(Ερώτηση) Έκλυση θερμότητας κατά την εξουδετέρωση …

Καλησπέρα σας. Πρόσφατα έτυχε να πέσω επάνω σε ένα Β  θέμα, του οποίου όμως την αιτιολόγηση δεν την καταλαβαίνω όσο θα ήθελα. Η ερώτηση έχει ως εξής:

Διαθέτουμε δύο υδατικά διαλύματα όγκου 100 mL το καθένα, ένα CH3COOH 0,1 Μ και ένα άλλο HCl 0,1 Μ. Τα δύο διαλύματα εξουδετερώνονται ακριβώς με διάλυμα NaOH 0,1 Μ. Στο πρώτο διάλυμα παράγεται ποσό θερμότητας q1 και στο δεύτερο ποσό θερμότητας q2.

Για τα ποσά αυτά θερμότητας ισχύει: 1. q1= q2. q1> q3. q1< q2 ”

Η απάντηση η οποία δίνεται είναι : “Σωστή επιλογή η 3. Το CH3COOH είναι ασθενές οξύ και στο αρχικό υδατικό διάλυμά του έχει ιοντιστεί σε μικρό βαθμό. Με την εξουδετέρωση πρέπει όλη η ποσότητα του CH3COOH να μετατραπεί πλήρως στο ιόν CH3COO

CH3COOH+ NaOHCH3COONa + H2O

Καθώς ο ιοντισμός ενός ασθενούς οξέος θεωρείται ενδόθερμο φαινόμενο μέρος του παραγόμενου ποσού θερμότητας κατά την εξουδετέρωση χρησιμοποιείται για τον ιοντισμό του.”

Θα μπορούσε κάποιος να μας το εξηγήσει ίσως λίγο πιο αναλυτικά; Ευχαριστώ πολύ!

Η ερώτηση είναι από το 23ο διαγώνισμα των κ. Π. Κονδύλη και Π. Λατζώνη.(Β3)

(Visited 780 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
8 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Ελένη Αργύρη
1 έτος πριν

Μετα την εξουδετέρωση του ασθενους οξεος,το αλας αφου γινει διασταση,υδρολυεται λογω της παρουσιας CH3COO,οποτε παρα το ποσο θερμοτητας που εκλυθηκε,θα απορροφηθει καποιο μερος, λογω του ιοντισμού ενω αντιθετα στην περιπτωση του NaCl ειναι ουδετερο.Τις περισσοτερες φορες,μετα την εξουδετέρωση,βλεπεις τι γινεται με το.παραγομενο αλας. Ελπιζω να βοηθησα. Καλη επιτυχια και καλη αρχη ευχομαι!

Τελευταία διόρθωση1 έτος πριν από Διονύσης Μάργαρης
Διονύσης Μάργαρης
Διαχειριστής
1 έτος πριν

Καλημέρα Γιώργο.
Κατά την εξουδετέρωση 0,01mol ΗCl, θα αντιδράσουν 0,01mol οξωνίων και θα πάρουμε ορισμένη θερμότητα. Είναι σαν να έχω να πουλήσω 100 καλογυαλισμένα παπούτσια και να εισπράξω 5.000€.
Κατά την εξουδετέρωση τώρα 0,01 mol CH3COOΗ πρέπει πρώτα να πάρω τα οξώνια, τα οποία δεν τα έχω. Χρειάζεται δηλαδή να προσφέρω ενέργεια, να σπάσω τους δεσμούς να ελευθερωθούν οξώνια και στην συνέχεια αυτά να εξουδετερωθούν. Τι ενέργεια είναι αυτή; Είναι ένα μέρος της θερμότητας που ελευθερώνεται κατά την εξουδετέρωση. Έτσι τελικά η διαθέσιμη θερμότητα είναι μικρότερη.
Είναι σαν να έχω να πουλήσω ξανά 100 παπούτσια, αλλά ένα – ένα πριν το πούλημα να χρειάζεται γυάλισμα και να πρέπει να πληρώσω 2€ για το γυάλισμά του. Αλλά τότε θα μου κοστίσει όλο αυτό 200€ και τελικά δεν θα μαζέψω 5.000€, αλλά 5.000-200=4.800€.
Καλή επιτυχία στις εξετάσεις σου Γιώργο.

Διονύσης Μάργαρης
Διαχειριστής
1 έτος πριν

Καλημέρα και πάλι Γιώργο.
Όταν μιλάμε για εξουδετέρωση, στην πραγματικότητα (και άσχετα με το ποια χημική εξίσωση γράφουμε στο χαρτί…) γίνεται η αντίδραση που περιγράφεται από την εξίσωση:
comment image

Με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολύ λίγα οξώνια στο διάλυμα.
Όμως με την προσθήκη του ΝαΟΗ (στην πραγματικότητα ΟΗ) αρχίζει η αντίδραση (1), ελαττώνονται τα οξώνια και η ισορροπία (2) μετατοπίζεται προς τα δεξιά. Αυτό γίνεται συνεχώς… μέχρι να ολοκληρωθεί η εξουδετέρωση1.
Βλέπουμε δηλαδή ότι πέρα από την εξουδετέρωση που μελετάμε πραγματοποιείται και η αντίδραση ιοντισμού του ασθενούς οξέος (2) η οποία είναι ενδόθερμη, απορροφώντας κάποια ποσά θερμότητας…
ΥΓ
Βέβαια τελικά όταν ολοκληρωθεί η αντίδραση εξουδετέρωσης κάποια (ελάχιστα) μόρια οξικού οξέος θα υπάρχουν στο διάλυμα, αφού συνεχίζει να υπάρχει η ισορροπία (2), συνήθως γραμμένη με τη λογική αντίδρασης του οξικού ανιόντος με νερό:
comment image

Αβραμίδης Ανέστης
1 έτος πριν

Καλησπέρα Γιώργο
Πολύ ωραία στο εξήγησαν όλοι οι συνάδελφοι προηγουμένως
Να επισημάνω μόνο ότι το θέμα αυτό είναι σαφέστατα εκτός ύλης
«Μεταβολή ενέργειας κατά τις χημικές μεταβολές. Ενδόθερμες-εξώθερμες
αντιδράσεις. Θερμότητα αντίδρασης – ενθαλπία». (3 ΔΩ)
ΕΚΤΟΣ από τις υποενότητες:
Πρότυπη ενθαλπία σχηματισμού, ΔΗοf
Πρότυπη ενθαλπία καύσης, ΔΗοc
Πρότυπη ενθαλπία εξουδετέρωσης, ΔΗοn
Πρότυπη ενθαλπία διάλυσης, ΔΗοsol
Ενθαλπία δεσμού, ΔΗb
Καλή επιτυχία

Τελευταία διόρθωση1 έτος πριν από Αβραμίδης Ανέστης
Θρασύβουλος Πολίτης
Απάντηση σε  Αβραμίδης Ανέστης

Καλημέρα Ανέστη
Ένα τέτοιο θέμα, καλό είναι να μην μπει στις Πανελλαδικές.
Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο τέθηκε το ακόλουθο:
comment image

Φιλικά,
Θ.Π.

Τελευταία διόρθωση1 έτος πριν από Διονύσης Μάργαρης
Αβραμίδης Ανέστης
1 έτος πριν

Καλημέρα Θρασύβουλε
Δυστυχώς είναι γνωστό ότι ιδιαίτερα στις επαναληπτικές, αρκετές φορές έχουν μπει θέματα εκτός της ύλης που το ίδιο το Υπουργείο ορίζει. Αντιδράσεις δεν έχουν ακουσθεί, προφανώς γιατί οι επαναληπτικές αφορούν λίγους σχετικά μαθητές σε όλη την Ελλάδα. Κανεί; δεν ασχολείται με αυτές..