Τελικό διαγώνισμα Χημείας 2021

Κλείνουμε τη φετινή χρονιά με ένα διαγώνισμα που φτιάχτηκε με τη συνεργασία του συναδέλφου Παναγιώτη Κουτσομπόγερα, το οποίο φέτος ανεβαίνει καθυστερημένα.

ΤΕΛΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ 2021

ή με κλικ εδώ.

Ευχόμαστε επιτυχία σε όλους του υποψηφίους.

Το Δ’ Θέμα με την λύση του εδώ.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
43 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Διονύσης Μάργαρης
28/05/2021 8:06 ΠΜ

Η ομάδα των Π. και Κ. συνεργάζεται με άριστα αποτελέσματα.
Πέτρο και Παναγιώτη σας ευχαριστούμε και για το παρόν διαγώνισμα!
Να είσαστε πάντα καλά και να συνεχίσετε να προσφέρετε σε όλους μας…

Παναγιώτης Κουτσομπόγερας
Απάντηση σε  Διονύσης Μάργαρης

Καλημέρα Διονύση εμείς σε ευχαριστούμε και καλή δύναμη στα παιδιά !

Βασίλειος Παπαχρήστου

Πολλά μαθηματικά. Πάρα πολλά

Παναγιώτης Κουτσομπόγερας

Καλησπέρα σας, έχει όντως αρκετές πράξεις σε αρκετά θέματα. Ειδικότερα π.χ. τα Γ1.β, Γ2 έχουν υπερβολικές πράξεις και ίσως πρέπει να αντιμετωπιστούν κατα περίπτωση σαν μεμονωμένες ασκήσεις και όχι απαραίτητα στα πλαίσια ενός διαγωνίσματος.

Βασίλειος Παπαχρήστου

Θα πρέπει να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για τον κόπο σας, το χρόνο σας και τη βοήθεια σας. Ο χώρος εδώ είναι γνωστό ότι είναι αναγνώσιμος από αρκετούς για να μην πω από πλήθος. Είναι βοηθητικό οτιδήποτε αναρτάται. Θά ήθελα με πολύ αγάπη για τον κόπο σας, να παραθέσω τις απόψεις μου χωρίς να θέλω επουδενί να μειώσω ή να ακυρώσω τα όσα προσφέρονται σε αυτό τον χώρο από κάθε συνάδελφο που κάνει κατάθεση ψυχής με τα αναρτώμενα. Και μάλιστα των δύο αξιόλογων συναδέλφων που παρακολουθούμε τις δράσεις τους τις αναμένουμε και τους καμαρώνουμε. Επομένως όταν εμείς δίνουμε εδώ τέτοια εποχή ένα Γ θέμα, σε διαγώνισμα, με πλήθος – πλήθος πράξεων μπορεί να σου πει ο θεματοδότης ότι εντάξει παιδιά και αυτοί στο ylikonet έθεσαν τέτοιο θέμα. Άρα και εγώ μπορώ να παραθέσω τέτοιο θέμα με πλήθος πράξεων στις Πανελλαδικές και να θρηνήσουμε. Και ειλικρινά ποιο το όφελος στη ψυχολογία των μαθητών με τέτοια μαθηματικά σε μάθημα χημείας στο οποίο διαγωνίζονται και οι μαθητές του υγείας;
Θα μπορούσαν τέτοια θέματα κατά την προσωπική μου άποψη να είναι ξεχωριστά θέματα όχι εντός διαγωνισμάτων και με την υποσημείωση ότι απαιτούν αρκετές πράξεις.

Τελευταία διόρθωση2 έτη πριν από Βασίλειος Παπαχρήστου
Θοδωρής Βαχλιώτης
30/05/2021 5:21 ΜΜ

Καλησπέρα κι από εμένα. Κύριε Παπαχρήστου λέτε “…μπορεί να σου πει ο θεματοδότης ότι εντάξει παιδιά και αυτοί στο ylikonet έθεσαν τέτοιο θέμα. Άρα και εγώ μπορώ να παραθέσω τέτοιο θέμα με πλήθος πράξεων στις Πανελλαδικές…” Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω. Ο θεματοδότης στις Πανελλαδικές δεν επιτρέπεται να πει τέτοιο πράγμα. Αν το πει είναι ακατάλληλος για θεματοδότης. Βέβαια, το θέμα είναι πως μπορεί να διασφαλιστεί ότι οι θεματοδότες είναι κατάλληλοι. Δυστυχώς δεν μπορεί και αυτό είναι ένα μείζον θέμα. Η μόνη λύση που μπορώ να σκεφτώ είναι η τράπεζα θεμάτων…

Θοδωρής Βαχλιώτης
30/05/2021 5:24 ΜΜ
Απάντηση σε  Θοδωρής Βαχλιώτης

Επίσης, κάτι άλλο που μπορώ να σκεφτώ είναι τα θέματα να τα βάζουν ΜΟΝΟ καθηγητές δευτεροβάθμιας και οι Πανεπιστημιακοί ΜΟΝΟ να ελέγχουν την επιστημονική εγκυρότητα…

Βασίλειος Παπαχρήστου
Απάντηση σε  Θοδωρής Βαχλιώτης

Με βάση τις εξετάσεις των τελευταίων ετών μάλλον το είπε ή αδιαφόρησε για τη δυσκολία. Αυτό που θέλω να επισημάνω και το ξαναγράφω αναλυτικότερα είναι: Ότι τέτοιου είδους θέματα με πολλές πολλές πράξεις καλά είναι να μην τα θέτουμε σε δικά μας διαγωνίσματα. Δε χρειάζεται να δίνουμε ιδέες ή δικαιολογίες σε θέματα παραπλήσιας δυσκολίας σε επίπεδο μαθηματικών πράξεων.
Προφανώς και συμφωνώ για το ποιος θα πρέπει να είναι ο θεματοδότης. Δυστυχώς όταν την πολιτική ευθύνη του υπουργείου το έχουν διαχρονικά άνθρωποι χωρίς γνώση στα της εκπαίδευσης δυστυχώς οδηγούμαστε σε τέτοιου είδους καταστάσεις

Αλέξανδρος Περιβολάρης

Έχω εκφράσει και εγώ την αντίθεσή μου στις υπερβολικές μαθηματικές πράξεις, αφού οι υποψήφιοι διαγωνίζονται στη χημεία. Από την άλλη το να ξέρεις καλά μαθηματικά είναι “υπερόπλο”, δεν υπάρχει όμως λόγος να βάζουν τους υποψηφίους να κάνουν ατελείωτες πράξεις μέχρι μεθαύριο. Άποψή μου είναι ότι ένας/μία πανεπιστημιακός ποτέ δε θα έβαζε θέματα με ατέρμονες μαθηματικές πράξεις. Από την άλλη θέματα κρίσεως πιθανών εσκεμμένα και με ασάφειες ναι, αλλά θα ήταν καθαρά χημεία. Τα κριτήρια για να είναι κάποιος θεματοδότης θα πρέπει να περιλαμβάνουν και παιδαγωγικά κριτήρια και αυτό κύριοι απαιτεί αξιολόγηση των πάντων, χωρίς αυτό το εργαλείο θα μπαίνει ο μπατζανάκης του ξαδέρφου του μπατζανάκη χωρίς σοβαρά κριτήρια. Το ίδιο ισχύει και για τη συγγραφή των βιβλίων, έχεις υποχρέωση ως Κράτος να βρεις (με τα σωστά κριτήρια) τους καλύτερους και τους πιο κατάλληλους συγγραφείς για τα σχολικά βιβλία! Η Χημεία έχει πρόβλημα ως μάθημα σε επίπεδο διαχείρησης της ύλης η οποία είναι τεράστια, με αποτέλεσμα τα παιδιά να παπαγαλίζουν. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να σπάσει η ύλη, κάποια στιγμή να ανοίξουμε νέο topic στο forum να το συζητήσουμε. Και επιτέλους να οργανωθούν εργαστήρια χημείας σε όλα τα σχολεία.

Υ.Γ. Εδώ δε γίνεται το αυτονόητο και μιλάμε για τα μαθηματικά κτλ.. όταν κάνει φυσική ο χημικός, χημεία ο βιολόγος κτλ εεμ δε γίνεται δουλειά έτσι, υπάρχουν τρόποι να απασχοληθεί ένας 2βαθμιος καθηγητής, δε χρειάζεται να κοιτάνε πως θα του συμπληρώσουν ώρες χώνόντάς τον σε μαθήματα που δεν είναι του αντικειμένου του.

Ελένη Αργύρη
28/05/2021 1:12 ΜΜ

Πολύ δυνατό διαγώνισμα.Πολλα μπραβο και ευχαριστουμε για την συμβολη στην προετοιμασια μας.Θα ανεβουν απαντησεις για επαληθευση;

Τελευταία διόρθωση2 έτη πριν από Διονύσης Μάργαρης
Χριστίνα Tσιούφη
28/05/2021 11:41 ΜΜ

Δυνατό και πρωτότυπο διαγώνισμα. Ευχαριστούμε

Παναγιώτης Κουτσομπόγερας
Απάντηση σε  Χριστίνα Tσιούφη

Σε ευχαριστούμε πολύ Χριστίνα

Μεγαλιός Γιώργος
29/05/2021 4:30 ΜΜ

Καλησπέρα, πολύ καλό διαγώνισμα. Μπορείτε μήπως να εξηγήσετε το Α3 επειδή δεν καταλαβαίνω πως αυξάνεται η θερμοκρασία; Είναι λόγω του ότι ο ιοντισμός του NH4 ειναι ενδοθερμη αντιδραση ή οφείλεται σε κάτι άλλο;

Βασίλης Δουκατζής
Διαχειριστής
30/05/2021 11:35 ΠΜ

Καλημέρα Π-Π!!!!! (κάτι σε περιοδικό πίνακα μου θυμίζει!!!)
Έχω ασχοληθεί με τα Γ, Δ προς το παρόν.
Γ1, Γ2 πάρα πολλές πράξεις
Γ3 δεν πιστεύω θα βρεθεί μαθητής να το απαντήσει αν δεν το χει ξανασυναντήσει, (εγώ το απάντησα με επιφύλαξη και επιβεβαιώθηκα με την απάντησή σας).
Γ4 Μια χαρά!
 
Στο Δ πολύ τσιγκουνιά στις μονάδες, έγραφα και έγραφα και κάποια στιγμή λέω ¨τελείωσα;’ και μόλις είχα περάσει την μέση!!!
 
Δ1 Πολύ καλό τα έχει όλα από ισορροπία κοινού σώματος.
Δ2 Ωραίο με το επαγωγικό φαινόμενο αλλά ίσως το
“Για την ένταση του –Ι επαγωγικού φαινομένου: Η-<ΝΗ2-”
να το δίνετε κάτω από το Δ2 και όχι στο τέλος (τεμπέλης βλέπετε δεν ακολουθώ τον κανόνα που λέμε στους μαθητές ότι διαβάζουμε μία φορά όλη την άσκηση και κοιτάμε τι μας δίνει στο τέλος). Το απάντησα μεν ξέροντας στο περίπου τα +Ι και -Ι και το είδα όταν έψαχνα την Kb της ΝΗ3.
 
Υ.Γ. Στις λύσεις πριν το Δ3 η Ν2Η4 απέκτησε ένα Ν παραπάνω και καλό είναι να αφαιρεθεί!!!!
 
Δ3 έξυπνος τρόπος να ζητάς την Kb (δεν το χα ξαναδεί και μου άρεσε!!!!)
Δ4, Δ5 κλασικά αλλά με πολλές πράξεις!!!
 
Υ.Γ.2 (Κυρίως προς τον Πέτρο). Μπορεί να γίνομαι γραφικός, αλλά γιατί θ oC και όχι θ; Γιατί πρέπει να πεις oC; αν εγώ το έχω μετατρέψει σε F ή K αλλάζει κάτι;
 
Πέτρο δεν θυμάμαι όταν έκανες αναρτήσεις φυσικής να έλεγες σε άσκηση.
 
” Σώμα μάζας m kg δέχεται δύναμη F N και μετά από χρόνο t s έχει αποκτήσει ταχύτητα υ m/s. ……”
Εδώ γιατί; άλλη επιστήμη η φυσική άλλη η χημεία;
                                         
Πως σου φαίνεται αυτή η εκφώνηση;
 
Γενικά κρίνοντας από τα Γ, Δ είναι ένα πολύ απαιτητικό διαγώνισμα και θα το κάνω σαν εργασία στην τάξη. (φαντάζομαι στο ίδιο στιλ είναι και το πρώτο που ακόμη δεν έχω ασχοληθεί ‼ !).
 
Ευχαριστούμε για την προσφορά σας ‼ !
 

Βασίλης Δουκατζής
Διαχειριστής
30/05/2021 3:53 ΜΜ
Απάντηση σε  Πέτρος Καραπέτρος

Καλησπέρα και πάλι Πέτρο! Για το Δ2 δεν έχω κάποια ένσταση. Απλά λέω ότι καλύτερα θα ήταν την πληροφορία
“Για την ένταση του –Ι επαγωγικού φαινομένου: Η-<ΝΗ2-”
να την έδινες στο τέλος του ερωτήματος και όχι στο τέλος της άσκησης!!! Πάντως το Γ3 επικίνδυνο για μαθητές.
Νομίζω ότι η χημεία έχει ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη και οι 4 ώρες έχοντας οξειδοαναγωγή και οργανική, μάλλον δεν θα μας φτάνουν έτσι όπως πάμε!!!

Παναγιώτης Κουτσομπόγερας
Απάντηση σε  Βασίλης Δουκατζής

Γεια σου φίλε Βασίλη Stargazer ! Πολύ σωστές οι παρατηρήσεις σου, ειδικότερα στα Γ1,Γ2. Το Γ3 κι εμείς το θεωρούμε ξεχωριστό (ανάλογα θέματα υπάρχουν σε διεθνείς διαγωνισμούς) αλλά σίγουρα είναι διαφορετικο. Σε ευχαριστούμε που αφιέρωσες χρόνο στο διαγώνισμα

Δημήτρης Γκενές
Αρχισυντάκτης
30/05/2021 2:23 ΜΜ

Καλημέρα
Ευχαριστούμε για την κατάθεση του κόπου και των Ιδεών σας που πράγματι είναι πρωτότυπες.

Έχω πολλές ενστάσεις για την χρησιμότητα ενός τέτοιου διαγωνίματος σε αυτήν την εποχή. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από μαθητές και μόνο αρνητικές επιπτώσεις στην αυτοπεποίθησή τους μποτρεί να έχει.

Κάποια από τα θέματα ίσως είναι φευγάτα ακόμα και για τους συναδέλφους σας. Άν είναι έτσι ακόμα και νωρίτερα θα είχαν θέση στο φόρουμ.

Εκτός κι αν κάνω λάθος και το επίπεδο της διδασκαλίας σε σχολεία και Φροντιστήρια έχει ανέβει τόσο πολύ όχι μόνο στην Γ αλλά και στις προηγούμενες τάξεις … οπότε δεν είναι ούτε οι διδάσκοντες που ήξερα ούτε οι μαθητές που ήξερα εγώ πριν 10 χρόνια. Οπότε δικαιούστε και επλέον συγχαρητήρια από τους παλαιότερους για ακόμα πιο ουσιαστικόύς λόγους.

Λαζαρόπουλος Κωνσταντίνος

Καλησπέρα. Πολύ ωραίο διαγώνισμα. Σχετικά με το Α3 πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι αντιδράσεις εξουδετέρωσης είναι εξωθερμες; Επίσης , για το γ3 το γινόμενο k’kc πώς δίνει το k? Αφού το k είναι ίδιο με του αργού σταδιου