Μια πλαστική κρούση εν μέσω αατ.

Ένα σώμα Σ, μάζας Μ, είναι δεμένο στο άκρο ιδανικού ελατηρίου σταθεράς k και μπορεί να εκτελεί ΑΑΤ σε λείο οριζόντιο επίπεδο. Εκτρέπουμε το σώμα Σ από τη θέση ισορροπίας του και σε μια στιγμή t=0 το αφήνουμε να ταλαντωθεί, ενώ ταυτόχρονα από ύψος h αφήνουμε μια σφαίρα μάζας m=7Μ/9, να πέσει. Ακολουθεί πλαστική κρούση του σώματος Σ με την σφαίρα, τη στιγμή που το σώμα Σ περνά από την θέση ισορροπίας του για πρώτη φορά, χωρίς το συσσωμάτωμα να αναπηδά.

i) Αν Α1 το πλάτος της ταλάντωσης πριν την κρούση και Α2 το πλάτος ταλάντωσης του συσσωματώματος, μετά την κρούση, ισχύει:

α) Α2=0,25 Α1,      β) Α2=0,5 Α1,       γ) Α2=0,75 Α1.

ii) Η σφαίρα αφέθηκε να πέσει από ύψος h ίσο με:

Δίνεται π2≈10, ενώ τη στιγμή της κρούσης το σώμα Σ περνά για πρώτη φορά από τη θέση ισορροπίας.

Απάντηση:

ή

%ce%b1%ce%b1%ce%b1%ce%b11 Μια πλαστική κρούση εν μέσω αατ.
%ce%b1%ce%b1%ce%b1%ce%b13 Μια πλαστική κρούση εν μέσω αατ.

 

 

(Visited 896 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
3 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Κωνσταντίνος Καβαλλιεράτος

Καλησπερα Διονύση. Ωραιο Β θεμα. Μαλλον το m=7Μ/9, πρεπει να το προσθεσεις στην αρχικη εκφωνηση για να μπορει καποιος να ασχοληθει χωρις κατ αναγκην να παει κατευθειαν στην λυση.Επισης το “για πρωτη φορα” πρεπει να το γραψεις και στην εκφωνηση της απαντησης.. Θα την διαβασω τωρα προσεκτικα.

Τελευταία διόρθωση2 μήνες πριν από Κωνσταντίνος Καβαλλιεράτος
Κωνσταντίνος Καβαλλιεράτος
Απάντηση σε  Διονύσης Μάργαρης

Καλημερα Διονυση.Στην εκφωνηση της απαντησης εγραφες την πληροφορια οτι ειναι η “πρωτη φορα” αλλα σε αλλο σημειο στο τελος και δεν ειχα προσεξει.