόνωσης και εξαερισμού, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία στον χώρο που βρισκόταν η Λάικα να φτάσει ή ίσως και ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Καθώς ο οργανισμός των σκύλων δεν μπορεί να αντέξει τέτοια υπερθέρμανση, λόγω έλλειψης ιδρωτοποιών αδένων, η Λάικα πέθανε από έναν συνδυασμό θερμοπληξίας, καταπόνησης και ακραίου στρες, σε 5 έως 7 ώρες μετά την εκτόξευση, αφού είχε συμπληρώσει 4 τροχιές γύρω από τη Γη. Το Σπούτνικ 2 εξαερώθηκε κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα στις 14 Απριλίου 1958, μετά από 2.570 τροχιές γύρω από τη Γη.
Εκτός από τον πρώτο ζωντανό οργανισμό σε τροχιά, έγινε έτσι και το πρώτο θύμα της εξερεύνησης του διαστήματος. Η πτήση της όμως απέδειξε ότι οι ζωντανοί οργανισμοί μπορούσαν να επιβιώσουν από μια εκτόξευση και από τις συνθήκες που επικρατούν σε τροχιά και έδωσε τα πρώτα στοιχεία για το πως συμπεριφέρονται τα έμβια όντα στο διάστημα. Παρόλα αυτά, ο τότε εκπαιδευτής της, Όλεγκ Γκαζένκο, το 1998 δήλωσε ότι «Όσο ο καιρός περνάει, μετανιώνω όλο και πιο πολύ γι’ αυτό που έκανα. Αυτά που μάθαμε από αυτή την αποστολή δεν ήταν τόσα ώστε να δικαιολογούν το θάνατο του σκυλιού».
Να είσαι καλά Χριστόφορε, να μας θυμίζει τους θρύλους που μας μεγάλωσαν
Γιώργο, θα ήταν αδικία να μην αναφέρουμε το Κύτταρο στην Ηπείρου, το Skylab και την Λήδρα στην Πλάκα, όπως και τα “Αχ Μαρία” και “An Club” στα Εξάρχεια….

Τελευταία διόρθωση3 μήνες πριν από Διονύσης Μάργαρης
Θοδωρής Παπασγουρίδης

Χριστόφορε, χθες ξέχασα να δώσω το σύνδεσμο από τη ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ
Φαντάζομαι πως έγινε αντιληπτή η πηγή
Ούτε εγώ γνώριζα τις λεπτομέρειες…

Οι δικές μου αναμνήσεις είναι από Ολυμπιάδες με αθλητές από την CCCP
και την DDR…. και βέβαια από τον Μίσα να δακρύζει στη Ολυμπιάδα
της Mockba το 1980

Πρόδρομος Κορκίζογλου

Οι “θύμισές” μου και η δική μου “εμπειρία” από την πρώτη πτήση ανθρώπου στο διάστημα, και δη, του Γιούρι Γκαγκάριν!
1961: ήμουν 7-8 χρονών.
Στο χωριό μου Ζ. Πηγή Φαρσάλων, στο συνοικισμό που απείχε γύρω στα 300-400 μέτρα από τους ντόπιους Καραγκούνηδες, και κατοικούνταν από περίπου 20 οικογένειες που ήρθαν πρόσφυγες το 1923 από την Καππαδοκία με την ανταλλαγή των πληθυσμών,
οι άντρες μετά την ολοήμερη αγροτική και κτηνοτροφική δραστηριότητά τους, το σούρουπο και μέχρι τις 9-10 η ώρα, μαζευόντουσαν σε πεζούλες και κουβέντιαζαν για διάφορα, κυρίως πολιτικά.
Επίσης και οι γυναίκες στις γειτονιές, σε μικρές ομάδες 3-5, λέγανε τα δικά τους, χώρια από τους άντρες!
Εμείς τα παιδιά παίζαμε συνήθως κρυφτό ή μπάλα με αυτοσχέδια υλικά, χαρτιά, πατσαβούρα, και σχοινί γύρω γύρω για να έχει συνοχή, μέχρι να..διαλυθεί εξ ων συνετέθη!
Αποκαμωμένοι από το παιχνίδι, τα αγόρια πήγαιναν στους άνδρες, τα κορίτσια στις γυναίκες.
Την βαρύτητα του λόγου την είχαν οι γέροντες, καπνίζοντας αρειμανίως τα σέρτικα τσιγάρα.
Η πληροφόρηση ήταν από το ραδιόφωνο ή καμιά εφημερίδα που την έφερνε κάποιος αν πήγαινε στα Φάρσαλα, και .. ξεκοκκαλίζονταν στο διάβασμα κυρίως στο καφενείο.
Θυμάμαι τους άντρες να κοιτάζουν προς τον ξάστερο ουρανό, και να δείχνουν μικρά κινούμενα σημαδάκια, που πολλές φορές ήταν αποκύημα της φαντασίας τους, και να λένε ότι αυτό ήταν το Σπούτνικ!
Βλέπετε, είχαν πληροφορηθεί ότι γίνονταν η πτήση, και θεωρούσαν ότι θα ήταν ορατό το σκάφος!!
Συνήθως ήταν αεροπλάνο που πετούσε σε αρκετό ύψος…
Θυμάμαι που πολλές φορές η κουβέντα κατέληγε σε καυγαδάκι, και γύρναγε σε πολιτική!
Οι αριστεροί , πρόσφατες σχετικά οι μνήμες του εμφυλίου, μιλούσαν συγκρατημένα, γιατί ήσαν κυρίαρχοι της εξουσίας οι δεξιοί, και τα “καρφιά” της αστυνομίας ..μαζεύανε υλικό!
Οι κεντρώοι μιλούσαν πιο ελεύθερα.
Οι δεξιοί υμνούσαν την Αμερική και την Αγγλία, ότι ετοιμάζουν πολύ καλύτερη αποστολή, αλλά δεν το λένε, για να μη τους πάρουν τα μυστικά οι κομμουνιστές!
Εμείς τα παιδιά, παρακολουθούσαμε τις διενέξεις, δεν καταλαβαίναμε πολλά πράγματα, μέχρι που κλείνανε τα μάτια από τη νύστα, και ερχόντουσαν οι μανάδες μας να μας μαζέψουν…