Επαναληπτικό Διαγώνισμα -ΙΙ- Κεφ-1-6

Β2. Σε δύο όμοια δοχεία Δ1 και Δ2 σταθερού όγκου εισάγεται η ίδια ποσότητα αερίου Α οπότε πραγματοποιείται η απλή αντίδραση που περιγράφεται από την παρακάτω θερμοχημική εξίσωση:

2Α(g) → Β(g)

Στο δοχείο Δ1 αποκαθίσταται ισορροπία στη θερμοκρασία Τ1 ενώ στο δοχείο Δ2 αποκαθίσταται ισορροπία στη θερμοκρασία Τ2. Το παρακάτω διάγραμμα παριστάνει την καμπύλη μιας εκ των δύο χημικών ουσιών που μετέχουν στην ισορροπία στα δοχεία Δ1 και Δ2.

i. Να συγκρίνετε τις θερμοκρασίες Τ1 και Τ2.

ii. Να συγκρίνετε τις ενέργειες ενεργοποίησης Ea1, Ea2

iii. Στο δοχείο Δ1 μεταβάλλουμε τη θερμοκρασία στην κατάσταση ισορροπίας από Τ1 σε Τ2. Να σχεδιάσετε σε κοινό σύστημα αξόνων τις γραφικές παραστάσεις των ταχυτήτων υ1 και υ2 από τη στιγμή της εισαγωγής στο δοχείο της ποσότητας του αερίου Α μέχρι την τελική θέση ισορροπίας. Ο όγκος του δοχείου παραμένει σταθερός.

Η συνέχεια του Διαγωνίσματος εδώ και οι λύσεις εδώ.

(Visited 3,946 times, 249 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
7 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Βασίλης Δουκατζής
Διαχειριστής
12 ημέρες πριν

Στο αρχικό αρχείο υπήρχαν ορισμένες παραλήψεις που προέκυψαν από την αντιγραφή του χειρόγραφου σε ψηφιακό. Παρακαλώ μπείτε στον κόπο να κατεβάσετε το διορθωμένο αρχείο. Το αρχείο λύσεων ως έχει.

Ελένη Αργύρη
12 ημέρες πριν

Καλημερα σας,πολυ καλο διαγωνισμα.Υπαρχουν βεβαια μερικες ασαφειες.Παραδειγμα στο Δ2γ οπου θεωρειται οτι pH=pKa ενω δεν γνωριζουμε επακριβως αν ειναι η μιση ποσοτητα προτυπου αυτη που προστιθεται,παρα μονο λογω V

Τελευταία διόρθωση12 ημέρες πριν από Ελένη Αργύρη
Αβραμίδης Ανέστης
12 ημέρες πριν

Καλησπέρα Γιώργο. Πoλύ καλό το διαγώνισμα, ξεχώρισα ιδιαίτερα τα Β3 και Γα (έξυπνα) Έχω μόνο μια παρατήρηση: στο Β2 πως γίνεται Τ2>Τ1 και η κλίση (d[B]/dt) στην Τ2 να είναι μικρότερη; Μήπως θέλει κάποια διόρθωση το διάγραμμα;

Αβραμίδης Ανέστης
12 ημέρες πριν
Απάντηση σε  Γιώργος Μαρνέρης

Πολλά μπορεί να ξεφύγουν, εννοείται. Ομολογώ επίσης πως δεν είδα τις λύσεις. Καλή συνέχεια