Σε τροχιά σύγκρουσης με νησί ένα από τα μεγαλύτερα παγόβουνα στα χρονικά

Με έκταση μεγαλύτερη από το… Λουξεμβούργο, το Α-68Α αποτελεί μεγάλη απειλή για το πλούσιο οικοσύστημα της Ανταρκτικής και του νότιου Ατλαντικού – για πιγκουίνους, φώκιες και φάλαινες.

Σε τροχιά σύγκρουσης με το βρετανικό νησί Νότια Γεωργία (South Georgia) στον νότιο Ατλαντικό Ωκεανό, βρίσκεται ένα τεράστιο παγόβουνο, που έχει αποκοπεί από την Ανταρκτική. Το παγόβουνο Α-68Α, που είναι μεγαλύτερο από το… Λουξεμβούργο, «έσπασε» το 2017 και από τότε κατευθύνεται προς το νησί, στο οποίο ζει μία μεγάλη αποικία βασιλικών πιγκουίνων, αλλά και 27 επιστήμονες και κυβερνητικοί υπάλληλοι.

Οι επιστήμονες που παρακολουθούν με αεροσκάφη και δορυφόρους το παγόβουνο, εκτιμούν ότι θα διαλύσει το πλούσιο οικοσύστημα στον βυθό γύρω από το νησί, το οποίο προμηθεύει με τροφή τους πιγκουίνους του. Υπολογίζεται ότι θα απελευθερώσει ένα τρισ. τόνους παγωμένου νερού, που θα ανατρέψει τη ζωή στην περιοχή και θα σκοτώσει ένα μεγάλο μέρος της. Το παγόβουνο εκτείνεται σε βάθος 200 μέτρων κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού, έχει έκταση 4.200 τ.χλμ. και κινείται με ταχύτητα ενός χιλιομέτρου την ώρα. Όπως αναφέρει ο Guardian, ερευνητές της Βρετανικής Υπηρεσίας Ανταρκτικής θα πετάξουν στα νησιά Φόκλαντς στις 11 Ιανουαρίου, όπου θα παραμείνουν σε καραντίνα λόγω του κορονοϊού και μετά θα μεταβούν στο παγόβουνο με το ερευνητικό σκάφος «James Cook».

Το παγόβουνο A-68A, αριστερά, κατευθύνεται ολοταχώς προς το νησί Νότια Γεωργία, δεξιά, όπως φαίνεται από τον δορυφόρο – Copernicus Sentinel-Pierre Markuse/Handout via REUTERS

«Τα παγόβουνα είναι συνηθισμένα, αλλά δεν έχουμε ξαναδεί τίποτα σε αυτό το μέγεθος. Είναι η πρώτη φορά για εμάς. Αλλάζει δραστικά το περιβάλλον», εξήγησε ο ωκεανογράφος Τζερέιντ Τάρλινγκ. Η βιοποικιλότητα της περιοχής είναι τόσο πλούσια, όσο και στα Γκαλάπαγκος, πρόσθεσε ο ίδιος, και αποτελεί τροφή για πιγκουίνους, φώκιες και φάλαινες. Το παγωμένο νερό θα καταστρέψει την τροφική αλυσίδα. Αν το παγόβουνο συγκρουστεί με το νησί, θα παραμείνει εκεί τουλάχιστον 10 χρόνια, λένε οι επιστήμονες και θα αποτελέσει τεράστιο πρόβλημα για την περιοχή, ειδικά για τους πληθυσμούς των πιγκουίνων και της φώκιας που δεν μπορούν να μετακινηθούν σε μακρινές αποστάσεις, σε αντίθεση με τις φάλαινες.

Βασιλικοί πιγκουίνοι στα νησιά Φόκλαντς – EPA/LIEUTENANT OWEN / ROYAL NAVY HANDOUT

Οι επιστήμονες που θα ανέβουν στο παγόβουνο, θα συλλέξουν δείγματα και θα μελετήσουν τους ζωντανούς οργανισμούς στο νερό. Δύο ρομποτικά υποβρύχια θα μετρήσουν τη θερμοκρασία, την αλατότητα και τα επίπεδα του φυτοπλαγκτόν στο νερό γύρω από το παγόβουνο. Τμήμα του παγόβουνου, όπως φαίνεται από το ερευνητικό αεροσκάφος των Βρετανών / UK Ministry of Defence/Handout via REUTERS

Θα παραμείνουν εκεί για τέσσερις μήνες, μεταδίδοντας τα δεδομένα στο πλοίο. Με όλα αυτά τα στοιχεία, οι ερευνητές θα σχηματίσουν μία ολοκληρωμένη εικόνα για την επίδραση του παγόβουνου στο περιβάλλον. Οι τελευταίες εικόνες από τον δορυφόρο δείχνουν το παγόβουνο σε απόσταση 90 χλμ. από το νησί. «Υπάρχει το ενδεχόμενο να προσπεράσει το νησί χωρίς πρόβλημα ή να το περάσει ξυστά, αγγίζοντας την άκρη του. Μπορεί, όμως, να παραμείνει στην περιοχή για μήνες ή χρόνια. Είναι δύσκολο να προβλέψουμε τι θα γίνει σε αυτή τη φάση», επισήμανε ο Ποβλ Εϊμπράχαμσεν, επικεφαλής επιστήμονας της αποστολής. Εκτός αυτού, αν το παγόβουνο σπάσει σε κομμάτια, αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρόβλημα για τη ναυσιπλοΐα.

Πηγή: Protagon.gr

(Visited 221 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
8 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Χρήστος Αγριόδημας
Αρχισυντάκτης
2 μήνες πριν

Ευχαριστώ Αντρέα.
Είναι εντυπωσιακό. Έψαχνα χθες να βρω μετά από τηλέφωνο του Φασου αν ο μέσος Ρυθμός μείωσης του πάγου που έβαλα αντιστοιχεί στην τιμή που έβαλα. Αλλά παίζουν πολλοί παράγοντες ρόλο από ότι είδα για να υπολογιστεί.

Αποστόλης Παπάζογλου
Αρχισυντάκτης

Καλησπέρα Ανδρέα. Φίλος μου έστειλε τη φωτογραφία. Τραβήχτηκε στις 10 Φεβρουαρίου στο Ferryland του Καναδά. Το κομμάτι έχει ύψος 150 πόδια.
https://ibb.co/8zWwJWP

Τελευταία διόρθωση2 μήνες πριν από Αποστόλης Παπάζογλου
Βαγγέλης Κουντούρης

φρονώ (!) ότι το γεγονός πως έχει σημαντική ταχύτητα οφείλεται στο ότι ο παγετώνας που το γέννησε είχε μεγάλη κλίση (να, μια ιδέα Πανελληνίων…)
(μπορεί, όμως, και κάποια ρεύματα στον μανδύα της Γης, δεν κάθεται κι αυτός στ΄ αυγά του…)

Βαγγέλης Κουντούρης

γιατί δεν έχει μια ζούρλια κι αυτός; είπαμε ωκεανός είσαι, αλλά ηρέμησε…