Θέματα Πανελλαδικών εξετάσεων στη Χημεία 2021

Τα σημερινά θέματα Χημείας, θα αναρτηθούν εδώ, αμέσως μόλις ανακοινωθούν.

Δείτε τα θέματαή εναλλακτικά εδώ.

Τα θέματα σε Word.  Μια προσφορά του Χρήστου Τσουκάτου, τον οποίο ευχαριστώ.

Οι απαντήσεις εδώ, από τον Βασίλη Δουκατζή. Ευχαριστούμε Βασίλη!

Οι ενδεικτικές λύσεις από την ΚΕΕ, με κλικ εδώ.

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
117 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Μαρία Σιολη
21/06/2021 12:42 ΜΜ

Εγώ στο γ5 έγραψα ότι στην ιδανική περίπτωση της άσκησης επειδή οι σταθερές ιοντισμού παραμένουν σταθερές άρα η θερμοκρασία είναι σταθερή του διαλύματος.Στην πραγματικότητα βέβαια εφόσον ο αυτοιοντισμος είναι ενδοθερμος σημαίνει ότι απορροφά θερμότητα από το περιβάλλον άρα η θερμοκρασία του διαλύματος αυξάνεται.

Από το στην πραγματικότητα και μετά είναι λάθος όμως από αυτό χάνω όλα τα μόρια Επίσης στο β5 την pka του cf3cooh την έδινε αρνητική -0.25?

Τελευταία διόρθωση2 έτη πριν από Μαρία Σιολη
Γιωργος Σωτηροπουλος
Απάντηση σε  Μαρία Σιολη

Θα ήλπιζα να μην χαθούν όλες οι μονάδες του θέματος(!), γιατί πράγματι η θερμοκρασία αυξάνεται, απλά η αιτιολόγηση δεν είναι αυτή που ήθελαν.

Αντώνης Χρονάκης
Αρχισυντάκτης
25/06/2021 12:26 ΠΜ

Μια εναλλακτική ιδέα που συναντάω σε πολλά γραπτά είναι η εξής:
<<Επειδή η αντίδραση ιοντισμού είναι ενδόθερμη απορροφάται θερμότητα από το περιβάλλον οπότε η θερμοκρασία του διαλύματος αυξάνεται>>
Πόσο πολύ θα βοηθούσε το πείραμα σε τέτοιες εναλλακτικές ιδέες; Όταν κάνεις στο εργαστήριο μια ενδόθερμη αντίδραση σε ένα ποτήρι και το πιάσεις ώστε να αντιληφθείς ότι είναι πιο παγωμένο μπορείς μετά να το μπερδέψεις;
Αυτή η εναλλακτική ιδέα με κάνει όλο και πιο σίγουρο για τη χρησιμότητα της εργασίας που ετοιμάζουμε μαζί με τον φίλο και συνάδελφο Χρήστο Γεωργόπουλο (Υπ. ΕΚΦΕ Αγ. Αναργύρων).

Γιώργος Γρίμπιλας
29/06/2021 7:42 ΜΜ

Στο Δ3β: “να υπολογίσετε τις τιμές και τις μονάδες των σταθερών ταχύτητας k1 και k2
(μονάδες 4)”,
οι δυο μονάδες θα πηγαίνουν στις μονάδες των κ και οι άλλες δυο στις τιμές των κ.
Φαντάζομαι ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των μαθητών που το έλυσαν, θα είπαν ότι η umax θα είναι στη ΧΙ, όπου θα ισχύει umax=u1=u2.
Αν υπάρχει κάποιος διορθωτής, πόσα μόρια θα πάρει ο μαθητής που έχει γράψει την παραπάνω λάθος σκέψη αλλά έχει βρει προφανώς σωστές τιμές για τις κ?
Επίσης, οι μονάδες που θα μπουν σε τέτοια γραπτά είναι θέμα σύσκεψης στο βαθμολογικό ή γίνεται κάποια διευκρίνηση από την κεντρική επιτροπή?