Διαγώνισμα Φυσικής Γ Λυκείου 2021

ΘΕΜΑ Δ
Το κυλινδρικό δοχείο δ έχει εμβαδόν βάσης Αδ=125 cm2 και ύψος h=40cm . Το δοχείο Δ επίσης κυλινδρικό, έχει εμβαδόν βάσης ΑΔ=400cm2 , ύψος Η=1,5m και είναι γεμάτο με νερό ενώ η ελεύθερη επιφάνεια του νερού είναι σε επαφή με έμβολο Ε εμβαδού ΑΕ=ΑΔ και μάζας ΜΕ=10kg . Η οριζόντια ομογενής δοκός ΑΓ μήκους l=2m και μάζας Μ=2kg , έχει στο άκρο της Γ στερεωμένη σφαίρα μάζας m=2kg η οποία εφάπτεται στο μέσον του εμβόλου Ε ενώ το άλλο άκρο της Α συνδέεται μέσω νήματος με το δοχείο δ . Το νήμα διέρχεται από το αυλάκι ακίνητης τροχαλίας μάζας Μτρ=2kg όπως φαίνεται στο σχήμα . Με βρύση σταθερής παροχής Π=0,01L/s και με τη βοήθεια ενός λάστιχου ώστε το νερό να φθάνει στον πυθμένα του δοχείου δ, τη στιγμή to=0 αρχίζουμε να γεμίζουμε το δοχείο με νερό και όταν αυτό γεμίσει κλείνουμε την βρύση. Στο σημείο Ζ της δοκού υπάρχει υπομόχλιο ώστε να ασκείται δύναμη στο έμβολο……….

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΛΥΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ

(Visited 14,098 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
27 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Παρμενίων Μανδραβέλης

Θοδωρή καλημέρα.Πολύ καλή η ιδέα σου να συμπεριλάβεις στο διαγώνισμα σου θέματα και ιδέες καταξιωμένων συναδέλφων.Αυτό μαζί με την ευχέρεια που έχεις να συλλαμβάνεις ιδέες και να συντάσεις αξιόλογα θέματα, οδηγεί σε ένα αποτέλεσμα που επιτυγχάνει το στόχο του.Είναι μια χρονιά ιδιαίτερη στην οποία οποιαδήποτε προσπάθεια πρόβλεψης ή εκτίμησης για τη δομή των θεμάτων που θα τεθούν στις εξετάσεις είναι τοτυλάχιστον αφελής.Τα θέματα που επιλέγεις το δείχνουν αυτό, καθώς διατρέχουν το μήκος και το εύρος της ύλης,περιέχουν αποσπάσμστα κλασικών και πιθανών θεμάτων για τις πανελαδικές,αλλα συγχρόνως θυμιζουν στου υποψήφιους ότι όλα “πέφτουν και ολά δεν πέφτουν “. Είναι ένα διαγώνισμα που κρίνεται χρήσιμο για κάθε μαθητή.

Διονύσης Μάργαρης
Διαχειριστής
5 μήνες πριν

Καλημέρα Θοδωρή και καλό ΣΚ.
Σε ευχαριστούμε για το μοίρασμα και αυτού του διαγωνίσματος, είτε το δει κάποιος σαν διαγώνισμα είτε σαν εργαλείο επανάληψης…
Νομίζω ότι οι φίλοι θα το τιμήσουν δεόντως…

Κωνσταντίνος Καβαλλιεράτος

Kαλημέρα.Στο θεμα Α3 τι ειναι το Α?

Αποστόλης Παπάζογλου
Αρχισυντάκτης

Καλημέρα Θοδωρή. Χτες βράδυ, περιμένοντας να ανοίξει η πλατφόρμα εμβολιασμού, είδα το διαγώνισμα και στη θέα των ερωτημάτων στο θέμα Α, τρόμαξα. Βλέποντας το σχόλιό σου κατάλαβα τις προθέσεις σου και πήγα ήσυχος για ύπνο. Σε ευχαριστούμε για το πολύ καλό εργαλείο επανάληψης.

Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης
5 μήνες πριν

Καλημέρα Θοδωρή. Εξαιρετικά θέματα επανάληψης, που από το Α΄ θέμα, ήδη βάζουν τους μαθητές σε κριτική σκέψη.
Στο Α΄πολύ καλό το Α3 με την ημιανορθωμένη τάση.
Το θέμα Β είναι το ένα καλύτερο από το άλλο, ιδιαίτερα το Β4, που έχεις προσέξει να βρίσκεται το σώμα σε ακραία θέση, ώστε να ισχύει ο τύπος του πλάτους του σχολικού. Ψάχνοντας στο Υλικό βρήκα την πολύ διδακτική ανάρτηση σου:
ΦΘΙΝΟΥΣΑ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ ή χορεύοντας στο σκοτάδι
την οποία αναφέρω αφού αφορά και υποψήφιους θεματοδότες, μέρες που είναι…(Βρήκα 2 με τον ίδιο τίτλο, κάτι γίνεται με τα link – κοίταξέ το).
Στο Γ1 η μεταβλητή δύναμη παρακάμπτεται, αφού η ΣF βγαίνει σταθερή 15Ν.
Πολύ καλό είναι και το Δ΄θέμα, που περιλαμβάνει όλη τη θεωρία στα ρευστά, αλλά έχει και την ισορροπία στερεού.
Να είσαι καλά!

Τελευταία διόρθωση5 μήνες πριν από Διονύσης Μάργαρης
Διονύσης Μάργαρης
Διαχειριστής
5 μήνες πριν

Καλησπέρα Ανδρέα.
Τώρα πια… υπάρχει μια μόνο ανάρτηση 🙂
(είχε γίνει στη δοκιμαστική φάση, του νέου δικτύου, μια μεταφορά που παρέμεινε…)

Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης
5 μήνες πριν
Απάντηση σε  Διονύσης Μάργαρης

Ευχαριστούμε Διονύση.

Ξενοφών Στεργιάδης
5 μήνες πριν

Κ.Μάργαρη, πότε θα κάνετε ανασχηματισμό γιατί ο porte parole (σκέψου να κατηγορείσαι για καθαρευουσιάνος και να απαντάς με τη γλώσσα των σαλονιών) ή spokesman του ylikonet προσάπτει χαρακτηρισμούς σε αθώα μέλη του δικτύου.
Ο άλλος έχει καεί στην προθέρμανση, reporter θα παραμείνει;

Διονύσης Μάργαρης
Διαχειριστής
5 μήνες πριν

Καλησπέρα Θοδωρή, καλησπέρα Ξενοφώντα.
Τώρα τι παίζεται εκεί κάτω στον Πειραιά (όχι στα καμίνια!!!) , δεν ξέρω…
Έχουν περάσει χρόνια, από όταν εγώ ήμουν στο 9ο και τότε δεν υπήρχε διαδίκτυο, οπότε τον Στεργιάδη, μόνο σαν όνομα τον γνώριζα, από τους μαθητές μου!!!
Τώρα έχετε τους ίδιους μαθητές, αλλά είσαστε και οι δύο μέλη του ylikonet, χωρίς όμως γαλόνια 🙂
Σε έναν από τους τελευταίους ανασχηματισμούς, ο Θοδωρής έμεινε απλός στρατιώτης Ξενοφώντα, όσον και αν εσύ τον αποκαλείς porte parole!!!
Όσον αφορά τον “άλλον” δεν γνωρίζω σε ποιον αναφέρεσαι.
Εγώ ένας απλός διαχειριστής είμαι…

Τελευταία διόρθωση5 μήνες πριν από Διονύσης Μάργαρης