Μια μικρή βοήθεια παρακαλώ διότι …. γέρασα
Μάλλον κάποιο τυπογραφικό λάθος στην ανισότητα της τελευταίας επιλογής d. (Αν είναι έτσι οφείλουν να το διορθώσουν ) Αλλά αυτό με οδήγησε σε πλήθος σκέψεων και μπερδεύτηκα …(ου γαρ μόνον το γήρας )
Τα δύο δοχεία του σχήματος περιέχουν νερό μέχρι το ίδιο ύψος. Για τις πιέσεις pΓ και pΔ που επικρατούν στα σημεία Γ και Δ των πυθμένων και τις δυνάμεις FΓ και FΔ που ασκούνται στους πυθμένες των δοχείων από το νερό ισχύει
Καλησπέρα σας, είμαι υποψήφιος και θα ήθελα να ρωτήσω γιατί λέτε ότι οι δυνάμεις στήριξης είναι ίδιες; Αν λάβουμε υπόψιν τις κατακόρυφες συνιστώσες από τα πλαϊνά τοιχώματα, προκύπτει το ίδιο συμπέρασμα; Επίσης, οι πιέσεις γιατί να μην είναι ίδιες εφόσον το νερό φτάνει στο ίδιο ύψος (και επικρατεί η ατμοσφαιρική πίεση πάνω και από τα δυο δοχεία όπως θα έπρεπε να διευκρινίζεται);
Αλέκο οι δυνάμεις στήριξης ασκούνται από το τραπέζι στα ποτήρια και είναι ίσες με τα βάρη. Αλλιώς τα ποτήρια δεν θα ισορροπούσαν.
Ευχαριστώ κ. Γιάννη για την απάντηση. Αυτό που εννοώ παραπάνω είναι η δύναμη που ασκείται στον πυθμένα από το νερό και έπρεπε να το διατυπώσω καλύτερα. Την απάντηση Β θα έδινα κι εγώ.
Καλησπερα, Αν επιστρατευσουμε και ελαχιστη δοση ψυχολογιας καταλαβαινουμε οτι αυτοι που κατασκευασαν την ασκηση,μαλλον θελουν να τους πουμε οτι σωστο ειναι το b.Αν ας πουμε τα δοχεια ηταν κλειστα και σε καποιο ειχαμε πρεσαρει αερα με μεγαλη πιεση ,μαλλον θα μας το λεγανε.
Καλησπέρα Μήτσο.
Γιατί θεωρείς ότι το Β δοχείο, είναι το Α αντεστραμμένο;
Γιατί να μην είναι ανοικτό επάνω και αυτό;
Καλησπέρα παιδιά.

Μήτσο εγώ κατάλαβα αυτό:
Και γω το ίδιο με το Διονύση και το Γιάννη κατάλαβα!
Μπορούμε φυσικά να δώσουμε και άλλη εκφώνηση:
Τα εικονιζόμενα δοχεία Α και Β έχουν σχήμα κωλούρου κώνου. Οι κώλουροι κώνοι έχουν ίσα ύψη και ίσες βάσεις. Διαφέρουν στο ότι ο πάτος του Α είναι στο μέρος που βρίσκεται η μικρή βάση του κωλούρου κώνου, ενώ ο πάτος του Β στο μέρος που βρίσκεται η μεγάλη βάση του κωλούρου κώνου. Τοποθετούμε τα δοχεία σε οριζόντιο τραπέζι, σε χώρο όπου υπάρχει ομογενές βαρυτικό πεδίο και ατμοσφαιρική πίεση σταθερή σε όλο το δωμάτιο στο οποίο γίνεται το πείραμα. Οι πυθμένες των δοχείων εφάπτονται εξωτερικά με το οριζόντιο τραπέζι. Βάζουμε νερό ίδιας πυκνότητας στα δύο δοχεία, έτσι ώστε οι αποστάσεις των ελευθέρων επιφανειών από το εσωτερικό των πυθμένων να είναι ίδιες. Οι πυθμένες έχουν το ίδιο πάχος.
Να συγκριθεί η πίεση στην εσωτερική επιφάνεια του πυθμένα του δοχείου Α με την πίεση στην εσωτερική επιφάνεια του πυθμένα του δοχείου Β.
Να συγκριθεί η δύναμη που δέχεται η εσωτερική επιφάνεια του πυθμένα του δοχείου Α από το νερό με την δύναμη που δέχεται η εσωτερική επιφάνεια του πυθμένα του δοχείου Β από το νερό.
Τώρα μας δουλεύεις 🙂
Γιατί έγραψες την …ραψωδία;
Αρέσουν Διονύση οι ραψωδίες,αρέσουν.
Λίγο μετά το 2010 καθιερώθηκαν.
Ευχαριστώ όλους
Ούτε που πήγε το μυαλό μου ότι ήταν ανοικτά και τα δυο στην πάνω επιφάνεια.
Και το λέει “στους πυθμένες των δοχείων από το νερό”
Δεν λέει στο τραπέζι …
Απρόσεκτος και αδικαιολόγητος
Άρα b σωστή
Άσχετο : Αυτό με την διάκριση της πίεσης (και της δύναμης ) από το νερό στον πυθμένα περιλαμβάνει την πίεση (δύναμη) λόγω του βάρους της ατμόσφαιρας ; ή όχι;
Μήτσο η απάντηση είναι ίδια, είτε συνυπολογίσουμε την ατμόσφαιρα, είτε όχι.
Επί της ουσίας, αν επρόκειτο να υπολογίσω την δύναμη που ασκεί το νερό στον πυθμένα θα έγραφα:
F=pA, όπου p=pat+ρgh.
Ασφαλώς Διονύση και δεν αλλάζει το αποτέλεσμα ( σωστή η απάντηση b και …και ο Μήτσος απρόσεκτος και αδικαιολόγητος ). Γι αυτό και ξεκίνησα το ερώτημα γράφοντας : Άσχετο : ….
Και όχι δεν χρειάζόταν η ραψωδία του ΚΥΡ που βρήκε ευκαιρία να κάνει πλάκα ( καθόλου σπάνιο ). Ίσως καλύτερο σχήμα θα βοηθούσε κάποιους απρόσεκτους σαν και μένα.