ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Γ΄ ΤΑΞΗΣ
ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ
29 ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2021
ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΥΚΛΟΥ
ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΟΚΤΩ (8)
ΘΕΜΑ 1ο
Στις ερωτήσεις Α1-Α4 να γράψετε τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.
Α1. Ο τροχός του διπλανού σχήματος περι στρέφεται με συχνότητα f, οπότε το σώμα Σ μάζας m δεμένο στο ελατήριο σταθεράς k εκτελεί ταλάντωση μέσα σε μέσο από το οποίο δέχεται δύναμη της μορφής F΄= -bυ με b = σταθ. Η εξίσωση που περιγράφει την απομάκρυνση του σώματος σε συνάρτηση με το χρόνο είναι . Τι από τα παρακάτω ισχύει;
α. Το σώμα εκτελεί εξαναγκασμένη ταλάντωση και βρίσκεται σε κατάσταση συντονισμού.
β. Αν αρχίσουμε να περιστρέφουμε πιο γρήγορα τον τροχό, για κάποια συχνότητα το σώμα θα απορροφά ενέργεια κατά το βέλτιστο τρόπο.
γ. Αν αρχίζουμε να μειώνουμε την περίοδο περιστροφής του τροχού, το πλάτος ταλάντωσης του σώματος αποκλείεται να ξαναπάρει την τιμή Α1.
δ. Αν αρχίζουμε να αυξάνουμε την συχνότητα περιστροφής του τροχού, για κάποια τιμή συχνότητας το πλάτος ταλάντωσης του σώματος θα γίνει και πάλι ίσο με Α1.
………………………………….
Η συνέχεια ΕΔΩ
Οι απαντήσεις ΕΔΩ
Ή όλο το διαγώνισμα με τις λύσεις εδώ, ή και εδώ.
Καλημέρα Νεκτάριε.
Να σε ευχαριστήσω και για το νέο σου διαγώνισμα που μοιράστηκες μαζί μας.
Είμαι σίγουρος ότι θα τιμηθεί δεόντως!!!
Να είσαι καλά.
Nεκτάριε καλημέρα!
Μας προσφέρεις ένα διαγώνισμα πραγματικό κριτήριο.Εκτιμώ οτι υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις των πανελλαδικών εξετάσεων και υπο την έννοια αυτή αποτελεί μετρητή ετοιμότητας κάθε υποψήφιου.Αυτός νομίζω είναι ο στόχος σου.Θα το προωθήσω στα mail των μαθητών μου για να το προσπαθήσουν έγκαιρα.
Θα ήθελα πριν το προωθήσω να ελέγξεις λιγο την εκφώνηση του Γ θέματος όπου σε κάποιο σημείο αναφέρεις κάτι για κυκλικό πηνίο.
Καλημέρα Διονύση και Παραμενίωνα. Σας ευχαριστώ για τον καλό σας λόγο.
Παρμενίωνα, στο θέμα Γ όταν το είχα βάλει στο σχολείο, στη θέση του αντιστάτη R2 είχα κυκλικό πηνίο. Είπα να το ελαφρύνω στο διαγώνισμα που ανέβασα, οπότε έβγαλα το κυκλικό πήνίο και έβαλα τον αντιστάτη R2. Σε εκείνο όμως το σημείο που το εντόπισες ξέχασα να το αλλάξω και ξέμεινε… Το άλλαξα λοιπόν εκεί… Η φράση κυκλικό πηνίο πρέπει να γίνει αντιστάτης R2. Αν το ξανακατεβάσεις θα το δεις διορθωμένο. Σε ευχαριστώ για την επισήμανση…
Καλό Πάσχα με υγεία σε όλα τα αγαπημένα σας πρόσωπα και σε εσάς εύχομαι.
Πολύ καλό διαγώνισμα Νεκτάριε, “μετρητής ” γνώσεων και δυνατοτήτων ενός υποψηφίου ενάμισυ μήνα πριν τις εξετάσεις του!
Μπορεί να καλύψει ακόμη διάφορα κενά που θα διαπιστώσει.
Καλή Ανάσταση με Υγεία και ευτυχία.
Να σαι καλά Πρόδρομε για τον καλό σου λόγο. Η αλήθεια είναι ότι όλα τα θέματα είναι “δοκιμασμένα” και “γραμμενα” από τους μαθητές στο σχολείο μου… οπότε ναι θεωρώ ότι αποτελούν ένα πολύ καλό κριτήριο γιατί υπάρχουν ”γραπτά κριτήρια” από τους μαθητές.
Ένα νέο στοιχείο που επιχείρησα να εντάξω στην ανάρτησή μου και στις απαντήσεις είναι η αναλυτική μοριοδότηση των θεμάτων. Δηλαδή τι κερδίζει κάθε μαθητής αναλυτικά από αυτό που θα γράψει. Προφανώς είναι μια υποκειμενική κρίση, αλλά λόγω της παρουσίας μου τα τελευταία πέντε χρόνια στα εξεταστικά κέντρα των προφορικών αδυνάτων αλλά και στη βαθμολόγηση των γραπτών, έχω αποκτήσει εκτιμώ κάποια εμπειρία. Εξάλλου με ”βαθμολογικό πρότυπο” βαθμολογώ και στο σχολείο, έτσι ώστε όλοι οι μαθητές να βαθμολογούνται με τον ίδιο τρόπο.
Έδω μου επιτρέπεις να τονίσω και την σοβαρότητα που πρέπει να επικρατεί στη σωστή βαθμολόγηση των γραπτών… Γιατί φέτος έχω δει ευτράπελα…
Είναι πολύ άδικο να βάζεις τα παιδιά να γράφουν και είτε να μην τους τα διορθωνεις ποτέ, είτε να τους τα διορθώνεις μετά από ένα μήνα, είτε να τους παραμυθιάζεις βάζοντας τους να κάνουν αυτοδιόρθωση για να μην μπεις στον κόπο να διορθώσεις…
Και όλα αυτά δεν είναι προιον φαντασίας μου είναι μια πραγματικότητα που δυστυχώς την έζησα φέτος σε έντονο βαθμό…
Παιδιά, φίλοι μου μαθητές, μην αφήνετε κανέναν να μην βαθμολογεί τον κόπο σας… Όπως εμείς απαιτούμε να γράφετε διαγωνίσματα, να απαιτείτε και εσείς να σας τα διορθώνουν.
Καλή Ανάσταση Πρόδρομε με υγεία και να χαίρεσαι όλη σου την οικογένεια.
Καλησπέρα Νεκτάριε. Και καλό διαγώνισμα είναι, αλλά και χρήσιμες οι απαντήσεις με την επιμέρους μοριοδότηση.
Καλή Ανάσταση
Καλησπέρα Αποστόλη. Να είσαι καλά. Καλή Ανάσταση. Να περάσεις όμορφα με την οικογένειά σου.
Καλησπέρα Νεκτάριε. Εξαιρετικό το διαγώνισμά σου! Επιπέδου εξετάσεων και χωρίς υπερβολές.
Το Α θέμα είναι λίγο πάνω από απλές ερωτήσεις θεωρίας και πολύ καλά κάνεις, γιατί ο σκοπός μας αυτή την εποχή πρέπει να είναι η επανάληψη αλλά και η συμπλήρωση κενών…
Το Β3 μου άρεσε ιδιαίτερα με την εσωτερική αντίσταση του πλαισίου. Η γνώμη μου είναι πως πρέπει να χρησιμοποιηθεί σύμβολο ΗΕΔ για το πλάτος Ε = ΝΒΑω και μετά στο νόμο Ohm Ιεν = Εεν /Rολ και βέβαια Vεν για τη συσκευή στο εξωτερικό κύκλωμα.
Το Γ είναι πολύ ωραίο θέμα επαγωγής σε ράβδο. Την εκθετική αύξηση της τάσης στο τέλος δεν ξέρω πόσοι μαθητές θα τη ζωγράφιζαν.
Το Δ τεστάρει ένα μεγάλο μέρος των γνώσεων σε κρούσεις, ταλαντώσεις και στερεό, χωρίς να κουράζει.
Παρατήρησα επίσης ότι “λείπει” η κινηματική στερεού, αλλά έτσι κι αλλιώς δε μπορούν όλα να χωρέσουν…
Να είσαι καλά και καλό Πάσχα με υγεία!
Καλησπέρα Ανδρέα και χρόνια πολλά. Σε ευχαριστώ πολύ για τον καλό σου λόγο.
Για το Α΄θέμα το έγραψα και δίπλα στον Γιάννη.
Για να έχει αξία το Α΄ θέμα θα πρέπει να βάλει το μαθητή να σκεφτεί και λίγο… Όχι να λύσει καμιά σελίδα πράξεις αλλά σίγουρα να σκεφτεί.
Στο Β3, που η αλήθεια είναι ότι το έχασαν πολύ μαθητές όταν το έγραψαν, διότι επέλεξαν την V = NBAω ώς τάση και στα άκρα της συσκευής, χρησιμοποίσα το συμβολισμό του σχολικού που αναφέρεται σε V αντί για Ε. Στο Β3 είχα στο μυαλό μου να βάλω είτε αυτό, είτε ένα από κινηματική στερεού, που πιστεύω ότι κάπου θα παίξει ως θέμα στις πανελλαδικές. Τελικά η αντίσταση του πλασίου κέρδισε…
Στο Γ θέμα που είχα βάλει στο σχολείο, είχα αντί για τον R2 πηνίο… Το ελάφρυνα όμως βγάζοντας το πηνίο και βάζοντας τον αντιστάτη.
Όσον αφορά το διάγραμμα έχω παίξει πολύ στο σχολείο με διαγράμματα και στους Ιατρικάριους προσπαθώντας να τους το εξηγήσω με τη λογική ότι αποκτώντας το υορ πρέπει να μηδενίζεται η κλιση του διαγράμματος… Με απλά λογάκια δηλαδή και αποφεύγοντας να μιλήσω για εκθετική.
Στο Δ ναι έπαιξα με λίγο από όλα…
Χαίρομαι που το ευχαριστήθηκες… Ο στόχος μου ήταν να δώσω ένα καλό διαγώνισμα επανάληψης σε όλους τους μαθητές και συναδέλφους με το σκεπτικό και της μοριοδότησης στις απαντήσεις.
Καλό Πάσχα στην όμορφη Πάτρα.. Καλή Ανάσταση με αγαπημένα σου πρόσωπα και υγεία.
Νεκτάριε, νομίζω ότι είναι πολύ καλό διαγώνισμα αν και υπερβαίνει το τρίωρο. Κάθισα και το έλυσα (στη ησυχία του σπιτιού μου) και έτσι δεν υπερβάλλω.
Για τα Α συμφωνώ ότι πρέπει να χρειάζονται κάποια «στάση» να σκεφτούν και όχι να τσεκάρουν στα γρήγορα για να πάνε στα επόμενα.
Στο Γ3 νομίζω ότι χρειάζεται να ειπωθεί ότι t1<2s.
Στο Δ2 στην απάντησή σου χρειάζεται να συγκριθεί με την περίοδο (ή η αντίστοιχη φάση με το 2π).
Μια γενική παρατήρηση είναι ότι οι διατυπώσεις μπορούσαν σε κάποια σημεία να ήσαν καλύτερες (πχ. στο Γ4).
Θα το δώσω στους μαθητές μου όταν επανέλθουμε.
Να είσαι καλά και καλό Πάσχα.
Καλησπέρα Κωνσταντίνε χρόνια πολλά.
Σε ευχαριστώ για την αναλυτική ενασχόληση με το διαγώνισμα που ανήρτησα και τον καλό σου λόγο.
Όσον αφορά το θέμα των διατυπώσεων… Το πώς διατυπώνεις ένα θέμα είναι πάντα σχετικό και αφορά τόσο τη γλώσσα που χειρίζεται ο καθηγητής στην τάξη, όσο και τη γλώσσα που χρησιμοποιείται στις διατυπώσεις των θεμάτων που βλέπουμε στις πανελλαδικές…Για παράδειγμα αν κάποιος καθηγητής χρησιμοποιεί στη διδασκαλία του “καθαρεύουσα” σίγουρα οι διατυπώσεις μου θα του φαίνονται πιο ξένες.
Δεν καταλαβαίνω όμως το κομμάτι που λες γενικά “… θα μπορούσαν σε κάποια σημεία να ήσαν καλύτερες…” Διαπιστώνεις κάποια ασάφεια σε διατυπώσεις; Τι ακριβώς σε προβλημάτισε στο Γ4 (ή οπουδήποτε αλλού στο διαγώνισμα); Δεν ήταν κατανοητό τι ζητούσα;
Για το Γ3 δεν νομίζω ότι θα έπρεπε να αναφερθεί ότι t1 < 2 s, καθώς ζητάω χρονική στιγμή και χρονική στιγμή μπορεί να βρεθεί μόνο με τύπους κίνησης, οι οποίοι στο συγκεκριμένο πρόβλημα δεν ισχύουν μετά τα 2 s. Άρα αυτομάτως η χρονική στιγμή είναι μικρότερη από τα 2 s.
Στο Δ2 προφανώς και πρέπει ο μαθητής να κάνει κάποια σύγκριση για να προσθέσει με ασφάλεια τις σωστές αποστάσεις. Στις απαντήσεις το έκανα απευθείας και δεν το έδειξα είναι οι αλήθεια, αλλά πάντα οι απαντήσεις είναι ενδεικτικές.
Για τα Α΄ θέματα συμφωνώ απόλυτα μαζί σου… Δεν πρέπει κατ΄εμέ ένας μαθητής να παίρνει “δώρο” 5/20 σε πέντε λεπτά… Ας σκεφτεί και λίγο…
Να είσαι καλά Κωνσταντίνε.
Εύχομαι καλή Ανάσταση και χαίρομαι που θα αξιοποιήσεις το διαγώνισμα.
Νεκτάριε
Για το Γ3, προσωπικά φτάνοντας (σε αυτό που λες) είδα το αδιέξοδο ότι δε μπορούσε να γίνει υπολογισμός χρονικής στιγμής πέραν των 2s και «προσαρμόστηκα».
Οι διατυπώσεις σου είναι σαφείς. Δεν ισχυρίστηκα κάτι περί ασάφειας. Έχω μια ιδιαίτερη «λόξα» με τη γλώσσα μας, χωρίς να θεωρώ τον εαυτό μου θεματοφύλακά της (που δεν την είχα παλιότερα). Μάλλον μεγάλωσα και έγινα ιδιότροπος. Τα σχήματά σου είναι άψογα.
Εκτιμώ πολύ τη δουλειά όλων των συναδέλφων που όσοι έχουν ασχοληθεί μόνο αυτοί ξέρουν τις ατελείωτες απαιτούμενες ώρες. Εννοείται και την ανιδιοτέλεια να τη μοιράζεσαι.
Καληνύχτα
Πράγματι έχω προσέξει στις αναρτήσεις σου πόσο προσεγμένες γλωσσικά διατυπωμένες είναι οι δουλειές σου… Πέρα από τα συνηθισμένα… Προσωπικά δεν με ενοχλούν καθόλου… Ίσα ίσα θέλω να βλέπω διατυπώσεις και από άλλους εμπειρότερους συναδέλφους για να μαθαίνω και να γίνομαι καλύτερος…
Όσο για το ατελείωτες ώρες και την ανιδιοτέλεια… μην ξύνεις πληγές…
Γιατί έρχονται μαθητές μου και μου λένε για παράδειγμα ότι τους δίνουν τις ερωτήσεις επανάληψεις Σ-Λ που έφτιαξα με σβησμένο το κομμάτι Επιμέλεια: Πρωτοπαπάς Νεκτάριος… και τρελαίνομαι… Προφανώς με τη δουλειά μας… έχουμε κάνει πολλούς μάγκες…
Να είσαι καλά Φίλε Κωνσταντίνε. Σε ευχαριστώ πολύ και πάλι για την κριτική σου ματιά στο διαγώνισμα. Να περάσεις όμορφα το Πάσχα.
Νεκτάριε ευχαριστούμε για το διαγώνισμα που μας έδωσες, το οποίο αξιολογώ στο σύνολό του ως θετικό
Κάποιες μικρές, φιλικές παρατηρήσεις
Το Β1 νομίζω αντιμετωπίζεται πιο σύντομα. Από εξίσωση συνέχειας και Νόμου Bernoulli προκύπτει ταχύτητα εκροής υ=(3/2)* ρίζα(gh) και αφού s=2H-> υ*ρίζα(2H/g)=2H προκύπτει το αποτέλεσμα
Στο θέμα Γ μου άρεσε το Γ1 αλλά μετά δυσκολεύτηκα να «καταλάβω το σενάριο»…
Νομίζω έχτισες την άσκηση στην ιδέα υπολογισμού της μετατόπισης στο χρονικό διάστημα της ομαλά επιταχυνόμενης κίνησης. Προσωπικά θα άλλαζα λίγο τη δομή
Αμέσως μετά το Γ2 θα ζητούσα:
«Να σχεδιάσετε το διάγραμμα έντασης ρεύματος – χρόνου I=f(t) στο διάστημα 0-2s.»
Έτσι τη στιγμή t1 θα μπορούσαν να την βρουν από το εμβαδόν του τραπεζίου στο διάγραμμα I=f(t)
Στο Γ4 αντί για τη μετατόπιση από 0-4,5s θα έδινα
«αν γνωρίζετε πως στο χρονικό διάστημα 2-4,5s, η δυναμική βαρυτική ενέργεια του αγωγού αυξήθηκε κατά 72,5J»
Επίσης δεν κατάλαβα γιατί δίνεις την τιμή 8s στο διάγραμμα της δύναμης
Στο θέμα Δ έξυπνα αποφεύγεις τη συσπείρωση του ελατηρίου
Να είσαι καλά και για το τελικό διαγώνισμα 2021-22
Καλημέρα Θοδωρή και χρόνια πολλά.
Σε ευχαριστώ πολύ για τον καλό σου λόγο και για την ανάλυσή σου επί του διαγωνίσματος.
Επίσης να ζητήσω και συγνώμη για το καθυστερημένο της απάντησής μου αλλά για κάποιο λόγο το mail αναφοράς σχολίου σου είναι πάει στα spam και κατά τύχη το ανακάλυψα…
Για το διαγώνισμα:
Όντως το Β1 έχει και συντομότερο δρόμο. Συμφωνώ στη λύση που δίνεις.
Στο Γ θέμα το σενάριο έχει ως εξής:
Με τη επίδραση μεταβλητής δύναμης F ο αγωγός κινείται με σταθερή επιτάχυνση και μετά τη χρονική στιγμή t = 2 s η δύναμη F σταθεροποιείται, οπότε αφού την t = 2 s F > FL η κίνηση είναι επιταχυνόμενη με μειούμενο α. Όλες αυτές τις πληροφορίες αντί να τις περιγράψω τις έδωσα από το διάγραμμα (όντως το 8 s δεν χρειάζεται αφού την 4,5 s υπάρχει υoρ…)
Για την ομαλά επιταχυνόμενη κίνηση, ήθελα να ξεφύγω από το κλασσικό κάντε διάγραμμα ι-t και βρείτε από εκει το επαγωγικό φορτίο για κάποιο δοσμένο χρονικό διάστημα και κινήθηκα ανάποδα. Έδωσα το φορτίο και ζήτησα το χρόνο, οπότε οδηγηθήκαμε στη χρονική εξίσωση μετατόπισης της ομαλά επιτάχυνόμενης κίνησης.
Η εναλλακτική πρόταση που δίνεις για το Γ4 είναι πραγματικά πολύ ωραία… Σε μια άλλη άσκηση με ράβδο σε άλλο διαγώνισμα έδινα το ΔU το ΔΚ και με τη βοήθειά τους ανακάλυπτε ο μαθητής ότι υπήρχε τριβή ολισθησης.
Στο θέμα Δ όντως απέφυγα τη συσπείρωση για να βοηθήσω. Ούτως ή άλλως η κατασκευή σχέσεων σε μια άσκηση είναι ένα δύσκολο ερώτημα για τους μαθητές. Εξάλλου με αυτό το ερώτημα θέλω να γίνει και η βαθμολογική διαβάθμιση…
Επειδή λοιπόν αυτές τις μέρες γίνεται μεγάλος ντόρος για τη λογική ενός διαγωνίσματος “προσομοίωσης πανελλαδικών” εμένα η παραπάνω πρόταση διαγωνίσματος, όπως και κάθε διαγώνισμα που ετοιμάζω αποσκοπεί σε αυτό ακριβώς το ρόλο.
Η κατανομή των μορίων και στις απαντήσεις μαρτυρά κάτι τέτοιο.
Να είσαι καλά… Χρονια πολλά. Σε ευχαριστώ πολύ και πάω και δίπλα για το θέμα που ανέβασες…
Καλησπέρα Νεκτάριε και ευχαριστούμε για το διαγώνισμα. Το είχα δει παλιότερα και μου άρεσε και σήμερα που προσπαθώ να το κατεβάσω δε λειτουργεί το link.
Καλησπέρα Δημήτρη. Το link λειτουργεί κανονικά…. Δες μήπως έχεις κάποιο πρόβλημα στο κατέβασμα από dropbox…αν δεν μπορείς στείλε μου ένα mail για να στο στείλω…
Καλησπέρα Νεκτάριε.
Ούτε σε μένα λειτουργεί ο σύνδεσμος.
Στείλε μου τα δύο αρχεία στο μέιλ μου dmargaris@gmail.com να τα ανεβάσω και σε άλλο χώρο.
Ανέβηκαν δύο νέοι σύνδεσμοι, με τα θέματα, τα οποία μου έστειλε ο Βασίλης…