Ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού για παιδιά 12-15 ετών

Ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό παιδιών 12-15 ετών κατά του κορονοϊου, από την ερχόμενη Παρασκευή, 30 Ιουλίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους.

Έφθασε λοιπόν η ώρα, οι γονείς με αίσθημα ξανά “ατομικής ευθύνης” να αποφασίσουν για το αν
τα παιδιά τους, τα γυμνασιόπαιδα, πρέπει να εμβολιαστούν ή όχι….

Άλλο ένα καλοκαίρι περνά, το δεύτερο, χωρίς η πολιτεία να λαμβάνει καμία μέριμνα για τάξεις με λιγότερους μαθητές…
Όπως μας βρήκε η πανδημία το Μάρτη του 2020, έτσι θα ανοίξουν τα σχολεία το Σεπτέμβρη του 2021….με λίγα παραπάνω
αντισηπτικά….

Και αν οι ενήλικες, οφείλουν στην κοινωνία και στην οικογένειά τους να έχουν ήδη εμβολιαστεί, κανείς δεν μπορεί να προβάλει επιχείρημα ισχυρό, ότι ανήλικα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών, οφείλουν να εμβολιαστούν, με εμβόλιο του οποίου δεν γνωρίζουμε πιθανές μακρόχρονες παρενέργειες….

Εμφύλιοι ενδοοικογενειακοί αναμένονται….όταν ο ένας γονιός είναι υπέρ και ο άλλος ενάντια στον εμβολιασμό των παιδιών τους…..

Προφανώς όλοι θα ρωτήσουμε τους παιδίατρους…αλλά επειδή άκρη δεν θα βγάλουμε…. θα ήθελα και τη γνώμη ανθρώπων που αξιολογούν τις καταστάσεις ορθολογικά, με αίσθηση ευθύνης απέναντι στα ανήλικα παιδιά, χωρίς δεύτερες σκέψεις στο πίσω μέρος του μυαλού….

Να το πω αλλιώς…. Αντί να μιλάμε στα τηλέφωνα…. ας γράψουμε τη γνώμη μας εδώ….για ένα θέμα μεγαλύτερης σημασίας
από τα συνηθισμένα….
Ίσως προκύψει κάτι ουσιαστικό

(Visited 1,923 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
20 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Διονύσης Μάργαρης
Διαχειριστής
2 μήνες πριν

Καλημέρα Θοδωρή, καλημέρα Χαράλαμπε.
Θοδωρή πραγματικά απίστευτη ιστορία, η οποία όμως δείχνει ότι ο Μπαλμίς ήταν πολύ μπροστά!!! Δίκαια τιμάται στην Ισπανία…
Χαράλαμπε σε ευχαριστούμε για τα στοιχεία που μας μεταφέρεις.

Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης
2 μήνες πριν

Καλησπέρα Θοδωρή. Εκπληκτικό το άρθρο για το εμβόλιο του γιατρού Edward Jenner. Το έψαξα λίγο και βρήκα:

Το γεγονός ότι τα άτομα που επιβίωναν από τη νόσο δεν ξανανοσούσαν, ώθησε μια Βουδίστρια καλόγρια στην Κίνα (1022-1063), να παίρνει ξύσματα από κρούστες ευλογιάς, να τα μετατρέπει σε σκόνη και να τα φυσά στη μύτη υγιών ατόμων (Variolation).
Αυτή η πρακτική συνεχίστηκε μέχρι το 1800, σε πολλές χώρες της Ασίας. Στη Ευρώπη άρχισε το 1710 και συνεχίστηκε μέχρι την ανακάλυψη του εμβολίου. Παρ’ όλο που με τη συγκεκριμένη μέθοδο 2-3% των ατόμων αυτών πέθαιναν, η συχνότητα της ευλογιάς ελαττώθηκε κατά 10 φορές.
Το 1796 ο Βρετανός παθολόγος Edward Jenner (1749-1823) παρατήρησε ότι οι γυναίκες που άρμεγαν τις αγελάδες παρουσίαζαν φυσαλίδες στα χέρια τους (cowpox-δαμαλίτιδα) και δεν νοσούσαν από ευλογιά.
Ο Jenner χρησιμοποίησε το υγρό από τις φυσαλίδες αυτές και εμβολίασε ένα οκτάχρονο αγόρι τον James Phipps. O James, όταν ήρθε σε επαφή με άτομα που έπασχαν από ευλογιά, δε νόσησε. Το πρώτο εμβόλιο ήταν γεγονός.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η λέξη vaccine προέρχεται από την Λατινική λέξη vacca που σημαίνει αγελάδα. Αργότερα ο Pasteur χρησιμοποίησε την λέξη vaccine για όλα τα εμβόλια.
Η μέθοδος του Jenner άρχισε να εφαρμόζεται στην Ελλάδα, γύρω στο 1800 και η πρώτη αναφορά της γίνεται το 1802 στα Ιόνια νησιά στον «Κανονισμό του Ιονίου Ιατρικού Κολλεγίου», του πρώτου ιατρικού συλλόγου στην Ελλάδα, όπου στο άρθρο 22 αναφέρεται, ο δαμαλισμός σαν ένας από τους τρόπους αντιμετώπισης της ευλογιάς.
Παρ’ όλο που ο Jenner είναι ο πρώτος που εφάρμοσε συστηματικά τον εμβολιασμό εναντίον της ευλογιάς, πρωτοπόροι του εμβολιασμού θεωρούνται οι Έλληνες ιατροί Εμμανουήλ Τιμόνης (1669-1720), από τη Χίο και Ιάκωβος Πυλαρινός (1659-1718), από την Κεφαλονιά.
Το 1715 ο Πυλαρινός δημοσίευσε στη Βενετία, με την έγκριση της Ιεράς Εξέτασης, στη λατινική γλώσσα μία σχετική μελέτη του.
Η μέθοδος αυτή του εμβολιασμού συνίστατο στη λήψη υγρού από φλύκταινες ευλογιάς και τον εγκεντρισμό ή εμφύτευση μετά από σκαριφισμούς στο δέρμα υγιών παιδιών, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται ελαφρότερη νόσος, να καθίστανται άνοσα και να μην προσβάλλονται πλέον από τη φυσική ευλογιά.
Πρώτη που εισηγήθηκε και εισήγαγε την πρακτική αυτή στην Αγγλία και γενικά στην Ευρώπη ήταν η λαίδη Mary Wortley Montagu ποιήτρια και σύζυγος του Άγγλου πρέσβη στην Κωνσταντινούπολη (1716-1717), η οποία αφού ενημερώθηκε για τον εμβολιασμό από τον Τιμόνη και εμβολίασε το γιο της, με επιστολές της το 1717 βοήθησε στη δημοσιοποίηση της εφαρμογής του «ευλογιασμού» (εμβολιασμού) στην Αγγλία. Η ίδια είχε πολλά σημάδια στο πρόσωπο και είχε χάσει τον αδελφό της από ευλογιά.
Η μέθοδος του εμβολιασμού των Τιμόνη και Πυλαρινού διαδόθηκε και εφαρμόστηκε από πολλούς ιατρούς στην Ευρώπη και το 1721 άρχισε η εφαρμογή του στη Βοστόνη από τον ιατρό Zabdiel Boylston. Οι δύο Έλληνες ιατροί αναφέρονται για πολλές δεκαετίες σε συγγράμματα πολλών επιστημόνων ως οι πρωτοπόροι του εμβολιασμού κατά της ευλογιάς.
Σε αντίθεση με τη μέθοδο των Τιμόνη και Πυλαρινού που χρησιμοποιούσαν υγρό από φλύκταινες ευλογιάς (ευλογιασμός), ο Edward Jenner χρησιμοποίησε υγρό από φλύκταινες αγελάδων. Αυτή η μέθοδος αποτέλεσε πρόδρομο του δαμαλισμού, που παρουσιάσθηκε από τον Edward Jenner στο βιβλίο του το 1798.
Η τελευταία επιδημία συνέβη το 1967 με 15 εκατομμύρια ασθενείς και 2 εκατομμύρια θανάτους. Τη χρονιά εκείνη η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας άρχισε παγκόσμια εκστρατεία με σκοπό τον περιορισμό και την εξάλειψη της νόσου.
Η συστηματική χορήγηση του εμβολίου άρχισε στην Αγγλία το 1804, στην Αυστραλία το 1917, ενώ σε παγκόσμια βάση μόλις το 1956.
Οι μαζικοί εμβολιασμοί ήταν πολύ αποτελεσματικοί και το τελευταίο κρούσμα σημειώθηκε είκοσι χρόνια αργότερα, στις 26 Οκτωβρίου του 1977 στη Σομαλία, αλλά ο τελευταίος θάνατος συνέβη στις 11 Σεπτεμβρίου του 1978 σε ένα εργαστήριο στο Birmingham λόγω τυχαίας επιμόλυνσης.
Η χορήγηση του εμβολίου αυτού συνεχίστηκε για άλλα 2 χρόνια και η ιστορία του τελείωσε με την ανακοίνωση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας στη Γενεύη στις 8 Μαΐου του 1980 για την πλήρη εξάλειψη της ευλογιάς σε όλο τον κόσμο.
Σήμερα διατηρούνται ιοί ευλογιάς σε δύο εργαστήρια, ένα στο CDC στην Ατλάντα των Η.Π.Α και ένα στο Research Institute for Viral Preparations στο Novosibirsk της Ρωσίας.
Πηγή

Γιώργος Φασουλόπουλος
Αρχισυντάκτης

Θόδωρε,

συμμετέχω στις ευχές σου για υπομονή στην αντιμετώπιση του προβλεπόμενου καύσωνα
θα τον βιώσουμε σαν τυπική έξαρση της θερινής θερμοκρασίας ή ως σύμπτωμα της κλιματικής αλλαγής;

να μου επιτρέψεις κάτι ακόμα με αφορμή το κείμενο που δημοσιοποίησες για τον εμβολιασμό «ντε Μπαλμίς»

επειδή ως εκπαιδευτικός εντυπωσιάστηκα απ’ τα διλήμματα που θα αντιμετώπιζα αν βρισκόμουν στη θέση της υπεύθυνης του ορφανοτροφείου των 22 παιδιών, που τα συνόδευσε στο μακρύ ταξίδι Ισπανία – Αμερική αλλά και για το παρακινδυνευμένο για την υγεία τους εγχείρημα, έψαξα τα διαδικτυακά ίχνη της

είναι η Isabel Zendal Gómez, απ’ την Γαλικία, όπου και το ορφανοτροφείο, αλλά και η αφετηρία του ταξιδιού

comment image

πως γράφεται η Ιστορία

το 1950, ο ΠΟΥ την αναγνώρισε ως πρωτοπόρο στις εμβολιαστικές εκστρατείες
και η περιοχή της Μαδρίτης έδωσε τα’ όνομά της στο νεόδμητο νοσοκομείο που προορίστηκε για την αντιμετώπιση της Πανδημίας covid – 19, το Hospital de Emergencias Enfermera Isabel Zendal (αυτό αναφέρθηκε κι από σένα)

μια τέτοια ιστορία δύσκολο να μην αποτελέσει αφορμή για βιβλίο

comment image

αλλά και για ταινία μυθοπλασίας

το τρέιλερ της ταινίας

οι πληροφορίες απ’ εδώ και από κει

Γιώργος Φασουλόπουλος
Αρχισυντάκτης

και γω πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να το τερματίσουμε
 
όσοι εμπλέκονται μ αυτά
δημιουργούν προβλήματα
ακόμα και στις επιτροπές βραβεύσεων